Poistotekstiilejä voi viedä jäteasemalle maksutta

0
Someron jäteasema

Someron jäteasemalla on nyt poistotekstiilien keräyslaatikot. Niihin voi maksutta laittaa pusseihin pakattuna loppuunkulutettuja, puhtaita, kuivia vaatteita ja kodintekstiilejä, kuten ehjiä tai risoja vaatteita, lakanoita, pyyheliinoja ja pöytäliinoja. Aiemmin ne ovat menneet jäteasemilla sekajätteen joukkoon.

Peitot, tyynyt, pehmusteet eivätkä matot kuulu poistotekstiilien joukkoon, koska niitä ei vielä pystytä hyödyntämään kerroksellisuuden/untuvan vuoksi. Keräykseen eivät kuulu myöskään alusvaatteet ja sukat hygieniariskin vuoksi. Joukkossa ei saa olla vöitä tai kenkiä, eikä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

– Lajittelu on kaiken a ja o. Koko erä saattaa mennä käyttökelvottomaksi, jos joku on laittanut joukkoon homeisia, märkiä tekstiileitä, muistuttaa ympäristöneuvoja Mirva Naatula Loimi-Hämeen jätehuollosta.

Keräys alkoi Someron jäteasemalla elokuussa. Tähän mennessä LHJ:n kuuteen keräyspisteeseen on tullut yhteensä 20 000 poistotekstiilikiloa. On arvioitu, että suomalaista kohden syntyy vuodessa 13 kiloa tekstiilijätettä.

Turkuun poistotekstiilien käsittelylaitos

Poistotekstiilien pilottihankkeessa vaatteet ja kodintekstiilit kerätään hyötykäyttöön. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun. Loimi-Hämeen jätehuollon ympäristöneuvoja Mirva Naatula arvelee, että senkin jälkeen keräystoiminta jatkunee, koska valmisteilla oleva uusi jätelaki velvoittaa poistotekstiilien keräykseen todennäköisestivuodesta2023 alkaen.

Poistotekstiilit lähtevät jäteasemilta lajiteltavaksi käsin Texvexiin Forssaan tai Loimaalle.

– Se on hidasta työtä, kun kaikki materiaali on käytävä läpi käsipelillä. Tekstiilien lajittelu ja hyötykäyttö on haastavaa, kun niissä on käytetty eri kuituja. Kierrätys ja uudelleenkäyttö vähentävät neitseellisen materiaalin käyttämistä tekstiilien valmistuksessa, toteaa jäteaseman hoitaja Pekka Drockila.

Hyväkuntoiset tekstiilit päätyvät Texvexin myymälään, josta asiakkaat voivat käydä ostamassa uudelleenkäytettävää tekstiiliä omakseen. Osa päätyy pienyrityksille, jotka käyttävät niitä tuotteidensa valmistukseen.

Lajiteltu materiaali kuljetetaan Turkuun odottamaan seuraavaa vaihetta. Poistotekstiilihankkeen veturina toimii Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Paimioon valmistuu ensi vuonna poistotekstiilien käsittelyhalli, jossa on tarkoitus käsitellä mekaanisella linjastolla pilottivaiheen aikana kerätyt tekstiilit kierrätyskuiduksi teollisuuden tarpeisiin. Loput poistotekstiileistä, joita ei vielä saada kiertämään materiaalina, päätyvät energiahyödyntämiseen jätevoimalaitokseen Vaasaan.

Tulevaisuudessa Turusta tulee poistotekstiilien mekka: sinne syntyy koko Suomen poistotekstiilien käsittelylaitos.

Turun poistotekstiililaitoksessa tekstiililuokkien tunnistukseen käytetään infrapunatunnistinta. Tekstiililaadun varmistamisen jälkeen kuitua voidaan laadusta riippuen käyttää eri tarkoituksiin, kuten langan valmistukseen.

Osa tekstiilistä hajotetaan kemiallisesti molekyylitasolle, ja kuidut valmistetaan uudestaan. Niitä käytetään kuitulevyteollisuudessa, esimerkiksi autojen eristämiseen.

Mitä ovat poistotekstiilit ja mikä keräykseen kelpaa?

– poistotekstiili on käyttökelvotonta, rikkinäistä tai loppuun kulutettua vaatetta ja kodintekstiiliä

– keräykseen vastaanotetaan käytöstä poistetut ja rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit

– esimerkiksi nahkaa tai kumia keräykseen tuotavissa tekstiileissä ei saa olla

– keräys ei sisällä alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja tai kenkiä, eikä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä

– tekstiilin pitää olla kuiva, hajuton ja puhdas

– tavarat tuodaan keräyspaikkaan suljetussa, tiiviissä muovipussissa

– uudelleenkäyttöön kelpaavat vaatteet kannattaa joko myydä tarvitseville tai lahjoittaa keräyksiin