Pulaa myytävistä omakotitaloista

0
Rahoituspäällikkö Mari Moisio ja kiinteistövälittäjä Veijo Hämeenaho näkevät asuntomarkkinoissa paljon positiivista. Kunhan myytäviä kohteita vain olisi enemmän.

Koronakevään jälkeen on valtakunnallisesti uutisoitu asunnonostoaikeiden vilkastumisesta. Ihmiset näkivät, mitä kaikkea kielteistä aiheutuu epidemiassa siitä, että elää, asuu ja liikkuu suurissa ihmiskeskittymisissä.

Into muuttaa maalle tai maaseutumaisiin olosuhteisiin on kohonnut. Someron kokoiset maaseutukaupungit ovat hyötyneet kehityksestä.

Esimerkiksi huhti–kesäkuussa Somerolle muutti 39 asukasta enemmän kuin muutti pois. Nähtäväksi jää, mitä vaikuttaa koronan toinen aalto nyt syksyllä. Mahdollista on, ettei Somero pääse korjaamaan kaikkia niitä hedelmiä, joita muuttoinnokkuudesta voisi nyt tulla.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen muistuttaa, että kun joku paikkakunnalle muuttaa, se yleensä vaatii jonkun toisen poismuuttoa.

– Elokuun jälkeen tilanne oli muuttojen suhteen aika lailla plus miinus nolla. Tähän vaikuttaa se, että heinä–elokuussa tulee aina notkahdus, kun nuoria muuttaa opiskelemaan. Toivottavasti loppuvuosi olisi plus-merkkistä. Ainakin viime vuoteen tilanne on jonkin verran positiivisempi, Suikkanen pohtii toiveikkaana.

Asuntomarkkinat palautuivat nopeasti koronakevään rajun notkahduksen jälkeen. Nyt on menty toiseen suuntaan. Kysyntää olisi, mutta ei riittävää tarjontaa.

– Myytävänä olevista omakotitaloista on Somerollakin pulaa. Kysyntää on uudehkoista 2000-luvulla rakennetuista pientaloista, mutta myös vanhat, jo remontoidut menisivät kaupaksi, jos niitä vain olisi, Sp-Koti Someron kiinteistönvälittäjä, yrittäjä Veijo Hämeenaho luotsaa markkinatilannetta.

Myytäviä kohteita tarvittaisiin lisää, mutta se koskee vain omakotitalosektoria.

– Osakepuolella oli huonoa jo viime vuonna ja sama on jatkunut edelleen. Tänä vuonna Somerolla on myyty neljä kerrostalo-osaketta, vaikka tarjontaa olisi todella paljon enemmän.

Tammi–syyskuussa Someron haja-asutusalueilta myytiin 22 asuinpientaloa. Viime vuoden aikana myyntimäärä oli 26 kappaletta.

Asemakaava-alueella kauppoja toteutui samaan aikaan 16, ja koko viime vuonna 22 kappaletta.

– Näyttäisi siltä, että viimevuotinen määrä menee samaan tai ylittyy muutamalla, Veijo Hämeenaho arvioi.

Kauppahintojen keskiarvo haja-asutusalueella oli 88 000 euroa sekä viime että tänä vuonna. Asemakaava-alueella keskiarvo oli 127 000 euroa.

– Huonokuntoisemmat asunnot sijaitsevat useammin haja-asutusalueella. Iso osa niistä menee mökkikäyttöön ja kakkosasunnoksi. Mutta hintatilastosta näkyy siis sekin, että kaupaksi käyvät nyt viimevuotista edullisemmatkin kohteet.

Etuoven nettiportaalista Hämeenaho laskee, että Somerolla on myynnissä tällä hetkellä 97 kohdetta, joista 35 on omakotitaloja.

– Ainoastaan kolme niistä on 2000-luvulta, joista kysyntää olisi eniten. Yksi on ihan uusi kohde, eli vain kaksi on sellaista, mitä markkinoilla eniten halutaan.

Hämeenaho pohtii, että jos kysytyimpiä myyntikohteita olisi kymmenisen, ostaja saisi jo vähän valinnanvaraa. Toisaalta myyjät voisivat kokea, että silloin olisi pulaa ostajista.

– Osakepuolella kysyntää on yllättävän vähän. Nuoretkin ihmiset haluavat nyt omakotitaloon.

Iäkkäämmän ostajakunnan vähäisen kiinnostuksen syyksi hän epäilee hissien puutetta.

– Toisaalta ikäihmiset, ketkä asuvat hissittömässä talossa, pitävät sitä hyvänä. Kunto säilyy. Nykyisin varaudutaan liiankin hyvin muuttuviin elämäntilanteisiin, jos yhtäkkiä ei pääsekään liikkumaan.

Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Mari Moisio näkee Someron tilanteen asuntorahoituksen näkökulmasta positiivisena.

– Kesällä tehtiin ennätysmäärä asuntoluottoja. Kasvua oli edellisvuoteen omakotitaloissa sekä vapaa-ajan asunnoissa.

– Etenkin isojen omakotitalojen suuntaan näyttää Somerolla olevan kysyntää. Koronan myötä ihmiset ovat ehkä oivaltaneet asumisen helppouden ja joustavuuden maaseutumaisissa olosuhteissa, Moisio pohtii.

—————-

Kevään notkahduksen jälkeen tullut paljon positiivista

Asuntomarkkinoilla on taipumus loppuvuonna hiljentyä. Marras–tammikuun aikana on Sp-Kodin kiinteistövälittäjä Veijo Hämeenahon mukaan verkkaisinta. Keväällä vilkastuu.

– Viitisen vuotta olen tehnyt kauppaa täällä Salosta käsin. Toimisto tuli vuoden vaihteen jälkeen. Haussa olisi jo apuvoimia.

Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Mari Moisio toteaa, että rahaakin pankista saa, kunhan kaikki lainalupaukseen tarvittavat seikat ovat kunnossa.

– Kyselyjä on, ja vireillä oleviakin on useita. Kiinnostusta siis on. Keväällä ja alkukesällä lainoitimme jonkun verran myös vapaa-ajanasuntokohteita, Mari Moisio kertoo.

Pankki toimii myös muualla kuin Somerolla.

– Kasvua on ollut koko pankin alueella, ja Forssassa sekä Salossa luonnollisesti Someroa enemmän.

– Kasvun kannalta on ollut koronasta huolimatta hyvä luottovuosi.

Kesä–syyskuun aikana asuntoluottoja myönnettiin Someron konttorin kautta 12 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Suurin kasvu on vapaa-ajan asuntoluotoissa, joita Someron konttorista myönnettiin samana ajanjaksolla peräti 52 prosenttia enemmän.

Yhä useampi kysyy ensin rahoitusta ja alkaa vasta sitten katsella kohteita. Tämä on Hämeenahon sekä Moision mielestä toivottavaa.

– Se on parempi kuin jälkikäteen rahoituksen kysyminen. Kannattaa tulla ensin juttelemaan ja kartoittamaan itselle sopivaa lainaratkaisua. Sitten voi etsiä niitä lempparikohteita, Moisio kehottaa.

Valtakunnallisesti pankkien luototus on ollut tänä vuonna nihkeämpää. Koronasta aiheutuvien talousuutisten takia sille nähdään tarvetta.

Moision mukaan tuntemus asiakkaista on paikallisena pankkina hyvä. Lähialueen asuntovakuuksille osataan antaa arvoa verrattuna pankkeihin, jotka toimivat alueen ulkopuolella.

Myös sijainnin ja työn takia muutetaan Somerolle


OP-Koti Lounaismaan kiinteistövälittäjä Ismo Kajaani toteaa asuntomarkkinoille tulleen paljon positiivista kevään notkahduksen jälkeen.

– Sellainen trendi on näkynyt, että vanhatkin kohteet haja-asutusalueelta ovat menneet kaupaksi. Sitä todistaa myös keskihintojen lasku. Uudet kohteet ovat menneet sitä myötä kuin ovat tulleet.

Ismo Kajaani on hyvillään, että ihmiset ovat muuttaneet kirjojaan Somerolle.

– Osa on muuttanut koronan takia, mutta kyllä osa tulee tänne myös sijainnin ja työn takia.

Kerrostalokohteet ovat menneet huonommin.

– Niissä tilanne on aika huolestuttava, kun kohteita on paljon. Myös rivareita olisi myytävänä. Mutta hyvää aikaa on tehdä loppuvuonnakin kauppoja.

Mökeistäkin on kysyntää.

– Eläkkeelle jäävät ja 55+ -ikäiset niitä ovat normaalisti ostelleet. Nyt mukana on sekä nuorempia että vanhempiakin ostajia. Spektri on laajentunut.

Jo viime vuosi oli Kajaanin mukaan 2010-luvun vuodeksi kohtuullisen hyvä.

– Vireyttä oli jo nähtävissä markkinoilla. Nyt kaupaksi ovat menneet halvemmatkin kohteet.

Täällä on hyviä taloja


Kiinteistökolmion välittäjä Heikki Tuomisto toteaa, että kauppa on syksyllä vähän piristynyt. Liikaa positiivista hän ei silti tilanteessa näe.

– Minun kohdallani ei näy, että mitään ryntäystä maaseudulle olisi tulossa. Enemmän se homma on puheissa. Mutta viime vuosi oli silti hiljaisempaa. Toisaalta viimeiset kaksi viikkoa on taas vedetty hiljaisempaa venettä. Puhelin ei paljoa ole soinut.

Somero on Heikki Tuomiston mukaan hyvä paikka myydä.

– Palvelut ovat ihan ylivertaisia Somerolla, jos niitä vertaa muihin tämän kokoisiin maalaispitäjiin ja kaupunkeihin. Meillä on mahdollisuuksia saada ihmiset muuttamaan.

Yleisesti maalle muuttaminen ei ole isommin yleistynyt.

– Se on enemmän ihmisten mielikuvissa. Toisaalta täällä ollaan paremmin koronalta suojassa.

– Myytävää on paljon, kaikilla välittäjillä. Kiinnostusta pitäisi olla enemmän. Omakotitalot ovat menneet kaupaksi parhaiten. Tärkeää olisi, että saataisiin uusia somerolaisia. Täällä on hyviä taloja. On edullisia ja hyvin varusteltuja kohteita laaja valikoima.