Pyhien yhteys

0

Ensimmäinen lukukappale: Jes. 60: 18–21.

Vuoden aikana suru on saapunut moneen kotiin. Joku perheenjäsen tai muu läheinen on kuollut. Mielen täyttää suru ja kaipaus. Muistot nousevat ajatuksiin. Pohditaan, miksi piti käydä näin.
Näiden mietteiden keskellä voimme tarkastella elämän suuria linjoja. Mikä on elämän tarkoitus, mikä sen suunta ja mikä meitä odottaa tulevaisuudessa.
Tulevaisuus on Jumalan käsissä. Hän on maailman luonut. Myös meidän elämämme on hänen hallussaan. Hän pitää meistä huolta kuten koko maailmastamme. Hän näkee tulevaisuuden helpommin kuin me käsillä olevan tilanteemme. Niinpä hän myös pitää huolen tulevasta. Jumala ei häviä eikä katoa. Hän on ikuinen. Siksi myös hänen antamansa tulevaisuus on ikuinen.
Maailmassa esiintyy surua ja iloa. Saamme kokea hyvyyttä, mutta myös pahuutta. Me olemme syntyneet, olemme kasvaneet ja meillä on se elämä, mihin Jumala on meidät asettanut. Meidän voimamme ovat rajalliset, mutta Jumalan voimat ovat rajattomat.
Hänen väkevät käsivartensa kantavat meitä eteenpäin. Hän vie suojaan maailman myrskyiltä ja tuo turvan yhdessä koko Jumalan kansan kanssa. Hän on meidän keskellämme. Hän suo taivaallisen suojamuurin. Niinpä siis: Onpa elämä helppoa tai vaikeaa, saamme ylistää Jumalaa, joka pitää meistä huolen. Hän kuljettaa meitä eteenpäin aina perille taivaaseen asti.
Näin syksyisin päivät lyhenevät ja tienoot käyvät pimeämmiksi.
Tämän harmauden keskellä saamme ajatella tulevan elämän valoa, Jumalan taivaan kirkkautta. Taivaan täyttymyksen loisteessa Jumala itse on valo ja hänen säihkeensä on valoisampi ja kauniimpi kuin aurinko kauneimpana kesäpäivänä konsanaan.
Ylösnousemusruumiin uudessa uljaassa olotilassa saamme ihailla Herramme hyvyyttä ja rakkautta. Hän itse on meidät sinne kantanut ja meidät sinne auttanut.

Aurinko ei enää ole sinun päiviesi valona
eikä kuu kirkasta sinun teitäsi,
vaan Herra on sinun ikuinen valosi
ja sinun Jumalasi on sinun kirkkautesi.
Sinun aurinkosi ei enää laske
eikä kuu katoa,
sillä Herra on sinun ainaisena valonasi.

Jumala itse valmisti tämän meille. Jumalan Poika tuli kaltaiseksemme. Saapui luoksemme. Hän kuoli kuolemamme ja nousi kuolleista sekä astui ylös taivaisiin. Näin hän antoi meille yhteyden Jumalaan sekä kuolemassa että ylösnousemuksessa. Hän myös johtaa meidät ruumiin ylösnousemukseen ja iankaikkiseen elämään.

Matias Roto
rovasti