TekstiPaula Rintamaa/Hevosopisto
Esteratsastaja Janna Jensen aloitti tammikuussa Ypäjän Hevosopiston esteratsastuksen opettajana. Pitkän linjan hevosammattilainen ja kilparatsastaja on tyytyväinen kuluvaan vuoteen Ypäjällä.
– Vaikka korona muutti monta asiaa, olemme kuitenkin saaneet paljon aikaiseksi. Opiskelijat ovat olleet tosi vastaanottavaisia ja motivoituneita, olen saanut lämpimän vastaanoton.
Kansainvälisissä kilpailuissakin menestynyt Jensen opettaa tuleville ratsastuksenopettajille, -ohjaajille ja master-tutkintoa suorittaville esteratsastuksen opettamista.
– Vaikka olen itse kilparatsastaja, minussa asuu myös pieni pedagogi, tykkään hirveästi opettaa. Hevosihmiset ovat yleensä tekijöitä, eivätkä he aina jaksa istua luennolla kuuntelemassa esteratsastuksen teoriaa. Siksi oppi menee paremmin perille, kun seison kentän keskellä ja osa opiskelijoista ratsastaa ja osa seuraa tehtävien suorittamista katsomossa. Haluan opettaa keskustellen. Mietimme yhdessä mitä eri tehtäviltä haetaan, miten erilaiset radan osat kannattaa ratsastaa, miksi asioita kannattaa tehdä tietyllä tavalla.
Pitkäjärvellä asuva Janna Jensen painottaa voimakkaasti perusratsastuksen tärkeyttä.
– Meillä Suomessa näen haastetta perusratsastuksen tasossa. Tavoitteeni Hevosopistolla on saada ruohonjuuritasolta lähtevä opetus yhtäläiseksi ja tasalaatuiseksi kaikkialla Suomessa. Sillä tasoerojahan on opetuksessa liikaa. Jokainen ratsastuskouluoppilas ja harrastaja ansaitsee opettajan, joka osaa opettaa esteratsastusta alusta asti oikein. Se on meillä Hevosopistolla ˝0toiminnan tavoitteena.
Hevosopiston opiskelijat tulevat ympäri Suomea. Ohjaajien ja opettajien perustan ollessa kunnossa, taito leviää laajalle alueelle ja parantaa näin tulevaisuuden ammattilaisten lähtötasoa.
Janna Jensen opettaa esteratsastuksen lisäksi myös nuorten ratsuhevosen peruskoulutukseen suuntautuneita opiskelijoita. Hyvän perusratsastuksen tärkeyttä ei voi hänen mukaansa liikaa painottaa.
– Jo legendaarinen ranskalainen olympiamitalisti ja Suomen estemaajoukkueen aikaisempi valmentaja Herve Godignon sanoi, että hevosen elämän tärkeimmät vuodet ovat 4–6. Siinä vaiheessa tehdyt virheet seuraavat hevosta koko sen elämän. Täysin riippumatta rodusta tai käyttötarkoituksesta, jokainen nuori hevonen ansaitsee saada hyvän peruskoulutuksen.
Hyvin koulutetut, oikein ja tasapainossa liikkuvat hevoset pysyvät terveinä ja liikkuvat hyvällä mielellä. Jensenin mukaan usein niin sanottujen ongelmahevosten vaikeuksien takaa paljastuu väärin tehty peruskoulutus. Siitä voi seurata myös terveysongelmia, kun hevonen liikkuu väärässä asennossa.
– Voidaankin sanoa, että nuoren hevosen ratsutuksen päämäärä on tehdä eläinlääkärit työttömäksi, nauraa Janna Jensen.
Hänen mukaansa hevoset antavat meille niin paljon, että olemme velkaa niille laadukkaan ratsastuksen.
– Kun ratsastamme hevosia alusta asti oikein, saamme pidettyä ne hyvällä ratsastuksella tyytyväisinä ja terveinä, Janna Jensen toteaa.
