Somerolaiset ovat käyttäneet niukanlaisesti seurakunnan perheneuvonnan palveluita viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.

– Siitä voisi päätellä, että asiat ovat hyvin ja tälle palvelulle on somerolaisille vähän tarvetta. Tai sitten, etteivät he ole löytäneet palvelua täältä Salosta, tuumaa johtava perheneuvoja Ulla Ristolainen Salon perheasian neuvottelukeskuksesta.

Ulla Ristolainen ei silti jaksa uskoa, että somerolaiset olisivat niin paljon erilaisempia ja ongelmattomampia kuin muut suomalaiset.

Seurakunnan järjestämä perheneuvonta siirtyi Saloon helmikuussa. Lähes samaan aikaan koronaepidemia alkoi jyllätä ja tehdä monille palveluille omat kiemuransa.

Perheasiainneuvottelukeskuksen lähes kaikki terapiat annetaan nykyään etävastaanotolla puhelimitse taikka Teamsin tai WhatsAppin kautta. Ulla Ristolainen sanoo terapian onnistuvan näinkin.

– Nyt neuvojan, terapeutin pitää käyttää eri aisteja kuin samassa huoneessa vastakkain istuessa. Mutta terapia on samaa kuin ennenkin.

Joskus pareilla on ollut haasteita löytää keskusteluille rauhallista paikkaa kotoa, kun lapset ovat olleet kotinurkissa etäkoulussa.

– Joku on istunut terapiaistuntoa autossa, ollut metsälenkillä tai vaikkapa toinen puolisoista katsonut lapsia ja toinen ollut Teams-yhteydellä meihin perheneuvojiin. Sitten on vaihdettu terapiaan tulijaa ja lastenhoitajaa vauhdissa.

Kuitenkin ensimmäinen tapaaminen on pyritty käymään kasvotusten.

Koronan takia neuvottelukeskus ei ottanut uusia asiakkaita maaliskuussa. Elokuussa kysyntää ja asiakkaita on ollut niin paljon, että on ollut vaikea löytää aikoja tarvitseville.

Neuvoja luettelee koronan tuomia haasteita perheille.

– Turvattomuus tulevaisuuden epämääräisyydestä ja myös taloudellisesta tilanteesta, kun lomautuksia ja irtisanomisia on tullut. Eristäydyttiin koteihin, sosiaaliset suhteet vähenivät, samoin harrastukset. Perheen turvaverkko kapeni. Koko joukko kotona yhtä aikaa joko hämmensi tai ilahdutti. Joillekin arjesta tuli aiempaa kuormitetumpi. Toiset taas löysivät perheensä sekä yhdessä tekemisen.