Somerolaisnuorilla kiivas kilpatahti motocrossissa

0
Mikke Lindström (22) ja Eeli Kuisma (807) ajoivat 26.9. sänkicrossia. Eeli Kuismalla valkoisessa kypärässä oli vaikeuksia saada pyörä käyntiin niin kovan yhteisen höpinän saattelemana. Mikke Lindström auttaa kaveriaan potkimalla pyörän käyntiin, että pääsee taas radalle treenaamaan.

Nuorten motocross-kauden sankareita olivat loppukesästä Eeli Kuisma ja Mikke Lindström. Kiivas kilpatahti jatkui.

Porin Moottorikerho järjesti liiga-kisan Raumalla elokuussa, jossa Eeli Kuisma väläytteli luokassa MX50 vauhtiaan aika-ajossa, ollen viides.

Kisaerissä riitti ohjelmaa, joka söi sijoituksia. Ensin pyörän kaasuttimessa oli vettä ja lisäksi erään mahtui kaatuminen, sijoitus 16.

Toisessa erässä laitteet toimivat, mutta huono lähtö laittoi pojan koetukselle. Kuisma puristi erässä kymmenenneksi. Päivän kokonaissijoitus oli 14:s yhteensä 21 kilpailijan joukossa.

Mikke Lindström jäi Raumalla luokassa MX65 aika-ajon sijalle 35 ja B-finaaliin. Ensimmäinen startti oli loistava ja Lindström alkoi tehdä kaulaa muihin kuskeihin. Kolmannella kierroksella sattui ajovirhe, jota seurasi putoaminen kärjestä viidenneksi.

Saatiin hyvä takaa-ajojännitys. Maaliviivalla Lindströmin puristus riitti kakkossijaan vain puoli sekuntia ykkösestä. Toisen erän hienon startin jälkeen Lindströmiä ei pidellyt mikään. Maalissa ja päivän kokonaistuloksissa Lindström oli voittaja 36 kuskin joukossa.

Elokuussa oli vuorossa RFF-kisa Lohjalla, jossa mukana olivat MX50-, MX65- ja MX85-luokat. Rata oli pehmeää hiekkaa, joissa varsinkin Eeli Kuismalla on ollut ongelmia. Kokemusta lähdettiin siis hakemaan.

MX50-luokan aika-ajossa Kuisma ajoi hienosti neljänneksi. Rataa kunnostettiin tällä kertaa hyvin vähän pikkupyörille ja haastetta oli edessä. Pehmeä rata kului aamun ajojen aikana jo kunnon patille. Kaasua ei voinut hellätä, sillä silloin etupään sai haukkaamaan ja ajo oli vaikeaa.

Ensin Kuismalla oli huono startti, joka korjaantui ensimmäisessä kurvissa sijalle 10. Vauhti piti koko erän ajan ja nousu riitti sijalle 5 asti.

Toinen erä ja parempi lähtö. Nyt sai ajaa omaa ajoa. Tiukkaa vääntöä alusta asti ja viitossijalta nousua parhaimmillaan kolmanneksi. Viime metreillä Lind puristi vielä ohi ja sijoitus ruutulipulla 4. Päivän kokonaistulos 4/23.

Luokassa MX65 Mikke Lindström ajoi itsensä aika-ajosta A-finaaliin. Ensimmäisessä erässä startti sujui hyvin. Rata oli haastava myös 65-kuution pyörien kuskeille, mutta Lindström taiteili sijalle 14.

Toisessa erässä startti oli huonompi, eikä nousu kovatasoisessa A-finaalissa ollut enää niin helppoa. Mikke Lindström nousi koko erän, ollen lipulla sijalla 18. Päivän kokonaistulos A-finaalissa oli 15/30.

MX-liigan kauden päätöskisa oli Vantaalla syyskuussa. Vettä tuli ennen kisaa ja järjestäjä teki radan kanssa kovan työn. Perjantain harjoituksissa rata oli todella hyvä, mutta yön aikana saatiin lisää vettä. Lauantaina oli kurakisa.

Luokassa MX50 Eeli Kuisma ajoi taas aika-ajossa kovaa sijalle neljä. Ensimmäiseen erään lähtö oli huono eikä maltti riittänyt. Rata oli mennyt ajolinjojen ulkopuolelta kuraliejuksi. Ahne ohittaja ajoi toistamiseen itsensä pois linjalta ja vehkeitä keräiltiin useaan otteeseen. Se riitti sijalle 21.

Toisessa erässä löytyi pientä malttia sijalle 11. Päivän kokonaistulos oli 15/35 eli uusi kuljettajaennätys.

MX65-luokassa Mikke Lindström lähti kakkospyörällä kisakaluston petettyä juuri ennen kisaa. Mekaanikko-isä Mikko Lindström teki kovan työn siirtäessään kisapyörästä puolet osia treenipyörään.

Aika-ajossa ajo ei ihan riittänyt A-finaaliin. Erässä 1 Lindström ajoi haastavassa kelissä sijalle 4. Toisessa erässä ei nähty ihan sitä Lindströmiä, mitä kausi on näyttänyt. Ajo oli vähän hukassa. Erään mahtui myös yksi kaatuminen. Ehkä kova kisaputki alkoi painaa. Silti sijalle 10. Kokonaistulos B-finaalin 7/30.

MX-liigakauden yhteenveto: MX50-luokassa Eeli Kuisma ajoi 53 pisteellä sijalle 15/44, ollen sarjan nuorimmasta päästä. MX65-luokassa Mikke Lindström pääsi sijalle 42/99. Hän on myös sarjan nuoriso-osastoa. MX85 C/B -luokassa Max Lindström ajoi sijalle 100/112. Häneltä jäi kuudesta kisasta ajamatta kaksi kisaa loukkaantumisen vuoksi.

—————————————

Motocrossin joukkuekisassa yllätyksiä

Motocrossin Heinolan joukkuekisaan mahtui mukaan yllätyksiä. Somerolaisia oli mukana Salon Moottorikerhon sekä Forssan Moottoriseuran joukkueissa.

Forssan Moottoriseuran joukkueessa ajoi somerolaisen Mikke Lindströmin lisäksi somerolaissukuinen Jami Marjanen ja forssalainen Miska Laine.

Lindström ja Laine kiersivät koko kisakauden, mutta Marjanen lähti mukaan, kun seurasta ei saatu muutoin kolmatta kuskia joukkueeseen. Eli muutama harjoitus kisa alle ja SM-joukkuekisaan. Se vaatii kanttia. Kaikilla menivät ajot hienosti ja kisa oli kauden suorituksista parhaimmistoa. Joukkueen sijoitus oli 10/20.

MXV oli yllätysten luokka. Ei välttämättä sijoitusten puolesta, vaan myös esiin nousseet kuskit yllättivät. Salon Moottorikerhon joukkueeseen lähtivät Someron vankka monitaituri ja veteraani Juha Puotsaari ja Salon Hans Mäkelä. Kolmas kuski meni viime hetkillä vaihtoon loukkaantumisen vuoksi. Kaikki soitettiin läpi. Lopulta Someron Mikko Lindström pyyhki pölyt kypärästä ja vain vähän ajanut lajin veteraani laittoi Suzukinsa viivalle. Eikä ajanut ollenkaan huonosti. Ajo maistui ja joukkueelle irtosi sija 6/20.

Forssan Moottoriseuran kerhojoukkueen alkuperäisessä kokoonpanossa olivat forssalaiset Pasi Mäntylä ja Vesa Halme sekä Jokioisilta Toni Nordman. Nordman kuitenkin jäi tapaturman takia pois vahvuudesta ja FMS:n joukkue sai myös soittaa kaikki läpi. Lopulta into ajamaan oli iso, että mukaan lähtijälle hommattiin jo lainapyöräkin.

Markus Kuisma sitten erehtyi sanomaan ”ehkä” joka muuttui kuulijalle sanaksi ”kyllä”. Näin piti alkaa sovittamaan vanhoja ajovarusteita päälle. Muutama ajokerta lainapelillä ja sitten kisaan vielä toisella lainapyörällä, lainakypärällä ja ensimmäisen kerran viralliseen motocross-kisaan puomin taakse.

Kisaavan Eeli-pojan kannustesanat olivat: ”Iskä, sulla on yksi tavoite. Älä ole viiminen.” Tavoitteena oli vain maaliin ajaminen. Juuri ja juuri myös pojan antama tavoite täyttyi, vaikka kunto meinasi loppua jo alkuun.

MX-luokan SM-kisojen Salon Moottorikerhon joukkueeseen lähti viime vuoden tapaan Niko Puotsaari. Hän on kesän aikana menestynyt endurossa ja myös motocross on kehittynyt.

Joukkuekavereina olivat Olli-Pekka Hörkkö sekä Leevi Jalonen. Puotsaari ajoi lauantain karsinnassa itselleen vieraalla 350-kuutioisella pyörällä. Ajo oli hieman pyörään tutustumista.

Paikka jatkoon irtosi koko joukkueen suorituksella, juuri ja juuri sunnuntain SM-taistoon. Puotsaari suivaantui omaan suorittamiseensa ja lähti isänsä Juha Puotsaaren kehotuksesta lauantaina ajojen päälle lenkille.

Lääkeresepti vaivaan oli oikea. Sunnuntain SM-lähdöissä ajoi ihan toinen Niko Puotsaari. Oma suoritus parani paljon. Koko joukkue ajoi sijoituksen 14/20.