Testausryhmä selvinnyt hyvin koronarumbasta

0
Näytteenotto on nopeasti ohi. Se voi tuntua epämiellyttävältä, mutta ei yleensä satu. Sairaanhoitaja Kati Hyttinen ja terveyskeskuksen vastaanoton osastonhoitaja Sari Moisander demonstroivat, miten näytteenotto tapahtuu.

Someron terveyskeskus testausryhmineen on selviytynyt hyvin maaliskuussa alkaneista koronatestauksista ja muista siihen liittyvistä toimista. Terveyskeskuksen vastaanoton henkilökunta hoitaa testauksen yksi hoitaja kerrallaan.

– Työt on pystytty tekemään. Työntekijät ovat olleet kovilla. Venymistä on tarvittu, ohjeistusten jatkuva muuttuminen on ollut raskasta, kertoo terveyskeskuksen vastaanoton osastonhoitaja Sari Moisander.

Erona kevään tilanteeseen on myös se, että kiireetön vastaanottotoiminta toimii nyt normaalisti. Ja samalla alkusyksystä testattavia on tullut enemmän.

Lokakuusta vuoden loppuun on palkattu lisäresursseiksi kaksi sairaanhoitajaa. Toinen keskittyy puhelinvaihteessa vastaamaan koronatapauksiin. Hänelle on siirretty kaikki yläinfektiopotilaiden puhelut.

– Soittoja tulee paljon. Keskus on ruuhkainen, mutta takaisinsoitto tulee kyllä. Ihmiset ovat huolissaan itsestään ja omaisistaan. He ovat pelokkaita ja haluavat selvyyden, onko sairaus heillä. Ehkä omia tuntemuksia myös nyt tarkkaillaan aiempaa enemmän, miettii Moisander.

Hoitajillakin on huoli omasta lähipiiristä. Asiakkaiden testaaminen on hoitajille arkipäivää. Se on työtä, johon suhtaudutaan asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Toinen lisähoitaja on palkattu infektiopolille Jonkkalaan, jossa testit otetaan. Somerolla pääsee testiin vuorokaudessa, riippuen minkälaisia oireita on.

Vastaus tulee nopeasti, yleensä testauksesta 1–5 arkivuorokaudessa. Vastausaika riippuu siitä, millainen rypäs näytteitä on tutkittavana Turussa, jonne Varsinais-Suomen analyysit on keskitetty.

Osastonhoitaja arvioi, että tämänhetkisellä tiimillä pärjätään, jos tilanne pysyy nykyisenlaisena. Somerolla on varauduttu myös epidemian leviämiseen ja selvitetty tarvittavia lisäresursseja, joilla mahdollista tulevaa ruuhkaa pystyttäisiin purkamaan.

Testattavien määrä on lisääntynyt. Somerolla oli keväällä testauksia alle 10 päivässä, nyt runsaat 20 arkipäivisin. Esimerkiksi tämän viikon maanantaina 23 kävi Jonkkalassa testissä. Yhteensä Somerolla on testattu noin 650 henkilöä.

Testattavissa on ollut kaikenikäisiä, eniten työikäisiä.

– Moni on pelokas kysellessään tietoja ja tullessaan testiin. Mutta kaikki ovat halunneet testiin, ja päästä epätietoisuudesta, onko sairaus itsellä vai ei. Näytteenottoakin pelätään.

Testin ottaa aina hoitaja.

– Se on nopea testi. Ei miellyttävä, muttei yleensä tuota kipua, kertoo Sari Moisander.

Moni on miettinyt, uskaltaako terveyskeskukseen lähteä muissa terveys- ja sairausasioissa.

– Meillä on nyt hyvä tilanne. Terveyskeskuksen vastaanotto toimii normaalisti. Koko ajan varaudumme myös siihen, jos testattavien määrä lisääntyy.

Osastonhoitaja muistuttaa, että vastaanoton ensikontakti olisi hyvä hoitaa puhelimitse.

– Aina tulee soittaa ensin ja varata aika. Se vähentää yhteisissä tiloissa oleilua ja tartuntariskiä.

Miten toimia?

Jos epäilee koronatartuntaa, tulee soittaa terveyskeskuksen vastaanotolle numeroon 02-7792 511 terveyskeskuksen aukioloaikoina. Asiakkaalta tarkistetaan yhteystiedot ja sairaanhoitaja soittaa hänelle takaisin.

Sairaanhoitaja arvioi asiakkaan tilanteen kyselemällä vointia ja oireita sekä esimerkiksi missä on töissä ja onko ollut yleisötilaisuuksissa. Hän arvioi, miten toimitaan jatkossa. Esimerkiksi tarvitaanko testiä, sairauslomaa, muita tutkimuksia tai lääkärin arviota voinnista.

Tietoja kyselevä sairaanhoitaja antaa myös ajan koronatestiin.

Testiin pääsee noin vuorokaudessa riippuen siitä, millaiset oireet ovat.

Testit otetaan erillisessä rakennuksessa, infektiopolilla Jonkkalassa.

Testiin pitää tulla täsmällisesti varattuna aikana. Suositeltavaa on, että tulee yksin paikalle, tarvittaessa voi olla saattaja. Laitetaan maski kasvoille ja desinfioidaan kädet.

Sairaanhoitaja ottaa testin Jonkkalassa. Tarvittaessa paikalla on myös lääkäri.

Näytteet tutkitaan Turussa.

Vastaus testistä tulee 1–5 vuorokaudessa. Somerolla jokaiselle testatulle on soitettu ja ilmoitettu henkilökohtaisesti tuloksista, oli tulos positiivinen tai negatiivinen. Samalla annetaan ohjeita jatkotoimista, esimerkiksi omaehtoisesta karanteenista kotioloissa. Tuolloin kaikkia sosiaalisia kontakteja tulee välttää: on oltava pois töistä, kaupoista, harrastuksista ja vapaa-ajan riennoista. Ulkoilla voi, mutta pitää välttää kaikkia ulkopuolisia, sosiaalisia kontakteja.

Omaehtoisen karanteenin aikana muut samassa taloudessa asuvat voivat elää normaalisti, jos heillä ei ole oireita; käydä töissä ja niin edelleen. Jos mahdollista, niin sairastuneen olisi hyvä olla kotonakin omissa oloissaan ja välttää lähikontakteja muihin perheenjäseniin. Käsihygieniasta on tärkeä pitää huolta.

Someron terveyskeskuksen tartuntaryhmästä otetaan yhteyttä kaikille testissä käyneille, kysellään vointia ja annetaan lisäohjeita. Testitulos näkyy myös ajantasaisena OmaKanta-palvelussa.

Vaikka testistä tulisi negatiivinen tulos, niin yksi oireeton päivä on oltava kotona ennen kuin lähtee ihmisten ilmoille.

Someron terveyskeskuksen puhelinkeskus ja testausryhmä toimivat maanantaista perjantaihin virka-aikana. Jos asiakkaalle tulee jotain akuuttia, päivystyksellistä vaivaa, voi yhteyttä ottaa Forssan sairaalaan.

Someron terveyskeskuksen nettisivuilta löytää ohjeita, miten toimia. Ohjeita voi kysyä myös terveyskeskuksen tartuntatautivastaavalta arkisin kello 8-11 numerosta 044 7792629.