Vuonna 1990: Seppo Mannisen veistos paljastettiin Helsingissä

0
Seppo Mannisen Malmi-veistos on sijoitettu keskelle Ylä-Malmin toria.

Somero-lehti 26.10.1990

Teksti ja kuva: Kaisa Simola

Helsingin Ylä-Malmin tori on saanut koristuksekseen somerolaisen Seppo Mannisen veistoksen. Punagraniittisella jalustalla seisovat moderni terästeos paljastettiin juhlavasti lauantaina.

Somerolaisen kuvanveistäjä Seppo Mannisen teos Malmi on Helsingin uusin veistos. Sen lauantainen paljastustilaisuus Ylä-Malmin torilla oli yhtä juhlaa. Paikallisia asukkaita kokoontui satamäärin seuraamaan, kun keskelle toria suihkulähteen äärelle sijoitetusta veistoksesta poistettiin verhot.

Patsaan paljastuspuheessaan Helsingin ylipormestari Raimo Ilaskivi muistutti niistä ansioista, joilla Seppo Manninen aikoinaan voitti veistoskilpailun.

– Palkintolautakuntaan vetosivat työn ennakkoluulottomuus, ilmavuus ja ryhmittelyn rikkaus, Ilaskivi sanoi.

Veistoskilpailu järjestettiin kaksi vuotta sitten ja siihen otti osaa 92 ehdotusta.

Malmi-seuran puheenjohtaja, fil.tri Aarne Laurila onnitteli omassa tervehdyksessään malmilaisia ja totesi kaupunginosan vähitellen pääseen eroon entisestä epämääräisestä maineestaan.

Seppo Manninen kertoo abstraktin teoksensa aiheen lähteneen Malmi-sanan kirjaimista. Veistos on valmistunut kokonaan Somerolla ja tuotu valmiina Malmille. Teräsosa on valettu erikoisrakenteisesta corten-teräksestä, joka vain kaunistuu patinoituessaan. Taiteilijan mukaan materiaali saa auringossa miltei kirkkaan oransseja sävyjä.

Mannisen mielestä Ylä-Malmin tori muodostaa lähes italialaista piazzaa muistuttavan tilan. Torin muoto on keilamainen ja sitä suojaavat joka puolelta sopivankokoiset rakennukset.

Tori oli vielä joitakin aikoja sitten pelkkä hiekkainen aukio, nyt se on kivetty tasaiseksi. Suihkulähteen paikalla sijaitsi aikoinaan malmilaisten yhteinen kaivo. Täysiin oikeuksiinsa tori veistoksineen pääsee ensi kesänä, kun siellä alkaa normaali torielämä.

Malmin patsasjuhlasta menee muuten terveisiä suoraan Kiinaan. Ylipormestari Ilaskivi näet toi paikalle Helsingissä juuri tuolloin vierailleen kiinalaisseurueen, jota johtivat Pekingin pormestari ja yksi Kiinan varapääministereistä.