Vuonna 1990: Vuoden yrittäjä tekee peltitöitä Somerolla ja ympäristössä

0
Miehet kokoontuvat aamulla hallille, josta hajaudutaan eri työmaille. Vas. Timo Käkönen, Lasse Nordman, Jallu Siviranta, Pekka Virtanen, Mauri Väre, Kalle Kasurinen sekä Janne ja Orvo Siviranta.

Somero-lehti 23.10.1990

Vuoden somerolaisyritys on Rauta- ja Peltineliö Oy. Sen omistajat ja vuoden yrittäjät Marjatta ja Orvo Siviranta palkittiin kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla lauantaina Rantasipi Ikituurissa Turussa.

Rauta- ja Peltineliö tekee erilaisia pelti- ja ilmanvaihtoalan töitä. Merkittävimmät artikkelit ovat konesaumatut peltikatteet ja erilaiset listoitukset sekä saumattomat sadevesijärjestelmät.

Pääasiallisena työkenttänä on Somero ympäristöineen, niin alueen rakennusliikkeet kuin yksityiset asiakkaatkin. Tällä hetkellä kaukaisin työmaa on Helsingissä.

Kymmenes vuoden yrittäjä

Peltialan monitoimimies Orvo Siviranta on jo kymmenes vuoden yrittäjä Somerolla. Vuodesta 1981 lähtien valitut yrittäjät edustavat monia eri ammattialoja, kahta saman alan yrittäjää ei ole palkittujen joukossa.

Ensimmäiseksi vuoden yrittäjäksi valittiin vuonna 1981 somerolaisen navettakalusteteollisuuden kehittäjä Armas Merivirta. Vuonna 1982 palkittiin muovialan kauppias ja pienteollisuusmies Heikki Kuisma.

Vuonna 1983 oli vuorossa toimitusjohtaja Kai Laukamo, joka kehitti nappitehtaasta eloktroniikka-alan monitoimiyrityksen. Laukamo-yhtiöt on edelleenkin suurin yksityinen työnantaja paikkakunnalla. Huonekalukappias Arvo Virtanen oli vuorossa vuonna 1984. Palkinto oli tunnustus miehelle, joka keskisuurella maaseutupaikkakunnalla pääsi erinomaisiin tuloksiin huonekalujen ja kodinkoneiden myynnissä.

Kirjailijpari Kaari Utrio ja Kai Linnilä palkittiin vuonna 1985 yrityksestään, Amanita-yhtiöstä, somerniemeläisestä tietotehtaasta. Vuonna 1986 oli vuorossa pitkän ja menestyksellisen päivätyön K-kauppiaana tehnyt Matti Pukkila.

Vuoden 1987 yrittäjä oli öljynkuljetusalan erikoismies Vieno Ollonqvist ja seuraavana vuonna laadukkaan mökkimatkailun kehittäjä, maanviljelijä Juhani Torkkomäki. Viime vuonna yrittäjäpalkinnon sai Raimo Raitanen, joka on kehittänyt betonialan yrityksestään ajanmukaisen elementtitehtaan.