Vuonna 2010: Aku Lehtonen ryhtyi yrittäjäksi 21-vuotiaana – Oma vapaus on yrittäjän urassa parasta

0
Aku Lehtonen, 23, katsoo, että yrittäminenkin pitää olla työ, ei koko elämä. – Kaikki hommat ajallaan, niin että asiakkaat ovat tyytyväisiä, siihen pyritään joka päivä, hän sanoo.

Somero-lehti 15.10.2010

Sauli Kaipainen

– Tällainen eläintarha tämä aina välillä on, Aku Lehtonen hymähtää Jaatilassa vuodesta 1976 asti sijainneen yrityksen ovella. Hän vinkkaa vanhempiensa Oskari-koiraan sekä pihalla oleviin ratsuhevosiin. Myös kaikilla kolmella siskolla on eläimiä.
Kaikki näyttää siltä kuin perinteisessä perheyrityksessä kuuluukin. Kalervo-isä piipahtaa edelleen tämän tästä paikalla tarkistamassa tehtaalla tilanteen, vaikka on ollut eläkkeellä viime vuoden toukokuusta. Riitta-äiti on edelleen töissä toimistossa ja tuotannossa. Vieraita työntekijöitä on kolme, ja ulkopuolisia asentajia käytetään tarvittaessa.
– Kyllä tämän tiesi varsin tarkkaan, mihin oli tulossa, ja mitä oli lähdössä tekemään, kun otin tämän omalle vastuulleni vuosi sitten toukokuussa. Kesätöitä ei ole koskaan tarvinnut kysellä muualta. Täällä on ollut aina tekemistä nuoresta asti, tuotannossa ja asennuspuolella, nuori yrittäjä Aku Lehtonen kertoo.

Somerosta tulisi saada houkuttava

Kaikki tehdään mittatilaustyönä. Siitä asti kun Aku Lehtonen sai ajokortin, hän on tehnyt asiakaskäyntejä. Yritys toimii noin 100–120 kilometrin säteellä Somerolta.
– Joka aamu auto lähtee Jaatilasta mittaus- ja asennustöihin johonkin suuntaan. Minun vastuullani on järjestellä asentajalle kaikin puolin järkevä työpäivä. Sen olen havainnut, että perjantai-iltapäivänä ei kannata Helsingin suuntaan mennä ruuhkissa kököttämään.
Aku Lehtonen toteaa usein ihmetelleensä, miksi ihmeessä Somero ei kaupunkina pysty paremmin houkuttelemaan luokseen yrittäjiä.
– On hyvin huolestuttavaa, miten vähän tänne uusia yrityksiä perustetaan. Somero sijaitsee kuitenkin yrittämisen kannalta kolmion keskellä. Kun nykyisistä yrittäjistä yhä useampi jää eläkkeelle, eikä ketään jatkajaa ole, niin sen jälkeen täällä riittää tyhjiä halleja. Niitähän tänne olisi tarvittu jo kauan sitten, Lehtonen arvostelee.
– Toisaalta en halua olla sidottu tähänkään loppuiäksi, mutta kaihtimia tullaan joka tapauksessa tuottamaan tällä paikalla niin pitkään kuin niitä tehdään. Sen sijaan muille tuotannonalueille laajentaminen on houkuttavampaa tehdä muualla.
Someron väestö ikääntyy.
– Ei Somero ole nuorelle mikään houkuttava paikka asua. Minun ikäisiä täällä ei monia ole, ja ne keitä on, ovat kaikki jossakin vaiheessa jo suunnitelleet lähtöä. Täältä puuttuvat ryhmä, parinkympin alla ja päällä olevat nuoret. He lähtevät opiskelun takia, eivätkä enää palaa.

Rakentamisen elpyminen alkoi syksyllä

Kaihdin-Lehtonen Oy valmistaa ikkunoihin aurinko- ja näkösuojia. Pääartikkelina ovat omaa tuotantoa olevat sälekaihtimet, ja myös rullaverhot ovat omaa tuotantoa. Myyntiartikkeleina ovat puusälekaihtimet ja pystylamellikaihtimet, taite- ja paljeovet sekä verhotangot ja -kiskot. Kesällä myydään myös markiiseja, ja jonkin verran hyttyssuojia. Yksityisasiakkaiden lisäksi rakennusliikkeet ovat tärkeä ryhmä.
– Tällä alalla on liikaakin toimijoita. Edes isoilla projekteilla ei pääse juhlimaan. Ikkunatehtaille olemme tehneet sopimustuotantoa, joka on tarjonnut meille hyvän peruspohjan.
Vuoden vaihteessa pidettävien sopimusneuvottelujen jälkeen tietää, mitä tuleva vuosi mahdollistaa.
– Ideoita on, totta kai siitä miten tätä lähtee kehittämään, sitten kun sen aika tulee. Koko ajan pitää miettiä uusia juttuja ja uusia artikkeleita
– Viime syksynä rakentaminen alkoi elpyä. Sen näki täällä aivan selvästi verrattuna vuoden takaiseen. Se on tärkeää, että yrityksessä oli vahva pohja, jotta pystyi yleensä olemaan aloittava yrittäjä. Alusta asti ei voi taantuman aikana tällaista toimintaa aloittaa.