Vuonna 2010: ”Näillä on tosi hauska mennä”

0
Heikki Anttilan jalassa on jarruilla varustetut skiket, Yrjö Teräväinen etenee tasatyöntöä Suksee-pyöräsuksillaan.

Somero-lehti 15.10.2010

Teksti ja kuvat Sauli Kaipainen

Heikki Anttila ja Yrjö teräväinen tunnetaan ahkerina liikkujina kotikylässään Häntälässä, jossa he näkyvät tämän tästä kuntoillessaan tien päällä ja luonnossa. Näillä miehillä on välineitä moneen lähtöön.
Siinä ne seisovat rivissä pihasaunan seinustalla. Kaikki ovat liikkumisvälineitä, mutta aika harva varmaankaan on tutustunut kaikkiin.
Rullasukset ovat jo vanhempi keksintö, ja ne on tarkoitettu etupäässä hiihdon aktiiviharrastajille. Ne soveltuvat pidentämään talvikautta, mutta ovat käyttökelpoisia vermeitä kenelle tahansa liikuntakärpäsen puremalle.
Heikki Anttilan jalassa on skiket. Ne muistuttavat lähinnä rullaluistimia, mutta kaksi 15 sentin halkaisijaltaan olevaa ilmatäytteistä kumipyörää sekä kengättömyys tekevät rullaluistimiin selkeän pesäeron.
Harrastajat kutsuvat lajia skikkaukseksi. Englannin kielen skike-nimike on pistetty sujuvasti taipumaan suomen kielen sijamuodoissa. Jalka kiinnitetään skikeen leveillä tarranauhoilla.
– On suuri etu, että näihin käy mikä tahansa kenkä, lenkkari tai vaikka luisteluhiihdon mono. Lisäksi näissä on kunnolliset jarrut, jotka ovat tarpeen täällä Häntälän notkoissa, Heikki Anttila selvittää.
Anttila tietää kokemuksesta, että skiket soveltuvat isojen pyörien ansiosta niin asvaltille kuin kovapohjaiselle hiekkatielle tai polullekin.
– Siinä mielessä nämä sopivat Destian nykylinjauksen mukaisen tienpidon kanssa hyvin yhteen. Näillä teillä riittää reikiä ja railoja. Rullaluistimiakin olen yrittänyt, mutta meno hakkaa ja täristää niin paljon, ettei se ole enää mukavaa.

Välineet rivissä: perinteiset hiihdon rullasukset (vas.), Suksee-pyöräsukset, luistelutyylin rullasukset ja skiket. Edessä ovat rullaluistimet.

Perinteisessä pyörät pyörivät vain yhteen suuntaan

Yrjö Teräväinen toteaa, että rullaluistimien välillä on isoja eroja. Hänen rullaluistimiensa pyörissä on iso halkaisija, ja pyörät muodostavat pitkän jonon rullaluistimen alle. Myös kunnon laakerointi on seikka, josta kannattaa maksaa.
Koska Teräväinen asuu hiekkatien varrella, joka ei likikään aina ole esimerkillisessä hoidossa, hänen on pitänyt hankkia vielä skikejäkin isommilla pyörillä varustetut Suksee-pyöräsukset.
Sukseet on kehitetty Suomessa, ja ne on tarkoitettu hiihdon harjoitteluun kesäolosuhteissa ja myös rullaluistimien korvaajaksi. Lukkolaakerilla varustettuna Suksee käy myös perinteisen hiihdon harjoitteluun. Lukkolaakeri sallii pyörän pyöriä pelkästään eteenpäin.
– Tällä voi mennä luistelua ja pertsaa, miten haluaa. Harjoittelu on erilaista, tekeekö tätä potkullisena vai eteneekö pumppaamalla, eli pelkästään käsillä työntämällä ja polvia notkistamalla, Yrjö Teräväinen selvittää.
Harjoittelun tavoitteet ovat erilaisia. Anttila käyttää skikejä kuntoiluun sekä päälajinsa suunnistuksen rinnalla. Teräväinen tähtää kilpahiihtoon ja sen harjoitteluun.
– Pumppausharjoittelun tarve on kasvanut. Perinteisen tyylin hiihdossa on menty tasatyöntöön, ja kisoissa kaikki pyrkivät lykkimään tasamaat sauvoilla. Kun pitovoidetta ei tarvita, voiteluporukalla on helppoa, Teräväinen tietää.
– Sillä on nykyisin merkitystä, että työntöä pääsee harjoittelemaan koko vuoden. Treeniä tulee riittävästi, kunhan vain olkapäät kestävät harjoittelun määrän.
Ennen Suksee-pyöräsuksia Yrjö Teräväinen käytti hiihtoharjoitteluun kesäisin rullasuksia, ja niiden jälkeen tulivat rullaluistimet. Rullasuksissa on eri malleja perinteisen ja luistelun harjoittelua varten.
– Nyt on ilmaantunut uusia malleja. Luisteluun käytetään kapeampia ja kovempia pyöriä, ja perinteisen tyylin rullasuksissa pyörät ovat leveämpiä ja myös pehmeämpiä.
Sauvat ovat tarpeen, ja tehostavat harjoittelua kaikilla välineillä. Luistelusauvan pituus ja kovametallikärki ovat hyviä lähtökohtia välinevalinnassa.

Hiihto on hyvä kuntoilulaji

Somerolta puuttuvat harjoitteluun soveltuvat kovat hiekkapolut, joita riittää erityisesti pääkaupunkiseudulla. Kevyen liikenteen väyliäkin Somerolla on kovin vähän verrattuna naapurikuntiin, Forssaan, Saloon ja Tammelaan.
Erityisesti istuma- ja konttorityötä tekevälle hiihto on hyvä kuntoilulaji. Pyörien avulla hiihtoaikaa voi pidentää kesään. Sauvojen kanssa työntely avaa hartioita ja lapoja.
– Tieliikennelaissa kaikki tällaiset pienillä pyörillä varustetut liikkujat rinnastetaan jalankulkijoihin, joten näiden kanssa pitää käyttää tien vasenta puolta. Vasta polkupyörällä ajetaan oikealla kuten autot. Pitkät sauvat ja luisteluasento vaativat tilaa, jolloin edestä lähestyvä auto on helpompi väistää ja rullata kohtaamishetki suoraan, Heikki Anttila opastaa.
Mitä isommat ovat pyörät, sitä huonommalla tiellä meno sujuu. Harjoitella voi vaikkapa ohuessa lumessa, kun maastossa oleva lumi ei oikeaan hiihtoon vielä riittäisi. Rullasuksissa on myös lokasuojat, mutta jäinen tienpinta tai sade aiheuttavat vaaroja.
Hiihto houkuttaa. Somerolaiset hiihtoaktiivit ovat järjestelemässä yhteislähtöä Paimion Paippiin.
– Kokeilumielessä, jos vain väkeä ilmaantuu riittävästi. Olisihan yhteislähtöjä saman lajin harrastajien kesken mukava tehdä muuallekin, Teräväinen toteaa.

Heikki Anttila ja Yrjö Teräväinen.