Vuonna 2010: Salon ja Someron lähiruoalle yhteinen tuotemerkki

0
Harmaat lampaantaljat ovat ihmisten mieleen, Kari, Katariina (takana keskellä) ja Elisa Kotikoski tietävät. Niitä pöyhittiin lähiruokapäivänäkin.

Somero-lehti 19.10.2010

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Markkinointia ja yhteistyötä koordinoi Salon kaupungin YritysSalo. Yritysasiamies Riikka Nurmi perustelee paikallisen lähiruoan esiinmarssia, että nyt on oikea aika. Lähiruoka on trendi.
SaloFoodin tuottajat esittäytyivät ensi kertaa näyttävästi Kauppakeskus Plazan lähiruokapäivänä perjantaina. Samalla julkistettiin yhteinen tuotemerkki ja avattiin nettisivusto, jossa on tuottajien tiedot.
Plazaan rakennetulta kauppakujalta ja ja ulkoa löytyi lähiruokaa omena-inkivääripiirakoista palvattuun kalkkunaan ja sienien kasvatusalustoista yrttimausteisiin.
Somerolaisten Kolatun Vuohijuustolan ja Koivun yrttitilan pöydän takana seisoi yritysasiamies Jarmo Peltola, joka on kartoittanut seudun lähituottajia. Tähän mennessä hän on päässyt yli sataan.
Lähiruoan hankkiminen ei ole aina helppoa ja sen tie kaupan hyllyille takkuaa. SaloFood tuo esiin pienten toimijoiden tuotantoa, avaa teitä kauppojen ja tukkujen hyllyille ja tuo lähiruoalle näkyvyyttä.
– Hyllyillä on valtavasti esimerkiksi juustoja ja vaikka olisi kuinka hyvä juusto, sitä täytyy markkinoida jatkuvasti.
Lähiruokapäivän jälkeen on luvassa yhteisesittäytymisiä ja muutakin toimintaa. SaloFoodiin verkostoituminen on toistaiseksi maksuntonta tuottajille, kulut katetaan hankerahoilla. Aikaa myöten on tarkoitus, että tuottajat ottavat enemmän vastuuta.
Pientuottajien verkostoitumisessa on mukana myös Turun yliopiston LounaFood, joka toteuttaa Manner-Suomen kehittämishanketta Varsinais-Suomessa..
Kotikosken lammastila Lautelasta tekee yhteistyötä Someron ja Kiikalan lampurien kanssa ja lähti myös SaloFoodiin. Kari Kotikoski oli jo kesällä kertomassa lampaista ja lammastaloudesta Salon torilla yhtenä paikallisista tuottajista.
Lampaanliha kulkee Kotikoskelta kuluttajille ennakkotilausten perusteella. Tilaaja voi hakea lihat leikkaamosta tai leikkaamon auto tuo ne.
Plazan kauppakujalla Kotikosket, Kari vaimonsa Elisan ja tyttärensä Katariinan kanssa tekivät tunnetuksi värjäämättömiä lampaantaljoja, tilan lampaiden villasta kehrättyä mustaa ja harmaata villalankaa sekä varpaanvälivillaa.
– Tulimme puhumaan lampaan puolesta, että ihmiset tietäisivät, että läheltäkin saa lammasta,.
Kotikosket eivät asettaneet lähiruokapäivällä suuria kaupallisia odotuksia. Esillä olo on kuitenkin aina hyvä asia. Yhteistapaamisista saa kontakteja, joista voi olla paljonkin hyötyä pitemmän päälle.