Vuonna 2010: Somerolaisyritysten pitää verkostoitus

0
Pienetkin pääsisivät kiinni julkisen hallinnon tarjouskilpailuihinKone suoltaa veneen kylkiteippiä. Mika Sirron mukaan veneteippaukset ovat merkittävä työllistäjä Finnbrodeeraukselle.

Somero-lehti 15.10.2010

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Mika Sirro johtaa ensimmäistä vuotta Someron Yrittäjät ry:tä, jka viettää 75-vuotisjuhlavuottaan. Maakunnan ja koko maan yrityksiin nähden somerolaisten järjestäytymisaste on korkea. Yhdistykseen kuuluu 250 jäsentä.
Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan oma leipäpuu on Finnbrodeeraus Oy. Sen uusinta tuotantoa edustavat veneteippaussarjat, asiakkaana konealan keskusliike. Vanhastaan yritys tunnetaan brodeerauksesta, silkkipainatuksesta ja laserkaiverruksista, joita liikelahjatalot ja jälleenmyyjät käyttävät tuotteidensa merkkaukseen.– Kun perustin yrityksen vuonna 2 000 en osannut arvata, mistä itseni löydän. Yhtä vähän tiedän, mitä edessä on kymmenen vuoden päästä. Koko ajan pitää seurata, mitä merkkauspuolella ja digitaalisessa painatuksessa tapahtuu ja miettiä, mihin investoi.
Sirron tie alalle kulki kirvesmiehen ammatin ja rakennusalan yrityksen kautta. Hän ehti pitää rakennusfirmaa viisi vuotta, kunnes olkapäät pettivät.
– Lääkäri ehdotti alan vaihtoa. Yrittäjyys oli vahvasti mielessä, joten jotain oli keksittävä. Tälle alalle päätyminen oli hieman sattuman kauppaakin.

Yrittäjän uskottava omaan tekemiseensä

Yrittäjältä vaaditaan omanlaistaan luonnetta. Päämäärätietoisuus ja usko omaan tekemiseen ovat tärkeitä ominaisuuksia. Jos alkaa jo alkuvaiheessa epäillä, että tästä ei mitään tule, ei siitä yleensä tulekaan.
Jokaiseen tilaukseen ja asiakkaaseen pitää suhtautua nöyrästi. Mika Sirron mielestä tänä päivänä erityisen tärkeää on yhteistyö. On paljon asioita, joihin ei kannata itse investoida. Verkostoitumalla toisen saman alan yrityksen kanssa voi tehdä asioita ristiin.
Vuonna 2008 alkanut taantuma, joka näyttää jo helpottumisen merkkejä, rusikoi erityisesti pieniä, yhden henkilön mikroyrityksiä. Yrittäjäyhdistykseen taantuma vaikutti siten, että osallistumisinto väheni. Ihmiset keskittyivät omiin töihinsä päästäkseen eteenpäin.
Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksessa Mika Sirro on havainnut, millainen isku telakan loppuminen on Turun seudun yrityksille. Hyväkin yritys saattaa kaatua, kun merkittävän asiakkaan tilauskanta pysähtyy.
Mikroyritykset ovat lujilla taantuman takia, mutta uuttakin suunnitellaan. Somerolaisilla yrityksillä on suunnitteilla laajennuksia.

Somerolla ei vielä osata hankintojen pilkkomista

Someron vetovoimatutkimuksessa kaupunki sai hyvät arviot yrityspalveluistaan, mutta ei yrittäjämyönteisyydestään. Mika Sirroa tutkimuksen ristiriitaiset tulokset ihmetyttävät. Lienevätkö kyselyyn osallistuneet vastanneet kaikkiin kysymyksiin?
– Minun mielestäni yhteistyö on sujunut hyvin, mitä olen ollut oman yrityksen ja yhdistyksen puolesta tekemisissä kaupungin kanssa. Ehkä yrittäjien pitäisi enemmän päästä käymään asioita läpi elinkeinolautakunnan kanssa ja saada sitä kautta viestiä eteenpäin.
Hankintojen kilpailutukset pitäisi Somerollakin pilkkoa pienempiin osiin, jolloin myös pienet yritykset pystyisivät yhdessä tarjoamaan paikallisia palveluja julkiselle sektorille. Monilla paikkakunnilla tällainen järjestely toimii hyvin. Miksi samanlainen ei toimisi Somerolla, jossa yrityksiä on monipuolisesti. Toki pienet yritykset voisivat keskenään miettiä, miten pääsisivät tarjoamaan palveluja ja olisivat tätä kautta kilpailukykyisiä suurempia vastaan.
– Voi olla, että toimintatapojen muuttamiseen ollaan valmiimpia, kun joudutaan ihan pohjalle. Uusikaupunki oli surkeassa tilanteessa, kun siltä yhtäkkiä hävisi valtava määrä työpaikkoja. Yhteistyöllä ja aktiivisuudella asiat ovat korjaantuneet paljon.
Mika Sirron mielestä yrittäjäyhdistyksen jäsenet eivät osaa hyödyntää tarpeeksi etuja, joita jäsenyys sisältää. Jos vaikutuskanavia tarvitaan, Someron yhdistyksellä ne ovat erinomaiset. Entisistä puheenjohtajajista Mauri Salo on eduskunnassa ja Hanna Munter aloittaa Suomen Yrittäjien hallituksessa.