Vuonna 2010: Suomen tunnetuin hiphop-yhtye Somerolla Fintelligens

0
Fintelligensin Kimmo Laiho eli Elastinen ja Henrik Rosemberg eli Iso H eivät ole riidelleet keskenään koskaan.

Somero-lehti 19.10.2010

Teksti ja kuva Timo Luukkola

Suomen varmasti tunnetuimpiin ja menestyneimpiin lukeutuvat hiphop-yhtye Fintelligens räjäytti tunnelman Drunk’n Monkeyssa viime perjantaina.
Kimmo “Elastinen” Laiho ja Henrik “Iso H” Rosenberg tapasivat toisensa 1990-luvun puolivälissä ja ovat siitä asti tehneet yhteistä musiikkia.
Ennen keikkaa haastatteluun saapunut yhtye valotti mennyttä ja tulevaa iloisissa tunnelmissa.
Kaksikko ei ollut varma siitä, ovatko he koskaan aikaisemmin käyneet Somerolla.
– Ei olla taidettu olla ennen Somerolla? Vai oliko Elastinen joskus -06 tai -07 Suviheinärockissa, miehet miettivät yhteen ääneen.
Tultiin vähän huonoon aikaan, kun on jo niin pimeää, ettei saa kaupungista oikein kunnollista kuvaa. Ei tämä kyllä huonolta paikalta vaikuta lainkaan. Aamulla sitten katsellaan tarkemmin. Baari on ainakin todella upea, hehkutti Fintelligens yhteen ääneen.
Laiho kertoi pitävänsä henkilökohtaisesti enemmän pienistä lavoista. Yhtye kuvaili Drunk’n Monkeyn lavan olevan keskikokoa aikaisempiin esiintymislavoihin verraten.
– Ei lavan koolla ole paljon merkitystä. Tärkeintä on yleisö. Eikä edes yleisön koko, vaan se energian määrä, jonka yleisö vaihtaa artistien kanssa, Rosenberg miettii.

Idea suomenkieliseen rap-yhtyeeseen Ranskasta

Harjun nuorisotalolla toisensa tavannut kaksikko sai idean suomenkielisestä rap-yhtyeestä ollessaan musiikkivaihto-ohjelmassa Ranskassa. Ensimmäinen sadan kappaleen omakustannusvinyyli ilmestyi 1998.
Yksitoista vuotta yhteistä taivalta kulkenut Fintelligens muisteli aikoja, joista kaikki alkoi.
– Itsepäisyys on melko hyvä sana tiivistämään alkuaikoja. Oltiin kahdestaan varmoja, että tää on se juttu, mitä tykättäis kuunnella. Monta vuotta tehtiin töitä, kunnes joku huomasi, että tässähän on kova meininki kyseessä, Rosenberg kertoi.
Yhteisiä projekteja edelleen tekevä kaksikko ei muista riidelleensä kertaakaan.
– Olemme tällainen ihmeellinen symbioosi. Alkuaikoina kaikki oli niin uutta, ettei pahemmin löytynyt mitään sanottavaa. Nykyään sanomme asiat suoraan toisillemme. Monet kaveritkin ovat ihmetelleen studiolla, miten pystymme viestimään sanattomastikin niin hyvin. Pelkkä vilkaisu ja toinen ymmärtää heti mitä toinen tarkoittaa. Tekemisen halu on suuri yhdistävä tekijä.
Laiho ja Rosenberg eivät pysty tarkalleen sanomaan, miksi kaikista maailman musiikkilajeista juuri rap löysi tien heidän sydämiinsä.
– Se on monen asian summa. Olemme tavallaan kasvaneet hiphopin ympäristöön, josta eri elämänvaiheet ovat vääntäneet meille tällaisen suunnan. Silloin ei kuitenkaan synnytty hiphop kulttuurin ympärille, toisin kuin nykypäivänä. Varmaankin ne onnistumiset, joita ollaan saatu rapin mukana, ovat olleet yksi syy tämän tien valitsemisessa, Laiho tuumii.

Yli satatuhatta myytyä levyä

Tänä päivänä Fintelligens on myynyt yli satatuhatta levyä, mukaan luettuna kultaa myynyt Mikä Boogie -kappale.
– Se vain loksahti. Biisissä oli juuri niitä soundeja, joita oltiin haettu jo pitkään. Uudenlainen biisi, joka sattui onnistumaan hyvin. Eihän kappaleita oikeastaan pysty suunnittelemaan, vaan ne menevät omalla painollaan. Joskus onnistutaan paremmin, Laiho ja Rosenberg kommentoivat kultaa myyneen kappaleensa suosiota.
Pitkän uran aikana biisejä on ehditty raapustaa hurjasti. Haastateltujen artistien mielestä omasta elämästä ja omista kokemuksista kertova sanoitus on ehdoton asia.
– Muusikko, joka ei puhu itsestään ei ole kovin uskottava. Se on myös helppoa kritiikkiä: ”ne puhuu vain itsestään”.
Kaksikolla itsellään on myös suosikkiartisteja, joista he nimesivät Jukkapojan sekä Timo Pieni Huijaus -artistin.
– Se on aika laaja skaala. Eniten musiikkia tulee kuunneltua radiosta keikkamatkoilla. Paljon on olemassa hienoa musiikkia, mutta harmittavan vähän kotimaista, varsinkin radiossa soitetuista, miehet kertovat.
Taiteilijanimet Elastinen ja Iso H ovat olleet varmasti monille pienoinen mysteeri. Miehet valaisevat, että Elastinen johtaa juurensa nuoruuden breakdance-harrastuksesta ja Iso H tulee yksikertaisesti etunimestä.
Elastinen ja Iso H ovat molemmat myös itsenäisiä artisteja. Kaverusten yhteinen sopimus on, että Fintelligenssin aikaan tehdään vain fintelligenssiä ja sooloura saa jäädä silloin hetkeksi tauolle.
– Jos jotain tehdään niin sitä tehdään täysillä, kaksikko tiivistää.
Omien soolourien ja yhteisen Fintelligens-yhtyeen lisäksi kaverukset pyörittävät suomalaiseen rappiin keskittynyttä Rähinä Records levy-yhtiötä. Toimitusjohtajana toimiva Laiho ja nauhoittaja-miksaaja-masteroijana toimiva Rosenberg ehtivätkin viime kesänä pitämään lomaa kokonaisen puolitoista viikkoa.
– Työnteko ei ole ikinä ollut rajoissaan. Aikaa jää vain vähän kaikelle muulle. Musiikki ei ole vain työ, se on elämäntapa ja rakas harrastus.
Kaksikko kertoo vuoden olevan jo voiton puolella. Isot projektit ja joulun biisit ovat kunnossa. Ennen musiikkibisneksen kiireisintä aikaa, joulua, kaksikko toivoo pystyvänsä pitämään hieman taukoa.
Syksyn kurjilla säillä ei ole hirveästi vaikutusta, sillä studiossa ei pahemmin ehdi vilkuilla ulos ikkunasta, Rosenberg selittää naurahtaen.
Fintelligenssin loppuvuosi kuluu keikkailun merkeissä. Kappaleita tullaan kuulemaan muun muassa M/S Silja Europalla, Myllyn kauppakeskuksessa ja Powerparkissa.
Kaksikolla oli vielä ennen illan keikkaa terveisiä Someron nuorille ja vanhoille:
– Hyvää joulua! Muistakaa toivoa pukin konttiin paljon kotimaista musiikkia ja varsinkin rappia.