20 vuotta sitten: ”Kaikki on tullut yhdessä rysäyksessä” – Outi Kolattu on vuoden yrittäjänainen

0
Vuohet ovat seurallisia otuksia, jotka tuntevat hoitajansa.

Somero-lehti 10.11.2000

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Someron vuoden yrittäjänainen on Outi Kolattu-Tolvi, joka puolisonsa Janne Tolvin kanssa pitää kuttutilaa, valmistaa kutunjuustoja ja viljelee maata Pitkäjärvellä.

Lisäpisteitä valinnalle tuli siitä, että nuori yrittäjänainen nauttii sydämestään työstään, yrittäjyydestään ja naiseudestaan.

Outi Kolattu-Tolvi oli 18-vuotias abiturientti, kun hän osti kotitilansa vanhemmiltaan. Nyt yhdeksän vuotta myöhemmin hän on kolmen lapsen äiti, kotitalonsa ja lähes sadan kutun kuttulan emäntä sekä pienjuustoyrittäjä.

– Mitä mahtoi pankinjohtaja ajatella, kun kävimme lainaneuvotteluja tilakaupasta vuonna 1991, Outi Kolattu-Tolvi naurahtaa.

Hän oli varhain päättänyt, että hänestä tulee maanviljelijä. Mustialaan meno oli selvää yläasteesta asti.

Isännästä ei ollut tietoa sukupolvenvaihdoksen yhteydessä. Mustialasta löytyi Janne Tolvi.

– Oli kaksi vaihtoehtoa, joko lähdemme muualle töihin tai alamme kehittää tilaa. Kumpikin halusi jäädä tilalle.

Häiden jälkeen loppukesällä 1995 tilalle tuli toistakymmentä vuohta. Ne alkoivat poikia seuraavana talvena. Keväällä vietiin erä juustoa koemarkkinointiin Pitkäjärven kyläkauppaan.

Viikot ja vuodet ovat vierineet hurjaa vauhtia. Joka kesä on rakennettu. Lypsäviä kuttuja on nyt 89 ja kohta 100. Tavoitteena on nostaa määrä 150:een.

EU-standardit täyttävä pienmeijeri käsittelee 90.000 kutunmaitolitraa vuodessa, 1.500 – 1.800 litraa viikossa. Juustovalikoima on laajentunut tuorejuustosta fetaan, kuttucheddariin ja viimeisenä jogurttiin. Kaikilla Kolatun tilan tuotteilla on Maakuntien Parhaat -merkki.

Kolatun juustolasta tuli Suomen suurin perhejuustola, kun he ostivat Tervaselän juustolan Porista tänä vuonna. Yritysosto avasi tien muun muassa Stockmanin juustotiskille.

Heidän avioliitossaan ja yrittäjyydessä on kyse tasavertaisesta yhteistyöstä. Ei voi sanoa, että menestyvän miehen takana on nainen tai toisinpäin-

– Työnjako on muotoutunut sellaiseksi, että Janne hoitaa juustolan ja minä pakkaan ja pidän paikat puhtaina.

– Olemme tosissamme kiinnostuneet juustoista. Haistelemme ja maistelemme erilaisia juustoja. Minulla alkaa olla aikamoinen arsenaali erilaisia reseptejä, koska niitä kysellään jatkuvasti esittelyissä. En pitänyt itseäni kokkina, mutta voi olla, että eläkkellä teen juustoreseptikirjan.

Outi Kolattu-Tolvi on onnellinen ja tyytyväinen perheeseensä, työhönsä ja elämään maaseudulla.

Työ ei lopu koskaan, mutta loppuunpalamisen estämiseksi ja lasten takia he päättivät keväällä, että sunnuntait pidetään vapaata.

– En usko mihinkään laatuaikaan. Olen sitä mieltä, että lapsille on tärkeintä määrä, jonka vanhemmat viettävät heidän kanssaan. He ovat leikeissään mukana meidän touhuissamme, lypsävät leikisti kuttuja ja hoitavat juustotilauksia.

Kaari Utrio sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa, että 19-vuotias nainen ratkasee maaseudun tulevaisuuden. Miten saisi naiset näkemään, miten upeaa on asua vähän syrjässä, mutta silti lähellä isojen paikkakuntien palveluja. Kuinka helppoa onkaan lähteä lasten kanssa ulos. Itse nautin valtavasti vuorovaikutuksesta luonnon kanssa.

Vuoden yrittäjänaisen kaulaketjut ja kukkaset ojennettiin Outi Kolattu-Tolville Someron Yrittäjänaisten syyskokouksessa.