Milloin 5G tekee tuloaan Somerolle?

0

Kaikki operaattorit eivät tiedä aikatauluistaan

Eivät vielä kaikki, mutta yksi mobiiliverkon 5G-operaattoreista on jo rantautunut Somerolle. Ensimmäiset vihjeet asiasta saatiin 9. marraskuuta. Silloin Lounetin toimitilojen vieressä sijaitsevaan tietoliikenneverkon mastoon asennettiin nosturin kanssa uusia ja kooltaan entistä sukupolvea isompia, mobiiliyhteyksiä jakavia tukiasema-antenneja.

Henkilönostimen korissa mastoon nosteltiin ja kytkettiin useita antenneja. Eli operaattorit virittelivät Somerolle nopeaa 5G-verkkoa.

Telian yritysasiakaspalveluista Santeri Rossi kuitenkin kertoo, että parhaillaan heidän tiedoissaan ei näy, että Telian 5G olisi tullut tai tulossa Somerolle.

– Eikä ole tietoa, koska tulee, Rossi toteaa.

DNA:n yritysasiakaspalvelun Teija Koivistoinen sen sijaan vastaa, että heidän 5G-verkkonsa toimii jo nyt keskustan maston ympäristössä.

– Meiltä asennettiin 10.11. sinne 5G. Eli siellä se toimii jo, Koivistoinen ilmoittaa.

Elisan verkkopalveluyksikön suunnittelupuolen osastopäällikkö Tiina Höckert kertoo, että ainakaan vielä Elisa ei ole tullut Somerolle 5G:n kanssa.

– Ei tule ainakaan tänä vuonna. Ensi vuoden osalta suunnitelmat ovat vielä täsmentymisvaiheessa. Sen voin kuitenkin sanoa, että 5G ei näyttäisi tulevan Somerolle ainakaan ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Isommista kuntakeskuksista me kuitenkin lähdetään liikkeelle, Höckert vastaa.

Jotain parannusta keskustan mobiiliyhteyksiin lupailee Tervaskannon ja terveyskeskuksen läheisyyteen nouseva uusi, 36-metrinen teleliikennemasto.

Se korvaa tähänastisen antennien kiinnityspaikan, terveyskeskuksen savupiipun, johon kaikki operaattorit eivät ole mahtuneet. Uusia isompia antenneja se ei kestäisi tuulikuorman takia.

Tuleva masto on tarkoitettu matkapuhelintukiasemille kaikkien operaattorien käyttöön. Rakennuttaja on Lounet Oy, joka sai poikkeamisluvan huhtikuussa, ja tulee vuokraamaan mastosta tilaa antennien ripustamiseen.

Valmista laskettiin olevan syyskuussa, sillä ristikkorakenteinen masto oli tilattu heinäkuussa.

Vielä mitään ei näy, mutta Lounetin projektipäällikkö Mika Pulkkinen vahvistaa, että valmista tulee tämän vuoden lopussa.

– Maston perustuksia aletaan valaa reilun viikon päästä 30.11., jota ennen sinne tehdään pieni huoltotie. Viikolla 51 maston pitäisi viimeistään olla pystyssä.

Pulkkinen jättää tulevista operaattoreista kommentoimisen niille itselleen.

– Keskustan mastossa ovat jo kaikki operaattorit. Käyttäjiä on kuitenkin paljon, minkä takia nopeuksissa on ollut parantamisen varaa. Kun masto tk:n viereen tulee, syntyy parannusta keskustan tietoliikenteeseen.

DNA ja Telia eivät osaa sanoa, milloin ja millä varustuksella se on kytkeytymässä uuteen mastoon. Sen sijaan Elisalla on kertoa uutisia.

– Meillä on suunnitelmissa saada oma 4G-verkon tukiasema sinne helmikuussa 2021. Mutta 5G-verkon suunnitelmat ovat Somerolle täsmentymättä, Tiina Höckert lupailee.

Somerniemen vilkas kesätori on myös kärsinyt kuuluvuusongelmista. Myyjien maksukorttipäätteet ovat pätkineet huonossa kentässä.

Uusi masto nousee Helsingintien varteen 600–700 metrin päähän kesätorista.

– Rakennuslupa on haussa, ja meiltä on puuttunut sitä varten enää muutama kuva. Toivon luvan tulevan lähiaikoina, jolloin perustuksia päästäisiin tekemään tämän vuoden puolella. Pystytystä tavoiteltaisiin silloin jo tammikuussa.

5G:n myötä peilien fyysinen koko ja paino kasvavat. Tuulikuormaan yhdistettynä myös joitain muitakin mastoja joudutaan uusimaan.