
Someron Syke liikuttaa viikoittain suurta joukkoa aikuisia, nuoria ja lapsia. Vuonna 2019 seuralla oli yli 700 jäsentä, jotka liikkuivat joko säännöllisissä tai erilaisissa kurssimuotoisissa ryhmissä.
Ryhmiä on vauvasta varttuneisiin. Seuran puheenjohtaja Eva-Stina Haalijoki kertoo kaikille ryhmäliikuntaa haluaville tarjottavan tasapuolisesti, taitotasosta riippumatta, liikunnan iloa matalalla kynnyksellä.
Liikunnan aloittaminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja edulliseksi. Voi kokeilla; ei ole pakko sitoutua heti koko vuodeksi. Maksut pidetään alhaisina, jotteivät ne muodostu esteeksi ryhmiin osallistumiselle.
– Meille voi tulla yksin tai yhdessä maanantaista lauantaihin pitämään hauskaa laadukkaan liikunnan ja monipuolisen tarjonnan parissa. Pääsee kokeilemaan hyvässä seurassa erilaisia ryhmäliikuntalajeja, jatkaa Haalijoki.
Kausimaksulla aikuinen voi osallistua vaikka kaikkiin ryhmiin, jos intoa ja aikaa riittää. Alle 19-vuotiaille on ryhmäkohtaiset hinnat.

– Haluamme olla kehittyvä ja innostuva, ajan hermolla oleva seura. Elinehto on, että seura pysyy mukana maailman muutoksissa.
Haalijoki muistuttaa Someron Sykkeen toimivan vapaaehtoisvoimin, joten kaikkeen rahkeet eivät riitä.
– Mielellämme kuulemme palautetta ja toiveita, joita voimme hyödyntää toimintamme kehittämisessä ja tarjonnassa.
– Viemme toimintaa talkoilla eteenpäin. Meillä on innostunut, tehokas ja hyvä tiimi, joka haluaa tehdä asiat kunnolla. Ymmärrämme, että tällä toiminnalla on iso merkitys paikkakunnalle, kiittelee puheenjohtaja joukkojaan.
Yksi seuran perusajatuksista on, ettei kilpailla; ei asetuta toinen toista vastaan. Kilpaillaan korkeintaan itsensä kanssa.
– Tavoite on, että mahdollisimman moni lapsi ja nuori liikkuisi, saisi kipinän jatkaa elinikäistä liikunnan harrastamista.
– Saadaan väki pysymään loitolla Sairaalanmäeltä. Liikunta on edullisin mielenterveyslääke ja elinikäinen liikkuminen parantaa terveyttä ja elämänlaatua, toteaa seuran tiedottaja Nina Vartemaa.
Voimistelu on oheisharjoittelua monille muille liikuntalajeille.
– Se on kehon hallintaa parhaimmillaan, tietävät seuran sihteeri Mari Laine ja seurakoordinaattori Anna Helenius.

Lapsia ja aikuisia Sykkeen ryhmissä on kosolti. Mutta kun ikää alkaa tulla 14–16 vuotta, niin syntyy kato.
– 8.–9. -luokilla se alkaa. Mitä alle 19-vuotiaat tekevät? Käyvätkö kuntosalilla vai mitä, kyselee sykeläisten joukko.
Anna Helenius sanoo, että on niitä, jotka liikkuvat todella paljon ja harrastavat monia eri lajeja. Ja sitten on heitä, jotka eivät liiku lainkaan.
Helenius on imenyt voimistelukipinän äidinmaidosta. Hän muistaa häärineensä taaperona vanhan yhteiskoulun lattialla, kun äitinsä Kristina Hovila voimisteli pianonsoiton tahdissa Someron Naisvoimistelijoissa. Satujumppaan hän pääsi kolmivuotiaana. Tällä kaudella Anna Helenius vetää Sykkeen ulkotuntiryhmää, jossa ylläpidetään lihaskuntoa.
– Pää ei kestä, jos liikuntaan tulee pidempi tauko, tietää Helenius.
Nina Vartemaa meni voimisteluryhmiin naapurin lasten kanssa. Ryhmä oli satujumppa, joka oli tarkoitettu alle kouluikäisille. Sieltä edettiin elinikäisen ryhmäliikunnan pariin ala- ja yläkouluikäisten ryhmien kautta kohti aikuisten ryhmiä, jonne mentiin lukiolaisina.
Tänä päivänä Sykkeellä on ryhmiä moneen lähtöön. On vauvajumppaa, aikuinen-lapsi jumppaa, liikuntaleikkikoulua, ulkoliikuntaa, kiinteytystä, aerobicia, kehonpainotreeniä, movementtia, poweria, spesiaalia, miesten treeniä, telinejumppaa, venyttelyä, asahia, lempeää liikettä, kehonhuoltoa, freegymiä, ninjagymiä ja nassikkapainia, mutta myös tanssillisia juttuja kuten balettia, dancemixiä, showdancea, minidancea, lavista, salsaa ja tanssillista voimistelua. Suosituin on ollut lasten telinejumppa, johon paikat täyttyvät nopeasti.



Sykkeellä on 40 hengen innostunut ohjaajajoukko, joka koostuu pää- ja apuohjaajista, ja tuoreimpana tänä syksynä mukaan tulleista apuapuohjaajista.
Alkukesästä 2020 seura järjesti ohjaajien rekrytointi-illan, joka tuotti tulosta. Syke pystyy tarjoamaan ohjaajatyötä halukkaille ja ohjaajapolun, josta on hyötyä vaikkapa jatko-opintoihin.
– Kummasti ohjaaja on aina löytynyt. Joskus se on vaatinut enemmän järjestelyjä. Yhtenä vuonna saimme muulta paikkakunnalta taitavan ohjaajan, jolla ei ollut autoa eikä ajokorttia. Johtokunta järjesti ajovuorot ja hoiti ohjaajan asemalle Saloon, kertoo puheenjohtaja.
Seura kouluttaa itsekin ohjaajia, mutta koulutusta ostetaan myös Voimisteluliitolta.
Someron Syke on saanut tunnustuksena työstään Suomen Olympiakomitean ja Voimisteluliiton myöntämät Tähtiseura laatusertifikaatit sekä lasten että aikuisten liikunnan osalta.
Sykeläiset ovat tehneet retkiä suurkisoihin ja maailmalle liikkumaan muiden samanmielisten kanssa. Gymnaestrada 2022 on Tampereella ja World Gymnaestrada 2023 Amsterdamissa.
Ohessa toimii Uskollisuuden Kilta. Se kokoaa seuran jäsenet ystävyyttä ja henkistä vireyttä ylläpitäväksi piiriksi. Toimintamuotoja ovat liikuntaharjoitukset, toveri-illat, retket ja esitelmät, jotka on tarkoitettu joko killan jäsenille, yhdistyksen jäsenille tai ulkopuolisillekin.
Killan jäseneksi voi liittyä 25 vuotta täyttänyt ja 5 vuotta johonkin Voimisteluliiton jäsenseuraan kuulunut nykyinen tai entinen jäsen.
Valmistumassa on juhlavuoden video seuran toiminnasta ja historiasta, jota esitellään kuvin, tekstein ja lehtileikkein.
Toiveissa on, että ensi keväänä Someron Syke voisi jälleen järjestää jokavuotisen huipennuksen, kevätnäytöksen ja sen yhteydessä myöhästyneet 90-vuotisjuhlat.



90-vuotias Someron Syke
– seura perustettiin 14.11.1930, alunpitäen Someron Naisvoimistelijat
– aloitteentekijänä oli Someron Yhteiskoulun voimistelunopettaja Irja Laurila, perustajajäseniä olivat lisäksi Irja Niiranen, Martta Lihr, Lempi Mustonen ja Irma Nordlund
– naisten ja miesten voimistelusta lähdettiin liikkeelle, nyt järjestään liikuntatunteja/-ryhmiä vauvasta varttuneisiin, ohjelmassa muun muassa vauvajumppa, aikuinen-lapsi jumppa, liikuntaleikkikoulu, nassikkapaini, venyttely, kiinteytys, aerobic, miesten treeni, telinejumppa, asahi, freegym, ninjagym, baletti, dancemix, lavis, tanssillinen voimistelu
– järjesti alkuaikoina iltamia, esiintyi somerolaisten yritysten ja kaupungin juhlissa, piti muotinäytöksiä yrittäjien kanssa
– muuttui Someron Sykkeeksi 2005
– yli 700 jäsentä vuonna 2019, seuran alussa jäseniä oli viitisenkymmentä, kun seura täytti 50 oli 209 toimivaa jäsentä ja 84 kannattajajäsentä
– noin 40 ohjaajaa
– järjestää keväisin näytöksen, jossa esitellään vuoden aikana opittuja taitoja ja palkitaan ohjaajia, liikkujia ja seuran jäseniä, koronan takia näytös ja myös seuran 90-vuotisjuhla peruuntui tältä vuodelta
– yhdistyksen puheenjohtaja Eva-Stina Haalijoki, seurakoordinaattori Anna Helenius, sihteeri Mari Laine, tiedottaja Nina Vartemaa, rahastonhoitaja Tiina Hauhia, lasten ja nuorten liikunnan vastaavat Marja Koivuniemi-Jussila, Helena Piiroinen ja Noora Ruohonen sekä aikuisten liikunnan vastaavat Karoliina Käkönen, Kirsi Pusa ja Sari Mäki-Latikka
– ohessa toimii Uskollisuuden Kilta, jonka toimintamuotoja ovat erilaiset liikuntaharjoitukset, toveri-illat, retket ja esitelmätilaisuudet, Killan jäseneksi voi liittyä 25 vuotta täyttänyt ja 5 vuotta johonkin Voimisteluliiton jäsenseuraan kuulunut nykyinen tai entinen jäsen