Äijäjumpassa treenataan pilke silmäkulmassa

0
Treenin aikana hymy on herkässä.

Teksti ja kuva Aino Kesäniemi

Vuonna 1950 perustettu urheiluseura Somerniemen Veikot liikuttaa viikoittain kymmeniä jumppaajia. Mukana liikkumassa on niin lapsia, miehiä kuin naisia. Lisäksi seura järjestää yleisurheilukilpailuja Somerniemen urheilukentällä ja lumitilanteen salliessa hiihtokilpailuja Ämyrillä.

Noin kymmenen vuotta sitten somerniemeläinen Aki Nikander heitti ilmoille idean miesten omasta liikuntaryhmästä, sillä Somerniemen Veikot oli jo pitkään järjestänyt naisille kuntojumppaa. Idea sai kannatusta, ja tästä sai alkunsa Veikkojen äijäjumppa.

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, miehet kokoontuvat edelleen viikoittain Oinasjärven koululle liikkumaan ohjaajansa Kati Fonsell-Laurilan kanssa. Paikalla on yleensä reilu kymmenen miestä, ja parhaimmillaan osallistujamäärä on lähennellyt kahtakymmentä.

– Vuodesta toiseen mukana on ollut pitkälti sama porukka, mutta mukaan on saatu myös uusia kasvoja. Vaikka ryhmä koostuu pääosin somerniemeläisistä, kaikki ovat tervetulleita mukaan, muistuttaa ohjaaja Fonsell-Laurila.

Äijäjumpassa haastetaan koko kroppaa erilaisten treenimuotojen avulla. Välillä pidetään kuntopiiriä ja toisinaan treenataan keppien tai jumppapallojen kanssa.

– Tässä porukassa treenataan tosissaan, mutta aina pieni pilke silmäkulmassa, kertoo Fonsell-Laurila.

– Meillä on ihan mahtava porukka täällä. Vaikka tämä harrastus ottaa, niin se myös antaa minulle hyvin paljon.

Idean isä, Aki Nikander sekä somerniemeläinen Timo Morander ovat käyneet äijäjumpassa alusta lähtien. Miehet pyrkivät pääsemään paikalle joka viikko, vaikka välillä työkiireet haittaavat harrastamista. He kertovat hauskan porukan ja hyvän seuran olevan harrastuksen parhaita puolia.

– Parhaamme kaikki täällä tehdään ja paljoa ei kilpailla, mutta ihan vähän kuitenkin, lisää Asmo Saarinen naurahtaen.