”Elän tämän hetkistä unelmaani”

0
Aku Lehtonen tykästyi uinnin valmentamiseen niin, että siirtyi isompiin ympyröihin Raision Urheilijoihin.

Aku Lehtosen hyvin erikoinen ammatti: yrittäjä/uintivalmentaja

Elokuun alussa Kaihdin-Lehtonen Oy:n yrittäjä Aku Lehtonen aloitti toisessa työssä Raisiossa. Jokaisesta viikosta on kulunut sen jälkeen toinen puolikas lasten ja nuorten uinnin vastuuvalmentajana, toinen yrittäjänä.

Se on lentävää elämää, sillä sitä sukkulointi Someron ja Raision välillä tarkoittaa. Silloin kun Aku Lehtonen ei tee uintivalmennusta, hän tekee yrityksensä töitä etänä. Valmennustyö painottuu iltoihin ja viikonloppuihin. Yrityksen operatiivinen toiminta pyörii osaavan henkilöstön vastuulla.

– Tämä on samaa, mitä tein lähes neljä vuotta Someron uimahallilla. Mutta nyt teen sitä ammattilaisena, hän sanoo.

Aku Lehtonen ajaa Raisioon joka viikko ensin tiistaina. Toinen lähtö on torstaisin, ja Somerolle paluu on sunnuntaina.

– Koti on Somerolla, mutta Raisiossa on pieni asunto, josta käsin voi tehdä töitä. Mukana Raisioon kulkee välillä avopuoliso Annina Mäkelä. Hän on kotoisin Ypäjältä, mutta asunut kohta jo neljä vuotta Somerolla. Mukana kulkee myös kolmas perheenjäsen, bichon frisé Rocky.

– En olisi voinut lähteä, ellei tähän olisi ymmärrys ja tuki.

Kuinka sitten yrittäjän mieleen tuli lähteä ”seikkailemaan”?

– Huomasin Suomen Uimaliiton nettisivuilta, että RaisU:un haetaan nuorten vastuuvalmentajaa. Pitkään pohdin, kunnes viimeisenä päivänä, viime tingassa lähetin hakemuksen ja pääsin haastatteluun. Se oli ihan normaali työnhakuprosessi, jossa molempien intressit kohtasivat.

Miettimistä oli moniin suuntiin.

– Tällainen unelma minulla on ollut. Tästä nauttii. Mikä voisi olla paremmin, kun että tästä tulee vielä osittainen toimeentulo. Minulla on halu kehittyä ja oppia, ja nyt siihen on tarjolla tuollainen seura, jossa toimintakulttuuri on varsin erilainen kuin yleisesti.

– Raision Urheilijoiden uintijaostossa suunnataan nuoresta asti kilpauintiin. Kaikki tähtää siihen. Sieltä löytyy myös kovia, motivoituneita uimareita.

Omaan haasteeseen vastaaminen oli ilmeinen syy muutoksille.

– Pyrin aina hakemaan elämältä uusia eteenpäinmenoja ja nousuja. On ollut koko ajan halu kehittyä paremmaksi. Olen jo neljä vuotta tätä tehnyt Somerolla, ja jos koen olevani valmis uuteen, niin on parempi hakeutua mukaan. Elämä on jatkuvaa uuden oppimista.

Tärkeää Lehtoselle oli ympärillä oleva kilpaurheiluun orientoitunut seura.

– Saan ”imeä” vaikutteita huippuvalmentajilta, joten en voinut jättää mahdollisuutta käyttämättä. Seura ei ole iso, mutta se on hyvänkokoinen. Olosuhteet ovat valtakunnallisesti ihan parhaita tehdä tätä hommaa.

Siirtymä eteenpäin oli luonnollinen.

– Paljonhan sitä piti pohtia, mitä tulevaisuus Raisiossa toisi. Elämä on mielenkiintoista. Ei kukaan tiedä, mitä kaikkea se tuo.

Aku Lehtosella on kaikkiaan 45 valmennettavaa. Iät ovat 8–13 vuotta. Lisäksi hän vetää kahdesti viikossa ykkösryhmän harjoituksia. Siellä mukana on yläkouluikäisiä, lukiolaisia ja aikuisia. Siellä hän tekee, mitä päävalmentaja Hanna Paatos ohjeistaa.

Yhteensä valmennusta on 25 tuntia viikossa. Vastuulla on kolme ryhmää lapsia ja nuoria, plus ykkösryhmä.

– Me ollaan enemmän seura kuin pelkkä ryhmä. Aikuisten SM-mitalisti voi olla mukana vetämissäni ykkösryhmän harkoissa.

– Työni on rakentaa uimareita ykkösryhmään. Kehittää heidän taitotasoaan ja fysiikkaansa siihen tasoon, että sinne voi yltää.

Rollo -uimareissa tytöt ovat 9–11-vuotiaita ja pojat 10–12-vuotiaita. IKM-uimareissa (ikäkausimestaruus) tytöt ovat 12–15 vuotta ja pojat 13–16 vuotta.

– Pääpainoni on Rolloissa ja IKM:ssä, siis IKU-ikäisissä. Raisiossa on niin, että jos uimarin taitotaso riittää, lapsi otetaan jo nuorena kasvamaan ykkösiin. Siellä hän pääsee näkemään, mitä vaatii, jos haluaa hyvälle tasolle. Vanhemmilta uimareilta oppii ”sivussa” paljon.

– Someron Esan toiminta on ollut hyvällä mallilla. Mitä nyt korona on sitä sotkenut, kuten kaikkien muidenkin seurojen päivittäistoimintoja. Tärkeää minulle on esimerkiksi se, että Oliver Priimägin uinti-ura on saanut jatkua Tampereella.

– Toivon kuntalaisena, että Somerolla olisi tulevaisuudessakin hyvin toimivat seurat sekä mahdollisuus harrastaa urheilua monipuolisesti.

Jo alakouluikäisenä Lehtonen harrasti uintia. Siitä hän vaihtoi hiihtoon. Hiihti kunnes vastaan tuli vuoden 2001 Lahden MM-kisojen doping-skandaali. Mika Myllylä oli ollut hänen suuri idolinsa, mutta siihen loppui harrastus.

– On kiva, että on päässyt jälleen aikuisiällä uinnin maailmaan. On saanut nähdä, kuinka suoritus koostuu hyvin monesta asiasta.

Kaiken pohjalla on taito.

– Se vaatii fysiikkaa ja järkyttävän hyvät nopeusominaisuudet. Valmentajan pitää hallita neljä lajia: vapaauinti, selkä-, rinta- ja perhosuinti. Matkat ovat 50–1 500 metriä eli tässä pitää olla mukana aika laaja tietopaketti nopeuslajista kestävyyslajiin asti. Valmennuksellisesti pitää hallita lajien tekniikoiden lisäksi käännökset, lähdöt, vetotiheys, vetopituus, vauhdinjako ja maaliintulo.

Uinnissa keho on ihmiselle vieraassa ympäristössä.

– Se siirtyy pystyasennosta vaakaan. Pitää osata silti ratkoa, miten vedessä pääsee mahdollisimman nopeasti ja helposti eteenpäin. Se yhteensä on taito. Ja se on tavoite.

Fysiologisesti suurempi osa huippu-uinnista on nopeuslajeja. Nopeus kehittyy myös kestävyysominaisuuksia hitaammin.

Valmennustyön Aku Lehtonen toteaa olleen itselleen ”aikamoinen henkireikä”. Se on hänelle mielenkiintoista kasvatustyötä lasten ja nuorten kanssa.

– Se on sitä evästä johonkin suurempaan. Sitä annetaan elämää varten.

– Se aika, mikä altaalla vietetään, on poissa muusta, esimerkiksi kadulla olosta. Kasvatustyö ei ole kellotettuja tuloksia, vaan väline suurempaan. Haluan, että lapsi ja nuori saa avaimia elämään ja hyviä kokemuksia.

Hyvät kokemukset ruokkivat motivaatiota, joka mahdollistaa kovan työnteon kautta menestyksen.

– IKM-aluekisoissa uimarini saavutttivat yhteensä 35 mitalia. Se on todella hyvin vasta kolmen kuukauden yhteisen matkan jälkeen.

Lehtonen nimittää uutta työtään lainausmerkeissä ”ammatiksi”.

– En koe, että se on työ, kun saan olla altaalla lasten ja nuorten kanssa. Päätös oli parhaita elämässä. Olen aina elänyt pitkälti liikunnan mukana.

Lehtonen kokee saavansa tehdä sitä, mistä nauttii.

– Elän tämän hetkistä unelmaani. Toivottavasti tämä voisi olla välietappi johonkin suurempaan. Koen olevani edelleen alkutekijöissä valmennusuralla.

Valmentaminen on ihmisyyteen liittyvä juttu. Jokainen valmentaa vähintään itseään.

– Samoin urheilijoilla menestys lähtee heistä itsestään. Minnekään ei ole yhtä tietä.