Helsinkiläiselle kuljetusyritykselle 15 000 euron vahingot

0
Somerolaiselta kylmäasemalta tehtailtiin maksuvälinepetoksia tuhansien eurojen edestä.

12 700 litraa polttoaineita katosi tankkeihin hämärämiesten toimesta – pääosin somerolaiselta kylmäasemalta

Nesteen kylmäasemalta Somerolla on tehtailtu iso maksuvälinepetos. Helsinkiläisen kuljetusliikkeen maksukortin käytöstä yritykselle aiheutui 15 000 euron vahingot.

Ensimmäinen luvaton tankkaus tehtiin 6.9. Nesteen kylmäasemalla Veikkolassa. Tummansininen Peugeot 308 -tila-auto tarttui valvontakameraan, mutta ilman rekisterinumeroa. Tuntomerkkeinä on vetokoukku, tummennetut lasit ja isohkot kevytmetallivanteet. Ja vaikka rekisterinumero olisi saatu, on mahdollista, että kilpi olisi ollut varastettu.

Tätä ennen polttoainekortti oli mahdollisesti viety lukkojen takaa yrityksen toimitiloista Helsingistä. Myöhemmin löytyneet murtojäljet kielivät tapahtuneesta.

Suurin osa maksuvälinepetoksista tehtiin Somerolla rinnakkaistien varrella olevalta asemalla. Ainoastaan pari tankkausta tehtiin Salossa, sekä yksittäiset petokset Liedossa, Paimiossa ja Turussa.

Luvattomat tankkaukset jatkuivat 16.9. asti, jolloin rikos tuli ilmi yrityksen polttoainelaskusta. Silloin paljastui myös kortin ja pin-koodin varkaus. Kortti kuoletettiin ja Vantaan poliisille tehtiin rikosilmoitus.

Tankkauksia tehtailtiin pahimmillaan tuhansia litroja päivässä. Yksittäiset täytöt olivat 200–800 litran suuruusluokassa. Yrityksen edustajan mukaan kortilla on tankattu isoja vehkeitä, sillä henkilöautoon sopivia litramääriä on vain muutamia kertoja. Myös traktoreita saattaa olla, sillä osa litroista on polttoöljyä.

Erityisenä yksityiskohtana edustaja kertoo, että seitsemän kertaa kortilla oli tehty desilitran tarkkuudella 800 litran tankkaus. Kyseessä on siis ollut kuorma-auton lavalla oleva irtotankki.

Edustaja luonnehtii tapahtumia sanoin: ”hyvin hämärä keissi”. Vihjeitä kaivattaisiin, sillä poliisitutkinta asiassa on edennyt hitaasti.

Vain kertaalleen poliisi on soittanut asianomistajalle, ja senkin kerran vasta soittopyynnön jättämisen jälkeen.

Tankkaukset on tehty päiväsaikaan, pääosin 7–16 välisenä aikana. Muutama tankkaus on tehty kello 18 aikoihin. Kyseessä eivät siis ole perinteiset ”hämärämiehet”. On paiskittu 8 tunnin ”työpäiviä”.

Tapausta selvitellessä Somero-lehdelle ilmeni, että asemalla ei ole valvontakameraa. On vain tyhjä kameran ”kuori”. Neste ei halunnut lehdelle kommentoida, miksi kameroita ei ole käytössä kaikilla asemilla. Hinnat ovat tulleet alas, silti iso yhtiö käyttää vain kuoria.

Poliisin keinot tutkia tapausta ovat kamerakuvan puuttumisen takia hyvin rajalliset. Yrityksen edustaja toivookin, että kameroita olisi voinut olla edes jossain muualla, eikä vain Veikkolassa.

Kyseisellä kuljetusyrityksellä on noin 60 autoa. Se pystyy vahingon kohtaamaan, mutta silkkaa tappiota tapahtuma sille aiheuttaa.

– Jollain pitäisi nyt kellojen soida, ja ilmoittaa, jos hänelle on syyskuussa tarjottu esimerkiksi puoleen hintaan polttoaineita. Joku on voinut myös nähdä jonkun ylimääräisen ”päivystäjän” asemalla hankkimassa asiakkaita itselleen. Irtotankin täyttökin on voinut kiinnittää huomiota, yrityksestä toivotaan.

Yritys ei halua nimiä julkisuuteen, asian petosluonteen vuoksi. Sen sijaan toivotaan, että somerolaiset voisivat antaa Vantaan poliisiin vihjeitä aseman tapahtumista 6.–16.9., mikäli jotain erityistä on jäänyt mieleen.

Maksuvälinepetoksella vietiin noin 4 000 litraa polttoöljyä, loput vajaa 9 000 litraa oli dieselöljyä.