Iloisena pallon perässä!

0

Tänä keväänä iski tekemisen puute. Korona rajoitti liikuntalajeista kuntosalin, joogan ja uinnin, joita oli harrastanut säännöllisesti. Tilalle tulivat lähikuntien luontoreitit, mutta niille ennätti vain viikonloppuina.

Kesäkuussa syttyi lamppu: Mun pitää aloittaa golf, ja houkutella vaimokin mukaan!

Päivässä golfariksi -kurssi pidettiin Loimijoki Golfin kentällä Ypäjällä 6.6. Sopivasti kesälomalla, että pääsi alussa mahdollisimman usein kentälle lyömään sitä palloa. Sanonta oli ihan oma. Alusta asti tuntui, että tää on oma laji . Pallon perässä on ollut aina mukava mennä ja juosta.

Kurssin jälkeen kävimme rangella eli golfkenttien lähipelialueilla. Muutaman kerran jälkeen oli valmis suorittamaan Green gardin, pääsi seuran jäseneksi ja pelaamaan itsenäisesti väylille.

Jäsenmaksulla sai virallisen tasoituskortin, joka nykyisin on sähköinen eBirdie. Sai myös vakuutuksen. Se voi olla tarpeen, sillä golfpallolle mitattu nopeusennätys on 339 kilometriä tunnissa. Jos pallo lähtee muita pelaajia kohti, pitää varoitukseksi huutaa FORE.

Alkuvaiheessa Vahan Reijo tuli morjenstamaan meitä rangelle. Havaitsi hyvillään, että mekin olemme aloittaneet lajin. Häntä harmitti golfissa ainoastaan yksi juttu: Aloitin vaan niin myöhään! (Kahdeksan vuotta sitten.)

Nopeasti selkeni, että golf on taitolaji. Kovatasoinen golffari Anu-Miisa Forell lohdutti Café Rosessa vaimoani, sanoen: Alussa golf vaatii sellaista ylimääräistä sinnikkyyttä. Havaitsimme myös, että Somerolla siitä huolimatta on runsaasti pelaajia.

Lisäksi golf suo runsaasti liikuntaa. Kierroksen pituudesta riippuen kertyy joka kierroksella vähintään 5–12 kilometriä tehokasta kävelyä.

Peliaika varataan caddiemasterilta (asiakaspalvelija). Ennen ykköstiille menoa on hyvä ehtiä lämmittelemään, lyömään rangella pari lyöntiä, tekemään muutaman putin ja chipin ennen kierrosta. Myös draiveria kannatta harjoitella. Sillä lyödään pitkä avauslyönti tii -tikun päältä tiiauspaikalta.

Muitakin mailoja on, joita kutakin tarvitaan kyseistä lyöntivälinettä vaativassa paikassa. Draiverin jälkeen voidaan edetä vaikkapa väyläpuulla, hybridillä tai erilaisilla rautamailoilla. Jos pallo menee hiekkaesteeseen eli bunkkeriin, pääsee sieltä kunniallisimmin pois siihen tarkoitetulla erikoismailalla. On myös pitching wedge, maila joka suomeksi on ytimekkäästi pitseri.

Kun pallo viimein putoaa greenille eli viheriölle, pitää mahdollisesti kaivaa taskusta greenihaarukka, jolla korjataan alastulojälki. Viimeisenä lähdetään puttaamaan pallo reikään.

Jos väylällä pääsee ihannetulokseen, kyseessä on par. Birdie on yksi alle ihannetuloksen, ja eagle on kaksi lyöntiä alle. Vastaavasti bogey on yksi lyönti yli ihannetuloksen, ja kaksi lyöntiä paria enemmän on luontevasti tuplabogey.

Peliä pelataan ja opiskellaan, ja aikaa myöten tasoitus parantuu. Hovilan Teron opetusvideoita YouTubessa on ollut kehittävää katsoa, kiitos hänelle niistä! Kaikkien unelmana on Hole in one eli holari, pallo yhdellä lyönnillä reikään.

Loimijoki Golf pitää hyvää huolta uusista jäsenistään. Niitä tuli paljon, kuten kaikkialla tänä kesänä Suomessa. Ypäjällä jäsenmäärä oli viime vuonna alle 500 ja nyt päästiin reilusti yli 700:n.

Viime lauantaina pelasimme Wiurilassa. Kausi jatkuu.

Sauli Kaipainen
toimittaja