Aiheuttiko Liisa tuhoja Somerolla?

0

Liisa-myrsky katkoi torstaina sähköjä ja kaatoi puita ympäri maata. Koko Suomen laajuisesti sähkökatkoja oli kymmeniä tuhansia, keskittyen maan etelä-, keski- ja kaakkoisosiin.

Torstaiaamuna pahimmat tuulet painottuivat Suomenlahdelle ja etelärannikolle. Myrskyn jälkimainingeissa satoi laajasti räntää. Myös Somerolla perjantaiaamu valkeni lumipeitteisenä.

Somerolla Liisa-myrskyn vahingot jäivät pieniksi. Palomiehet raivasivat joitakin tien päälle kaatuneita puita. Turuntiellä raivauksia oli yksi, ja Somerniemellä sekä Karhunkorvessa kummassakin pari puuta.

Sähkönjakeluyhtiö Caruna korjaili myrskytuhoja vielä perjantaina Länsi-Uudellamaalla ja Espoossa. Carunan aluejohtaja Kalle Liuhala kertoo, että Somerolla oli joitakin vikoja sekä pienjännite- että keskijänniteverkossa.

– Katkoja aiheuttaa puiden kaatuminen linjoille. Perjantaina vielä joissain talouksissa sähköt räpsyivät perjantaina Somerolla. Ehkä puu oli jäänyt nojaamaan linjan päälle, josta se on sitten itsekseen tipahtanut pois.

– Kaikkiaan Somerolla oli asiakkailla torstain kello 18:n ja perjantain kello 12:n välillä 1 350 sähkökatkoa. Yhteensä neljä puuta oli linjoilla, Kalle Liuhala listaa.

Kaikkiaan Carunan verkkoalueella oli 57 keskijänniteverkkovikaa. Caruna suunnitteleekin sen vuoksi jatkavansa sähköverkoston kaapelointia ja muuta suojaamista myrskyiltä myös Somerolla.

– Tällä hetkellä suunnitelmissamme on poistaa ilmajohtoverkkoa Isoniityn ja Torron alueilta, ja parantaa tällä tavoin sähkön toimintavarmuutta. Tämä tapahtuisi jo ensi vuoden aikana. Paikat ovat sellaisia, jotka ovat myrskyille alttiita ja ovat jo tunnistettu.

Ilmajohtoverkon poistaminen tarkoittaa sähköverkon kaapelien kaivamista maahan. Metsäisiltä seuduilta verkkoja siirretään kokonaan pois ja rakennetaan uusiksi avoimille alueille, joissa ne eivät ole alttiina puiden kaatumisille.

– Jonkin verran vanhojakin linjoja uusitaan peltoalueilla. Näillä toimilla on tarkoitus pidentää verkoston elinkaarta, Kalle Liuhala toteaa.