Kädentaitopajalla on ommeltu pari tuhatta maskia

0

Ompelukone on surissut, kun Ecotekolan kädentaitopajalaiset ovat valmistaneet kankaasta kasvomaskeja. Työpajaohjaaja Virve Kosonen arvioi, että kädentaitopajassa Jukolan yläkerrassa niitä olisi ommeltu parisen tuhatta.

– Niitä on varastossakin, joten nyt pidetään taukoa ja keskitytään ompelemaan jouluisia tuotteita myymäläämme. Jos tarvetta maskeille ilmaantuu, pystymme nopeasti jatkamaan valmistusta, lupaa Kosonen.

Urakka starttasi, kun kaupungin työntekijät tarvitsivat maskeja, esimerkiksi osastoille ja kotihoitoon. Sittemmin niitä on alettu jakaa myös vähävaraisille Jukolan myymälästä, josta tarvitsijat voivat niitä edelleen noutaa.

– Ompelu alkoi kaupungin omasta tarpeesta. Niitä ei ole tehty lainkaan myyntiin, sillä emme saa kilpailla maskeja valmistavien yrittäjien kanssa. He ansaitsevat niistä leipänsä, toteaa työpajaohjaaja.

Yhden koon mallia on tuotekehitelty palautteen mukaan.

– On ollut haastavaa tehdä yhtä ainoaa toimivaa ja kaikille sopivaa mallia. Jokaisella kun on omanlaiset kasvonpiirteensä.

Pestävät kaksikerroksiset maskit on tehty puuvillakankaasta, joka kestää pestä 60 asteisessa vedessä. Kankaat ja kuminauhat on ostettu paikalliselta yrittäjältä.

Kädentaitopajalaiset ottivat työn vastaan innolla. He saivat korona-ajalle töitä, rahaa elämiseen, vaihtelua ja uutta haastetta.

– Se oli meille yksi työ muiden joukossa. Pääsimme myös opettelemaan tehtaan sarjatyötä, jossa yksi henkilö tekee yhtä työvaihetta ja sitten kappale siirtyy toiselle tekijälle työstettäväksi, selvittää Virve Kosonen.

Työlle rakennettiin linjasto.

– Meillä on nyt treenattu ammattitaitoinen tiimi valmistaa maskeja sarjassa, kehuu ohjaaja koko pajan ompelijajoukkoa.