Kaupunginhallitus esittää: Urheilukentälle pieni, vain 350 000 euron kunnostus

0

Vääntö urheilukentän viheriöistä, kaarteista, katsomoista jatkuu edelleen. Kaupunginhallituksessa Riitta Lehtinen (sd.) teki vastaehdotuksen urheilukentän remontin laajuudesta.

Lehtinen ehdotti, että ensi vuonna kentän saneeraukseen satsataan 50 000 euroa ja edelleen 200 000 euroa vuonna 2022. Vuodelle 2023 Lehtinen ehdotti käytettäväksi 100 000 euron summaa. Yhteensä 350 000 euroa. Riitta Lehtistä kannatti Jutta Varjus (kok.) sekä Ismo Valve (sd.).

Kaupunginjohtaja Sami Suikkasen esitys peruskorjaukseen oli ensi vuonna 420 000 euroa ja 1,2 miljoonaa vuonna 2022, yhteensä 1,62 miljoonaa euroa. Ehdotus perustui valtuuston äänin 19–16 vuosi sitten tekemään päätökseen.

Tiukassa äänestyksessä Lehtisen tekemä ehdotus voitti äänin 5–4. Ehdotuksen kannalla olivat sosiaalidemokraatit ja kokoomus, keskustan äänestäessä pohjaesitystä.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että urheilukentälle tehdään supistetumpi kunnostus. Hallitus teki saman sisältöisen ehdotuksen, samoin äänestysluvuin, talousarviokäsittelyssä myös viime vuonna.

Valtio on valmis rahoittamaan kenttäalueen peruskorjausta 270 000 euron avustuksella. Kenttäalueen kunnostuksen kokonaishinta on miljoona. Summa on 37 000 euroa pienempi kuin oli Someron kaupungin jättämä 307 000 euron avustushakemus.

Kentän avustuksesta päättää opetus- ja kulttuuriministeriö. Saneerauksen muiden osien eli uuden katsomon ja huoltotilojen rakentamisesta päättää aluehallintovirasto.

Tekninen johtaja Marko Mäkinen ei lähde arvailemaan, kumpaa ennalta mietittyä pienempi avustussumma tulee tarkoittamaan, jonkin remontin osan pois jättämistä vaiko kaupungin omarahoitusosuuden kasvattamista.

– Ei osaa sanoa. Eikä valtuuston kantaa ole vielä tiedossa. Sen saamme kuitenkin kuulla muutaman viikon kuluttua. Sen mukaan edetään.

Nykyisestä katsomosta tehty suojeluesitys aiheuttaa sen, että saneerauksen pienempien osien avustusten kohtalosta ei ole tietoa.

– Ely on pyytänyt tekemään lisäselvitykset jouluun mennessä. Siitä voidaan päätellä, että avustuspäätös ei ennen kevättalvea tule. Iso kysymys on, pystytäänkö saneerausta lainkaan aloittamaan ensi kesänä.

Uuden katsomon kustannusarvio on 394 000 ja huoltorakennuksen osalta 249 000 euroa. Somero haki näille tälle vuodelle yhteensä 193 000 euron avustuksia, mutta anomukset hylättiin suojeluasian keskeneräisyyden takia.