Kausi-influenssarokotusten ajanvaraus keskeytettiin Somerolla

0

Kausi-influenssarokotusten ajanvaraus on keskeytetty Somerolla rokotteen toimitusongelmien vuoksi. Rokotetta riittää vielä kahdelle seuraavalle maanantaille eli tähän mennessä rokotusajan varanneille henkilöille.

– Rokotteen puute on valtakunnallinen ongelma. Nyt odotellaan, saadaanko rokotetta tuonnempana lisää, kertoo Someron terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava hoitaja Airi Suonpää.

Suomeen on tilattu 1,7 miljoonaa annosta rokotetta, joista on jo jaettu 1,5 miljoonaa annosta. THL:ssä on jäljellä 200 000 annosta. Koronatilanne on innoittanut ihmiset liikkeelle.

– Suosittelimme influenssarokotteen ottoa koronatilanteenkin vuoksi. Saimme väen hyvin liikkeelle. Varauduttiin myös siihen, etteivät riskiryhmässä olevat sairastuisi samassa rytäkässä influenssaan ja koronaan.

Somerolle rokotteet tulevat Forssan sairaalasta ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kautta.

– Sinne ollaan oltu yhteydessä, kuten moni muukin terveyskeskus. Saimme viikon satsin ja sittemmin myös rokotetta toiselle rokotuspäivälle. Niillä pystynemme hoitamaan kaikki rokotusajan varanneet, olettaa Suonpää.

Somerolla on rokotettu 1081 henkilöä marraskuun kolmen maanantain rokotuspäivinä. Lisäksi sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstö on saanut rokotteen, sekä kotihoidon asiakkaat että osastojen ja hoivakotien asukkaat ja neuvolassa ajanvarausvastaanottojen yhteydessä käyneet raskaana olevat sekä alle kuusivuotiaat lapset.

– Se tarkoittaa, että Somerolla on annettu jo lähemmäs 3 000 annosta rokotetta. Viime kaudella Somerolla annettiin 2 867 influenssarokotetta.

– Somerolla ollaan aiempinakin vuosina oltu rokotusaktiivisempia verrattuna koko Suomen keskiarvoon, kehuu Suonpää.

Terveydenhoitaja Suonpää sanoo kausi-influenssan tartunnan estämiseen pätevän samat käytännön ohjeet kuin koronaankin.

– Pidä turvaetäisyys, käytä maskia, pese kädet ja desinfioi ne.

Influenssa-aalto ei ole vielä tullut Suomeen. Usein se on ollut alkuvuodesta, viime vuonna helmikuulla.

Someron kaupunki tulee tiedottamaan nettisivuillaan ja paikallislehdessä influenssarokotetilanteesta.