Kun keho kuiskaa, kuuntele

0
Ravintoneuvoja Anni Sirro,

Erityisruokavalioita noudattavien määrä kasvaa tasaisesti. Varsinaisten allergioiden ja yliherkkyyksien lisäksi moni haluaa noudattaa jotakin erityisruokavaliota oman hyvinvointinsa tai vaikka eettisten näkemysten vuoksi.

– Tänään on esimerkiksi iltapäivään mennessä jo kolme ihmistä kysynyt ketogeeniseen ruokavalioon sopivaa ”kahvileipää”, kertoo Anu-Miisa Forell Cafe Rosesta.

Kahvilassa onkin perehdytty reilun kuukauden verran juuri kyseiseen ruokavalioon sopiviin tuotteisiin. Nyt tarjolla oli niin suolainen kuin makeakin vaihtoehto.

– Suurin osa asiakkaista valitsee näitä perinteisiä leivonnaisia, joten niitä on tietysti eniten. Mutta sitten kysytään myös muun muassa liha/kalatonta, kananmunatonta, viljatonta tai vehnätöntä, gluteenitonta, hedelmätöntä, maidotonta tai esimerkiksi pähkinätöntä vaihtoehtoa, Forell luettelee joitakin esimerkkejä.

Hän muistuttaa, että gluteenittomien tuotteiden valmistus on oikeaoppisesti tehtävä täysin eri tiloissa ja eri välineillä.

– On erittäin tärkeää, ettei tuotteessa ole yhtään gluteenia, jos ihminen oikeasti sairastaa keliakiaa. Mutta on monia, jotka vain ”harrastavat” gluteenitonta ruokavaliota.

– Eli oikeasti me saamme kahvilassa puhua vain viljattomista tuotteista, koska samassa tilassa leivotaan myös kotimaisella jauholla, Forell tarkentaa.

Häntä naurattaa, kun pyydetään pohtimaan sellaista tarjottavaa, joka sopisi kaikille erityisruokavaliota noudattaville tai allergikoille.

– Jääpuikko taitaa olla ainoa vaihtoehto.

Torituvan Kaisa Pomppu kertoo, että pitopalvelun puolella kaikki kakut ovat laktoosittomia.

Torituvassa laktoositon ja gluteeniton ovat jokapäiväisiä vaihtoehtoja.

– Kasvisvaihtoehto on myös usein tarjolla. Pitopalvelun puolella kakut ovat nykyään aina laktoosittomia ja tarvittaessa gluteenittomia, kertoo Kaisa Pomppu .

Someron keilahallissa ollaan samoilla linjoilla.

– Yleisimmin kysyttyjä ovat kasvisruoka sekä laktoosittomat ja gluteenittomat ruuat, joten lähes kaikki listaruuat, paitsi pastat, ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Noutopöydästä löytyy päivittäin gluteeniton vaihtoehto sekä kasvisvaihtoehto, laktoosittomia kaikki, kertoo Mika Salminen .

Myös Jussin Baarissa suurin osa ruuista on laktoositonta ja gluteenitonta.

– Kasvisruokaakin on jonkin verran. Ketogeeninen ruoka on nyt trendikästä ja sitäkin on tarjolla. Ja pyydettäessä voidaan tehdä muutakin, kertoo Katri Alanko .

– Ei erityisruokavaliota ihan päivittäin kysellä, mutta jonkin kerran viikossa kuitenkin. Vakkariasiakkaat tuntevat meidän ruokamme, joten kyselijät ovat lähinnä harvemmin poikkeavia, Alanko kertoo.

Cafe Rosen ketogeeniseen ruokavalioon sopiva suolainen herkku eli pinaatti-fetapiirakka.

Viime vuosina esimerkiksi ketogeeninen ruokavalio on nostanut kovasti suosiotaan. Ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia eri muodoissa, hyviä luonnon rasvoja ja öljyjä, kalaa, kanaa, riistaa ja lihaa kaikissa muodoissaan, äyriäisiä, kananmunia, juustoja, pähkinöitä, siemeniä, avokadoa ja marjoja sekä kohtuudella maitotuotteita. Ruokavalio on luontaisesti gluteeniton ja viljaton.

– Ketogeenistä ruokavaliota noudattavat hakevat apua esimerkiksi vatsavaivoihin tai ruuansulatusongelmiin sekä väsymykseen. Monet haluavat myös pudottaa painoaan, kertoo ravintoneuvoja Anni Sirro .

– Ketogeenisellä ruokavaliolla syödään pääasiallisesti sellaista ravintoa, joka ei nosta verensokeria, mitä hiilihydraattipitoinen ravinto tekee, Sirro kertoo.

– Ketogeeninen ruokavalio on jo kauan tunnettu ruokavalio, mutta se on vasta viime vuosina muuttunut trendikkääksi. Merkittävin hyöty näkyy aineenvaihduntaan muun muassa painonpudotuksessa sekä metabolisen oireyhtymän hoidossa. Ketogeeninen ruokavalio soveltuu hyvin myös kakkostyypin diabeteksen hoitoon.

– Asiakkaani ovat tiputtaneet painoa kolmen kuukauden ohjeistuksella jopa 10–14 kiloa ja näin saanet helpotusta useampaan muuhun vaivaan, kuten väsymykseen sekä erilaisiin suolisto- ja ruoansulatusvaivoihin.

Anni Sirron asiakas Ulla Hautamäki on ollut ketogeenisellä ruokavaliolla heinäkuusta saakka.

– Viime kesä oli kuuma. Helle kiusasi ja vaatteet kiristivät. Unettomuus vaivasi ja olin jatkuvasti väsynyt. Ajattelin, että kokeilen ketogeenistä ruokavaliota. Jos sillä saisi vaikka kilojakin tippumaan ja olon muutenkin kohenemaan, Hautamäki kertoo.

– Olen sokeriaddikti, mutta nyt karkinhimo on lähtenyt kokonaan. Enää en syö, enkä edes kaipaa sokeria, Hautamäki iloitsee.

Kilojakin on tippunut, unenlaatu parantunut ja vointi yleisesti kohentunut.

– Tuntuu, että tämän on pakko olla syntiä, kun saa syödä niin hyvää ruokaa, Hautamäki naurahtaa.

– Annin ohjeet ja tuki ovat auttaneet ja kannustaneet todella paljon, hän muistaa kiittää.

Ketoiluun kuuluu myös se, että öisin pidetään niin kutsuttu pätkäpaasto, eli ollaan syömättä vähintään 12, mielellään 16 tuntia.

– Ennen en voinut kuvitellakaan, että menisin nukkumaan ilman iltapalaa. Nyt en kaipaa sitäkään, Hautamäki kertoo.

Ravintoneuvoja Sirro kuitenkin muistuttaa, että ennen öistä pätkäpaastoa on huolehdittava siitä, että saadaan riittävä määrä kaloreita täyteen.

Ketogeeniseen ruokavalioon sopivassa makeassa herkussa on muun muassa mantelijauhosta tehty pohja, kermavaahtoa, Mascarbone-juustoa sekä tyrnimarjoja, vadelmia ja mustikoita.

Siirtyminen ketogeeniseen ruokavalioon voidaan tehdä suoraan, mutta myös vähähiilihydraattisen ruokavalion kautta.

– Periaatteessa tässä on tarkoitus vaihtaa kehon polttoaine hiilihydraateista rasvaan. Ketogeeninen ruokavalio on ainoa tapa, Sirro sanoo.

– Päivittäinen ruokavaliomme saattaa sisältää runsain määrin erilaisia hiilihydraattien lähteitä ja näin olleen jatkuvat verensokerin heilahdukset sekä korkea verensokeriarvo rasittavat elimistöä ja elimistö joutuu tulehdustilaan. Todella monen elimistö ei pysty käsittelemään hiilihydraatteja oikealla tavalla ja sen seurauksena elimistöön kertyy rasvaa aina vain lisää. Erityisesti fruktoosin, jota taloussokerissa on puolet, ja muiden nopeiden hiilihydraattien syöminen rasvoittaa muun muassa maksaa, sanoo Sirro.

Hän toteaa kuitenkin myös, että jokainen ihminen on yksilö, joten ruokavaliotkin ovat yksilöllisiä.

Sirro kannustaa ketä tahansa teettämään geenitestin, jonka tulosten avulla pyritään tukemaan ja motivoimaan elämäntapamuutoksessa.

– Testin tulokset kertovat geeniperimästä ne osa-alueet, joihin voi vaikuttaa elintavoilla. Geenitieto voi kertoa myös esimerkiksi, millaiset kunkin riskitekijät voivat olla sydän- ja verisuonitautien suhteen, ja kuinka niitä voi parhaiten minimoida.

– Meillä kaikilla on vahvuuksia ja heikkouksia geeniperimässämme, vahvuuksia voimme hyödyntää, heikkouksia kompensoida ja riskitekijöitä välttää tekemällä oikeita valintoja. Kun noudattaa omaa geeniperimää tukevia valintoja, on mahdollista, että niin sanotut riskitekijät eivät koskaan aktivoidu.

Geenitestituloksen lisäksi on kuitenkin huomioitava jokaisen elämäntilanne ja ympäristövaikutukset, ruokavalio, ikä, aktiivisuus, mahdolliset lääkitykset ja kehon epätasapainotila.

– Kun vatsasi turpoaa tai niveliä särkee, on hyvä pysähtyä pohtimaan, mistä se saattaa johtua. Apu voikin löytyä jo pienellä ruokavalion muutoksella.

– Oikealla ruokavaliolla tavoitellaan ennen kaikkea sitä, että ihmisellä olisi hyvä olla.

– Kuuntele enemmän, mitä kehosi sinulle kuiskaa, Sirro kehottaa.

– Erityisen kiitollinen olen siitä, että erityisruokavaliota noudattavan ei tarvitsee välttämättä luopua kokonaan herkuttelusta eikä hyvästä ravintolaruoasta. Someron ravintola- ja kahvila-alan yrittäjät ovat hyvin perillä erityisruokavalioiden tarpeesta ja laajentaneet siltä osin tarjontaa, toteaa Ravintotaika-yrittäjä Anni Sirro.

Cafe Rosen ketogeeniseen ruokavalioon sopiva suolainen herkku eli pinaatti-fetapiirakka.

Ketogeeninen ruokavalio

Näitä syödään

proteiineja eli kananmunia, broileria, nautaa, possua, kanaa, kalaa ja äyriäisiä ym.

myös juustot, hapanmaitotuotteet ja kerma kuuluvat ruokavalioon

maanpäällisiä kasviksia: vihreälehtisiä kasviksia, paprikaa, tomaattia, kurkkua, parsakaalia, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, avokadoa, valkosipulia, sipulia, parsaa ym.

terveellisiä rasvoja ja öljyjä, kuten voita, kookosöljyä, oliiviöljyä ja avokadoöljyä

Näitä vältetään

kaikkia sokerisia ja tärkkelyspitoisia ruokia

leipää, puuroa, pastaa, perunaa ja riisiä

eineksiä, pikaruokaa

juureksia, hedelmiä

sokerisia ruokia ja herkkuja, karkkia ja leivonnaisia

mehuja ja limua