Miksi kaikkien takavalot eivät pala?

0

Lukija kyseli ja kummasteli, miksi kaikki autolijat eivät sytytä ajovaloja hämärässä tai sumussa. Takana ei nykyautoissa aina pala valo, kun käytössä ovat eteenpäin osoittavat huomiovalot.

– Kaikki eivät taida edes tietää, ettei takana pala mitään, lukija huomautti.

Huomiovalot (Daytime Running Lights, DRL-valot) syttyvät automaattisesti aina, kun ajoneuvon moottori käynnistetään. Ne lisäävät henkilöautojen ja muiden ajoneuvojen näkyvyyttä huomattavasti.

Monissa maissa ajovalojen käyttö on pakollista vain pimeällä. Huomiovalot on kuitenkin suunniteltu käytettäviksi myös päiväsaikaan. Niiden tehtävänä ei ole auttaa kuljettajaa näkemään tietä, vaan auttaa muita tienkäyttäjiä havaitsemaan ajoneuvo. Huomiovalot kuluttavat vain 25–30 prosenttia tavanomaisten lähivalojen käyttämästä energiasta.

Huomiovalot tulivat pakolliseksi uusissa henkilö- ja pakettiautoissa 2011.

Takavaloja ei siis ole pakko polttaa päiväsaikaan, mutta heikentyneen näkyvyyden vallitessa ajovalot pitää muistaa sytyttää. Epätietoisuutta on paljon. Vain 54 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista tiesi ajovalojensa toiminnan ja säädöt.

Olennaista onkin tutustua autonsa valotoimintoihin. Opastusta saa myyjältä tai ohjekirjasta.

Nykyautoissa päiväajovaloilla ajettaessa takavalot eivät pala automaattisesti jokaisessa automallissa. Päiväajovalotoiminto voi kytkeytyä päälle kun valoa on riittävästi, mutta näkyvyys on muutoin heikko esimerkiksi aamu-usvassa tai sateella.

– Silloin on kuljettajan tehtävänä korjata tekniikan virhearviointi ja kytkeä varsinaiset ajovalot päälle, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen korostaa.

Lähde: Euroopan komissio ja Liikenneturva