Mitä sanoo liikennemerkki?

0
Hammashoitolan pihalta on Joensuun koululle väylä, jossa sijaitsee kysymyksen kirvoittainut liikennemerkki.

Toimitukseen saapui kysymys: ”Ottakaa selvää, kun hammashoitolan pihalla on liikennemerkki, jossa kielletään moottoriajoneuvoilla ajo, mutta sininen lisäkilpi, jossa lukee, että pysäköinti sallittu vain henkilökunnalle. Miten moinen lisäkilpi voi kumota moottoriajoneuvojen ajamisen kiellon?”

Kuvassa on kyseinen tapaus. Ylimpänä on kieltoa tai rajoitusta osoittava liikennemerkki, joka on yleensä ympyrän muotoinen ja punareunainen. Tässä tapauksessa se on ”Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty”.

Alla on sinipohjainen lisäkilpi. Suorakaiteen muotoista lisäkilpeä voidaan käyttää liikennemerkin alapuolella, jos liikennemerkin tarkoitusta tai kohdetta täytyy selventää. Lisäkilpeä voidaan käyttää myös merkin vaikutusalueen tai voimassaoloajan määrittelemisessä ja vaikutuksen rajoittamisessa.

Hammashoitolan pihassa olevassa lisäkilvessä on teksti: ”Pysäköinti sallittu vain henkilökunnalle”.

Onko hammashoitolan pihan liikennemerkki sitten selkeä ja johdonmukainen? Kaupungin maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola vastaa.

– Onhan siinä ristiriita. Siinä voisi olla P-merkki, lisättynä henkilökunta-poikkeuksella.

– Toisaalta Joensuunkoulun pihaan saisi silloin ajaa, sillä P-merkki ei kiellä ajamasta. Alunperin merkki pystytettiin, koska vanhemmat ajoivat lapsia kuljettaessaan koulun pihaan, josta aiheutui ruuhkia ja vaaratilanteita.

– Eli jos merkki tuollaisenaan estää sinne vanhempia ajamasta, olkoon merkki siinä. Samalla se suo henkilökunnalle parkkeerauksen lähelle työpaikkaa, Rinta-Paavola ynnää vaikutukset.