Somerolla aloitellaan uutta toimintaa, nuorisoneuvola Nuottaa. Vastaanotto aukeaa ensi viikolla Jukolassa.
– Tämä on matalan kynnyksen apua ja tukea nuorille sekä heidän vanhemmilleen erilaisissa nuoruusikään liittyvissä haasteissa, kertoo mielenterveys- ja päihdeyksikön vastaava sairaanhoitaja Reima Anolin.
Mieltä voivat askarruttaa esimerkiksi elämänhallinta, sosiaaliset suhteet, mielenterveys- ja päihdejutut ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat.
– Ei ole turhaa kysymystä. Nuorella voi olla huoli myös kaveristaan, sanoo mielenterveyshoitaja Heli Mannonen.
– Älä jää yksin murehtimaan, vaan pyydä apua, kannustaa sosiaaliohjaaja Piia Järvinen.
Apu on tarkoitettu 10-vuotiaista lapsista 25-vuotiaisiin nuoriin, ja heidän vanhemmilleen ja perheilleen. Lapsi voi lähteä paikalle yhdessä aikuisen kanssa, nuori yksin tai yhdessä aikuisen tai perheensä kanssa. Vanhempi voi saapua myös yksin ilman lasta tai nuorta.
Aika vastaanotolle tulee varata puhelimitse tai sähköpostilla. Ajan saa seitsemän arkipäivän sisällä yhteydenotosta.
Keskustelut ovat luottamuksellisia yksin nuoren tai vanhemman kanssa tai yhdessä jutellen.
Ensin arvioidaan tilanne, sitten etsitään tavoitteellisia ratkaisuja, tarjotaan vaihtoehtoisia toimintamalleja ja luodaan yhteisiä tavoitteita.
Tapaamisia on 1–5, jonka jälkeen arvioidaan, tarvitseeko henkilö ohjata eteenpäin muiden palveluiden pariin. Esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon, psykologille, perhetyöhön tai tukihenkilölle.
– Yksikin kerta voi riittää. Usein jo se auttaa, että kertoo ulkopuoliselle mieltä painavan asian, toteaa sosiaaliohjaaja Piia Järvinen.
Nuorta pystytään auttamaan kädestä pitäen, varataan vaikka aika yhdessä taholle, josta helpotusta saa. Yhteistyöstä eri tahojen kanssa sovitaan nuoren ja vanhemman kanssa erikseen.
Tavoitteena on, ettei nuoren tarvitse seilata monella luukulla etsimässä apua. Eikä myöskään pelätä joutumista sosiaalihuollon lastensuojelun tai mielenterveyspuolen asiakkaaksi.
– Pyrimme ottamaan nopeasti kopin, ettei nuori tipahtaisi syvempiin syövereihin. Luodaan rinnalle verkosto, jolla voi auttaa nuorta. Sitten päästämme irti, kuvailee Anolin nuorisoneuvolan toimintaperiaatetta.
Nuorten mielenterveyden haasteet sekä päihteiden käyttö ovat lisääntyneet Somerolla. Sen ovat työssään huomanneet niin Mannonen, Järvinen kuin Anolin.
He kertovat, että päihteitä käyttävät aina vaan nuoremmat. Nuoret ovat puheissaan myös kovin päihdemyönteisiä. Huumeiden käyttöä, esimerkiksi kannabiksen, pidetään arkipäiväisenä, eikä vaarallisena eikä koukuttavana. Kannabis on vaan yksi heinä, jota poltellaan.
Nuoret tarvitsevat ennaltaehkäisevää palvelua ilman, että sitä leimaa sosiaalihuollon lastensuojelun tai mielenterveystyön asiakkuus.
– Nuorisoneuvolan kautta päästään nopeasti kiinni nuorten ongelmiin sekä arjen haasteisiin, kun ensimmäisiä huolenaiheita ilmaantuu. Tämä on sitä ennaltaehkäisevää mielenterveys- ja päihdetyötä.
Nuorisoneuvolatoiminnasta vastaavat pääsääntöisesti sosiaaliohjaaja Piia järvinen ja mielenterveyshoitaja Heli Mannonen. Toiminnassa on mukana mielenterveys- ja päihdeyksikön vastaava sairaanhoitaja Reima Anolin. Lisäksi tarvittaessa nuoren tai vanhemman ympärille kootaan tueksi monitoimijainen verkosto, joka voi koostua esimerkiksi psykiatrisesta sairaanhoitajasta, lääkäristä, lapsiperhe- tai terveyskeskuspsykologista, sosiaalityöntekijästä, sosiaaliohjaajasta tai perhetyöntekijästä.
Nuotta-toimintamallille perustetaan nuorisoneuvolatoiminnan ohjausryhmä, joka kokoontuu vähintään neljä kertaa vuodessa. Ryhmä arvioi, vaikuttaako ja toimiiko uusi malli. Raportin se saa nuorisoneuvolalta asiakas- ja käyntimääristä sekä toimintaan ohjautumisen pääsyystä.
Miten saa yhteyden nuorisoneuvolaan?
– puhelinajat maanantaista keskiviikkoon klo 12-13, sosiaaliohjaaja Piia Järvinen, p. 040 1268 229 ja mielenterveyshoitaja Heli Mannonen, p. 044 7792 628
– sähköposti: nuorisoneuvola@somero.fi
– vastaanotto tiistaiaamupäivisin ja torstai-iltapäivisin Jukolassa, 1. kerros, sisäänkäynti Lidlin päästä
– akuuteissa tilanteissa apua tulee hakea sosiaalipäivystyksestä, 040 1268698 tai terveyskeskuspäivystyksestä, p. 02 7792511 tai soittamalla hätäkeskukseen 112