Someron kirjastoon piti tulla vuoden loppuun mennessä lainaus- ja palautusautomaatit, jotta olisi voitu ottaa lehtienlukusalin jälkeen seuraavat askeleet omatoimikirjaston suuntaan. Automaattien myötä kirjastoon pääsee asioimaan aamuaikaan, kun ovet eivät vielä aukea, mutta henkilökunta on paikalla muissa töissään.

– Lainaus- ja palautusautomaatit paikalle saadaan kyllä tänä vuonna, mutta niiden toiminta pyörähtää käyntiin vasta alkuvuodesta, ehkä tammikuulla, kertoo kirjaston uusi johtaja Sirkka Ylander.

Omatoimikirjasto on täydessä käytössä vasta kun siellä pääsee asioimaan kirjastokortilla silloinkin, kun henkilökunta ei ole talossa.

Kirjastonjohtaja hakee uutta avustusta omatoimikirjaston jatkotoimille Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä.

Somerolla selvitettävänä on, mitä turvallisuus- ja muita vaatimuksia vielä pitää hoitaa, jotta omatoimikirjasto voi toimia täydellä teholla ja turvallisesti. Esimerkiksi paloturvallisuus, kulunvalvonta, kameroiden asennus, miten ovet ja valot toimivat automaattisesti ja niin edelleen.

Ylanderin aiemmassa työpaikassa Karkkilassa omatoimikirjasto on ollut käytössä jo useamman vuoden. Siellä etenkin perheet ovat ottaneet omakseen laajennetut palvelut. Perheet käyvät viikonloppuisin kirjastossa: lainaavat aineistoa ja viettävät yhteistä laatuaikaa.

Sirkka Ylander aloitti kirjastanjohtajana Somerolla kolmisen viikkoa sitten.