Samanlainen päivä kuin muutkin

0
Sanna Skogberg, Minttu ja Jari Rämö eivät ole taikauskoisia.

Tänään on perjantai 13. päivä. Sitä taikauskoiset pitävät huonon onnen päivänä.

– Ei vaikuta meidän elämään. Se on samanlainen päivä kuin muutkin, sanoo Sanna Skogberg vierellään Minttu ja Jari Rämö.

– Sitä paitsi meille on sattunut todella kivoja juttuja 13. päivänä, joten paha taika kumoutuu, nauraa Skogberg.

– Isäni on taikauskoinen. Jos musta kissa menee tien yli, niin pitää sylkäistä kolme kertaa olan yli, jatkaa Sanna Skogberg.

Perjantai 13. päivä on taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä. Se on ilmeisesti lähtöisin kahdesta erillisestä näkemyksestä: perjantai on huonon onnen päivä ja 13 huonon onnen luku. Jossain vaiheessa nämä kaksi asiaa ovat sulautuneet yhteen.

Erään tarinan mukaan legenda epäonnen päivästä on saanut alkunsa 1300-luvulla. Se juontaa juurensa Temppeliherrain ritarikunnan jäseniin, joista kehittyi yksi keskiajan Euroopan taloudellisesti vaikutusvaltaisimmista ryhmittymistä. Vauraus nosti pelkoa valtaapitävissä.

Ranskan kuningas Filip IV lähetti kirjeen kaupunkeihin, joissa Temppeliherrain ritarikunnan jäseniä oleskeli. Kirje oli sallittua avata vasta 13. lokakuuta 1307. Kirjeessä kuningas syytti heitä saatananpalvonnasta. Temppeliherrat vangittiin ja poltettiin roviolla. (Wikipedia)