Somerniemen Musiikkiteatteri otti klassikon juhlamusikaalikseen

0
Näyttelijät tekevät improvisaatioharjoitusta.

Teksti ja kuvat Aino Kesäniemi

Somerniemen Musiikkiteatteri täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Juhlavuotensa kunniaksi teatteri esittää kesällä 2021 rakastetun klassikkoteoksen, Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla .
Näytelmän on dramatisoinut Riku Suokas ja sen kappaleet on säveltänyt Anssi Tikanmäki . Laulujen tekstit ovat Jukka Virtasen käsialaa. Teos on kantaesitetty Hämeenlinnan kaupunginteatterissa vuonna 2002.
Somerniemen Musiikki- ja Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Emmi Ali-Yrkkö kertoo, että Koskelan suvun elämästä kertova trilogia on jo pitkään ollut hänen lempitarinansa.
– Olen ehdottanut näytelmää esitettäväksi lähes joka vuosi, mutta teoksen pituuden ja vaativuuden takia sitä ei ole aiemmin valittu. Nyt juhlavuoden kunniaksi päätimme hallituksen kanssa tarttua haasteeseen, Ali-Yrkkö iloitsee.
Näytelmä esitetään perinteisesti Somerniemen kesätorin kupeessa Metsolan pihapiirissä, jossa komeilee teatterin 2019 valmistunut katettu katsomo. Yleisöä katsomoon mahtuu reilut 300 henkeä. Näytöksiä tulee olemaan kymmenen, ja ne sijoittuvat heinäkuun ensimmäisille viikoille. Suuren näyttelijäjoukon lisäksi lavalla tullaan näkemään tavalliseen tapaan taitava liveorkesteri.
Näytelmän ohjaajaksi on lupautunut Hattulassa asuva Antti Kemppainen . Hän on ohjannut Somerniemellä aiemmin kolme näytelmää, Greasen, Kaksipäisen kotkan varjossa ja Onnen maan vuosina 2013–2015.
Kemppainen sanoo lähtevänsä projektiin hyvällä fiiliksellä.
– Kyseessä on iso ja teknisesti haastava teos, jossa käsitellään vaikeita aiheita ja suuria tunteita, Kemppainen pohtii.
– Tämän vuoksi harjoituskertoja tarvitaan tulevana vuonna tavallista enemmän.
Reilu 40-henkinen näyttelijäkaarti, jossa on mukana aiemmilta vuosilta tuttuja kasvoja mutta myös paljon uusia innokkaita harrastajia, on jo aloittanut harjoitukset. Näytelmän miespääroolit on jaettu: Akseli Koskelana nähdään Mikael Karvia ja Jussi Koskelan roolissa Kimmo Hovila . Anttoo Laurilaa esittää Jussi Saari ja paronia Juha Wiskari .
Somerolaiset Saana Lönnqvist ja Maisa Noki ovat ensimmäistä kertaa mukana Somerniemen Musiikkiteatterissa. Noki kertoo esiintyneensä aiempina vuosina Lasten ja Nuorten teatteri Konstit näytelmissä Koskella. Lönnqvist taas innostui harrastuksesta näyteltyään koulun esityksissä.
– Olen myös käynyt katsomassa useamman näytelmän Somerniemellä, mikä vain kasvatti intoani, Lönnqvist kertoo.
Kaksikko sanoo odottavansa tulevalta teatterikesältä erityisesti uusia kokemuksia ja mukavaa yhteistä tekemistä.