Somerolaisnuoret nähdään ensi keväänä Turun kaupunginteatterin lavalla

0
Someron draamaoppilaat ottavat taukoa käsikirjoituksen lukemisesta. Nauruharjoitus tekee hyvää.

Tekstit: Ella Santakangas, Tuukka Koskinen

Kiiruun koulun 9.-luokkalaisten draama- sekä media- ja kuvaviestintäryhmät pääsevät tutustumaan työhön teatterin lavalla ja sen ympärillä ihan uusin ulottuvuuksin, kun ensi vuoden keväällä draamaryhmän oppilaat nousevat Turun kaupunginteatterin lavalle esittämään Katariina Nummisen kirjoittaman näytelmän Tyttömetsä.

Tämän somerolaisnuorille ainutkertaisen kokemuksen mahdollistaa valtakunnallinen Nuori Näyttämö -hanke. Hankkeen pääorganisoijana toimii Työväen Näyttämöiden Liitto.

Oppilaat pääsivät vierailemaan Turun kaupunginteatterissa. Teatterilla heitä oli vastassa yleisötyökoordinaattori Maria Peltoniemi, joka esitteli Turun kaupunginteatterin tiloja ja historiaa nuorille.

Peltoniemi esitteli oppilaille teatterin kolme näyttämöä. Alunperin tarkoituksena oli, että Nuori Näyttämö -esitykset tultaisiin näkemään teatterin pienimmällä lavalla eli Sopukassa. Esitykset tullaan kuitenkin mahdollisesti siirtämään pienelle lavalle, joka on teatterin keskikokoinen lava.

– Sain sähköpostia Turun kaupunginteatterista, että tällainen Nuori Näyttämö -hanke polkaisee kolmatta vuottaan käyntiin, kertoo draamaopettaja Helena Jalo siitä, miten he saivat idean hakea mukaan.

Vasta mukanaolon varmistuttua Jalo tiedotti oppilailleen, että heillä olisi mahdollisuus osallistua projektiin, jos se vain heille sopii.

– Ensi kertaa, kun Helena viime keväänä kertoi meille, että me ollaan mukana Nuori Näyttämö -hankkeessa, se tuli aika isona yllätyksenä. Samalla ajatus siitä, että me päästään esiintymään Turun kaupunginteatteriin, tuntui vähän ehkä epätodelliselta ja jännittävältä, muistelee draamaoppilas Ella Santakangas.

Näytelmän ympärille liittyy paljon muutakin tehtävää, joista media- ja kuvaviestintä vastaavat.

– Media- ja kuvaviestinnän ryhmän vastuuseen kuuluu somenäkyvyys, graafinen ilme sekä äänien ja valojen tekninen puoli. Ja toki myös niiden suunnittelu yhdessä draamaryhmän kanssa, kertoo media- ja kuvaviestinnän opettaja Tanja Holmberg.

Jokaisella hankkeessa mukana olevalla ryhmällä on oma teatterialan ammattilainen kumminaan, joka neuvoo ja antaa tukea näytelmäprojektin edetessä. Kummi vierailee myös ryhmien harjoituksissa.

Somerolaisnuorten ryhmän kummina toimii Turun kaupunginteatterin päälavastaja Jani Uljas. Oppilaiden oli tarkoitus tavata Uljas ensimmäistä kertaa vierailullaan Turussa, mutta hän ei valitettavasti päässyt paikalle.

– On aika huikeata päästä tämmöiseen näin isoon juttuun mukaan, toteaa Aleksandra Topchii.

– Ja onhan tämä jännittävää ja tosi opettavaista, sekä silmiä avartavaa, lisää Vanessa Havulahti.

– Kyllähän meitä opettajiakin vähän jännittää. Onhan tämä hurjan hieno mahdollisuus! Kyllä meillä on tosi kova luotto oppilaihin, että hommaan sitoudutaan ja sen eteen nähdään vaivaa. Saadaan varmasti yhdessä tästä huikean hieno kokemus! kertoo media- ja kuvaviestinnän opettaja Tanja Holmberg innolla odottaen tulevaa.

– Nimenomaan. Tämä on jotain ihan uutta, mitä ei olla koskaan vielä päästy tekemään. Nähdään ihan oikeaa teatterimaailmaa, eikä vaan koulun sisäpuolella olevaa, jatkaa draaman opettaja Helena Jalo.

Mikä Nuori Näyttämö?

– valtakunnallinen ja kaksikielinen hanke, jossa on mukana 36 nuorten ryhmää 19 eri paikkakunnalta
– suunnattu 13–19-vuotiaille nuorille
– Varsinais-Suomen alueelta mukana 5 nuorten ryhmää, joiden esitykset tullaan näkemään toukokuussa 2021 Turun kaupunginteatterissa Nuori Näyttämö -festivaaleilla
– 4 näytelmää, joista jokainen ryhmä esittää yhden
– yhdellä ryhmällä 36:sta mahdollisuus päästä esiintymään Kansallisteatteriin
– antaa nuorille kokemuksen päästä työskentelemään ammattiteattereiden ääressä ja tukee nuorten innokkuutta teatteriharrastuksille niin näkijöinä kuin kokijoina