Someron keskustan elävöittäminen

0
Kiiruun puisto

Viime kesänä Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden ehdotukset Someron keskustan elävöittämiseksi pitivät sisällään monia hyviä ideoita. Jotkut ideoista kuitenkin osoittivat, että opiskelijat eivät olleet perehtyneet alueen historiaan eivätkä todellisiin tarpeisiin.
Ihmeekseni näin Salon Seudun Sanomissa kirjoituksen, jossa ylistettiin ajatusta torin siirtämiseksi Kiiruun puistoon. Ajatus kuulostaa entisen somerolaisen, nykyisen kesäsomerolaisen korvaan hölmöltä. Kiiruun puisto on keskustan ainoa alue, jolla on jonkinlaista kulttuurihistoriallista arvoa. Lisäksi puisto on kunnianosoitus rehtori Joel Vilkin elämäntyölle jo monipuolisen kasvistonsakin takia, joten sen soisi säilyvän nykyisenlaisena puistona.
Torin voisi sitä vastoin mielestäni vallan mainiosti siirtää nykyisen linja-autoaseman paikalle ja linja-autot nykyiselle torille. Näin busseille olisi helppo yhteys ohikulkutielle eikä niiden tarvitsisi liikkua muutenkin ahtaalla Joensuuntiellä. Linja-autoasema on keskeisellä paikalla ja siitä voisi hyvinkin tehdä viihtyisän kokoontumispaikan kaupunkilaisille.

Antero Hovila