Someron ranking-mestaruussarja saatiin päätökseen

0
Janne Lindroos

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Koronarajoitusten keväällä keskeyttämä ysipallobiljardin kauden 2019–20 Someron ranking-mestaruussarja saatiin päätökseen lokakuun lopussa. Keilahallissa käydyssä finaaliturnauksessa mestaruudesta kamppaili runkosarjan kahdeksan parasta pelaajaa.
Runkosarjan pelit keskeytyivät kymmenen osakilpailun jälkeen helmikuussa, jolloin pelaamatta jäi kuusi turnausta. Kolmisenkymmentä pelaajaa ehti keräämään sijoituspisteitä ja heistä kahdeksan parasta siis jatkoi kauden päätökseen.
Runkosarjan ylivoimaisen kärkiparin muodostivat forssalainen Janne Suominen ja somerolainen Janne Lindroos . Oman paikkakunnan pelaajista finaalitapahtumaan selvittivät tiensä myös Juha Merivirta ja Jani Lindroos .
Kevään 2018 ranking-voittaja, forssalainen Toni Pajuniemi , otti pelipöydillä komennon käsiinsä heti finaalin alusta lähtien: Sarjan mestaruutta vuoden takaa puolustanut paimiolainen Jani Lehto kukistui erin 5–2, Suominen puhtaasti 5–0 ja ensimmäisessä finaalikarsinnassa Janne Lindroos 5–2.

Lehto kiri kärkikolmikkoon

Somerolaislähtöinen Lehto ei suostunut helpolla luopumaan mestarintittelistään. Neljän parhaan joukkoon hän pääsi noustuaan 1–4 tappioasemasta 5–4 voittoon forssalaista Mika Salmista vastaan.
Seuraavalla kierroksella Lehto suisti tieltään Suomisen, nousemalla jälleen tappioasemasta 5–4 voittoon. Tiiviissä pelirytmissä paukut eivät enää riittäneet finaalikarsinnassa, jossa Janne Lindroos katkaisi Lehdon etenemisen 5–2 voitollaan.
Loppuottelussa iskivät uudelleen yhteen Lindroos ja Pajuniemi. Viime mainittu aloitti kahdella erävoitolla, kunnes ensimmäistä kertaa ranking-sarjan finaalissa loppuotteluun asti yltänyt Lindroos avasi oman pistetilinsä.
Vakuuttavaa jälkeä läpi finaalipäivän tehnyt Pajuniemi voitti kuitenkin seuraavat viisi erää ja koko ottelun siten eräluvuin 7–1. Näin forssalaispelaajasta tuli somerolaisen Toni Aholan jälkeen toinen ranking-sarjan tuplavoittaja.
Hienon kauden pelannut Janne Lindroos sijoittui siis toiseksi ja Lehto oli tänä vuonna kolmas. Somerolaispelaajista Merivirta päätyi jaetulle viitossijalle ja Jani Lindroos jaetulle seitsemännelle sijalle.

Forssalainen Toni Pajuniemi nappasi puhtaalla pelillä toisen mestaruutensa Someron ranking-biljardissa.

Ysipallon Someron ranking-mestaruussarjan lopputurnaus kaudella 2019-20:
1. kierros: Janne Suominen (Forssa) – Jani Lindroos (Somero) 5-4, Toni Pajuniemi (Forssa) – Jani Lehto (Paimio) 5-2, Mika Salminen (Forssa) – Juha Merivirta (Somero) 5-2, Janne Lindroos (Somero) – Asko Simola (Jokioinen) 5-1.
Jatkopelit: Pajuniemi – Suominen 5-0, Janne Lindroos – Salminen 5-3, Lehto – Jani Lindroos 5-2, Merivirta – Simola 5-0, Pajuniemi – Janne Lindroos 5-2, Lehto – Salminen 5-4, Suominen – Merivirta 5-2, Lehto – Suominen 5-4, Janne Lindroos – Lehto 5-2.
Loppuottelu: Pajuniemi – Janne Lindroos 7-1.
Lopullinen järjestys: 1) Pajuniemi, 2) Janne Lindroos, 3) Lehto, 4) Suominen, 5) Merivirta ja Salminen, 7) Jani Lindroos ja Simola.
Ranking-sarjan voittajat kaudesta 2014-15 lähtien: Joonas Laakso, Toni Ahola, Ahola, Toni Pajuniemi, Jani Lehto ja Pajuniemi.

Seitsemäs pelikausi jo meneillään

Juha Laakso

Ennen kuin viime kauden ranking-voittaja oli ratkaistu, keilahallissa ehdittiin käynnistämään pelikauden 2020-21 ranking-sarja. Viime lauantaina pelattiin jo tämän järjestyksessään seitsemännen kauden toinen osakilpailu.
Kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa on ollut mukana 21 pelaajaa, joista huomiota herättävän suuri osa, miltei puolet, on täysin uusia tuttavuuksia Someron biljardikisoissa. Uusia kasvoja on tullut mukaan lähinnä Forssan seudulta, missä biljardiharrastus on viime vuosina nostanut kovasti päätään.
Edellisten kausienkin runkosarjoissa kovaa jälkeä tehnyt Janne Suominen on voittanut molemmat kuluvan kauden osakilpailut. Finaalitappion hänelle ovat kärsineet Jani Lehto ja Marko Nuotio. Somerolaispelaajista pistetilaston kärkipäässä keikkuvat Lindroosin veljekset Janne ja Jani.