Suomen Erikoisteippi on vuoden yritys Somerolla

0
Mika Sirro teippaa taidolla valkoisen bemarin katon mustaksi, samoin ulkopeilit. Myös lasien tummennukset tehtiin samalla.

Vuoden yritykset on jälleen julkistettu. Se on kunnianosoitus, jota moni yrittäjä saa odottaa vuosia yritykselleen. Oman yrityksen pärjäämiseen on uskominen, mutta joka paikkakunnalla moni muukin taitava yritys odottaa palkitsemista.

Pitää pärjätä. Niin kuin Suomen Erikoisteippi Oy tänä vuonna Somerolla. Yrittäjä Mika Sirro kertoo olleensa soiton saatuaan iloisen yllättynyt.

– Kyllä se tuli yllätyksenä. En osannut odottaa. Arvostan, että on tullut valituksi. Tiedän, että joka vuosi löytyy monia muitakin vaihtoehtoja, joita palkita. Se on vaikea valinta valitsijoillekin, Sirro arvioi.

49-vuotias mies alkaa olla keski-iän kynnyksellä. Elämässään hän otti uuden suunnan elokuussa, jolloin Anni Sirrosta, omaa sukua Puustinen, tuli hänen aviopuolisonsa. Molemmat ovat yrittäjiä. Kumpikin tuntee toinen toisensa vastuun ja mietteet.

– Olen ollut yrittäjä vuodesta 1996 asti. Tosiaan siitäkin tulee neljännesvuosisata täyteen. Merkkipäiviä tulee. Ei niitä ajattele. Normipäivänä ei tule mieleen pohtia, kuinka kauan sitä on mitäkin tullut tehtyä.

Suomen Erikoisteipin Sirro perusti vuonna 2010. Tasakympin täytti siis sekin. Nimensä mukaisesti se on erikoistunut teippauksiin.

Pääosa tuotannosta on veneiden teippejä, joista 30 prosenttia menee vientiin. Laatuvaatimukset ovat kovat. Etelä-Euroopassa auringon UV-säteily laittaa teipit koville, kuten laittaa Itä- merta suolaisempi merivesikin. Vastaavasti Norjassa teipit ovat alttiita pakkasille.

Yritys toimii Harjun alueella sijaitsevassa kaupungin rakentamassa hallissa. Tilaa tarvitaan paljon, sillä teipattaviksi saapuu henkilöautojen ohella jopa rekkoja ja linja-autoja.

– Yhä useampi valitsee perusmustan auton, ilman hintaa nostavia metallihohto- ynnä muita erikoismaalauksia, ja saa teippien avulla autoon ihan minkälaisen värin haluaa. Ympäriteipattu auto säilyy suojassa auringon haalistavilta säteiltä.

Kun autosta myyntitilanteessa poistaa teipit, esille tulee uutuuttaan hohtava, kiiltävä maalipinta.

– Autonmyyjät kertovat, että autosta on helpompi maksaa enemmän, kun maalipinta on virheetön.

————————-

Suomen Erikoisteipin kolmihenkinen työtiimi, Terhi Juujärvi-Varjo, Mika Sirro ja Marko Strömberg kaipaa nyt mukaan lisää työntekijöitä.

Kädentaidot ja koulutus ovat tärkeitä

Somerniemeltä kotoisin oleva Mika Sirro aloitti työuransa rakennuksilla kirvesmiehenä. Hän kasasi talopaketteja Somerolla ja myös pääkaupunkiseudulla.

Välillä hän kasasi valmiisiin taloihin keittiöitä, somerolaisittain kyökkejä. Taloja valmistui kuitenkin kappalemääräisesti enemmän. Keittiöiden teko vaati enemmän kiertämistä ja kulkemista.

Yrittäjä hän on ollut vuodesta 1996. Eli aloitti jo varsin nuorena sen elämäntavan.

– En osaa sanoa, mikä päätökseen johti. Halusin tehdä ihmisille kokonaispaketteja, ja sitä oli selkeämpi tehdä yrittäjänä. Totta kai siinä tulivat kuvaan mukaan myös kulut ja vastuut.

Yksi tärkeä seikka oli kunnossa heti alkuun.

– Kädentaidot olivat merkittävässä osassa jo rakennustöitä tehdessä. Ihminen osaa periaatteessa mitä vain, vaatii vain luottamusta omiin kykyihinsä tehdä. Luottamusta omaan itseensä.

Koulutus on toinen tärkeä seikka.

– Vuonna 2013 kävin ensimmäisen teippauspuolen koulutukseni Hollannissa. Siitä lähtien olen kouluttanut muita tälle alalle. Tuusulassa järjestettiin kursseja säännöllisesti ennen koronaa. Kolmen päivän mittaisina niitä oli neljä–viisi kertaa vuodessa, kuusi ihmistä kerralla.

Mika Sirro toteaa, ettei yksi ihminen ehdi kerralla valvoa isompaa määrää, jotta opiskelija saa siitä myös täyden hyödyn.

– Moni kurssilaisista on ollut alalla 30:kin vuotta. Teipit ja asennustavat muuttuvat alati. Lähes joka vuosi olen käynyt Saksassa jatko- ja kouluttajakurssituksissa.

Ennen koronaa Sirro kävi usein Puolassa, jonka veneteollisuus on Suomen Erikoisteipin suurin asiakas.

– Toimitamme sinne valmiita tarrasarjoja, jotka asentajat laittavat paikoilleen.

Moni suomalainenkin veistämö valmistaa veneensä Puolassa, kuten Suomessa yleisesti hieman arvokkaampi Axopar.

– Myös Yamarinia ja Busteria tehdään siellä. Niillä kahdella on yhteensä 45 prosentin markkinaosuus Suomessa. Omistaja on Yamaha.

Veneteollisuus täyttää 60 prosentin markkinaosuuden Erikoisteipin liikevaihdosta.

– Ehkä jopa enemmän, jopa 80–90 prosenttia nyt kesän jälkeen. Veneitä menee koronan aiheuttaman kysyntäpiikin takia kaupaksi paljon. Tarrojamme käyttää myös joensuulainen AMT Boats Oy ja Silver.

Loppuosa toiminnan tuloksesta tulee pääosin autojen ja näyteikkunoiden teippaamisesta. Autojen niin sanottu yliteippaus on niistä isoimmassa roolissa. Homma tehdään itse pohjatöistä alkaen.

Uutena ovat parin vuoden aikana tulleet keraamiset pinnoitteet.

– Ne laitetaan teippipinnan päälle ja kestävyydelle annetaan kolmen vuoden takuu. Pinnoite helpottaa huoltoa ja pesua. Nykyisin tuntuu, että lähes kaikki teipatut autot pinnoitetaan. Uusimpia ovat teippien satiini- ja mattapinnat.

Ensimmäinen alan yritys, jossa Mika Sirro oli mukana, oli Someron Mainoslahjat. Sitten toiminimi muutettiin Finnbrodeeraus Oy:ksi. Mukana oli useita omistajia. Sirro myi osuutensa pois ja yritys jatkoi vielä vuosia sen jälkeen, kun hän oli perustanut omansa.

– Alkuun kolme vuotta olin entisen Somerpainon tiloissa ja vuodesta 2013 saakka täällä Harjun alueella. Ensin käytössä oli yksi osa, ja Decotikin lopettamisen jälkeen käyttöön saatiin puolet hallista.

Henkilöautoja halliin mahtuu työn alle 2–3. Kuorma- ja linja-autot pitää ottaa käsittelyyn erikseen. Sirro naurahtaa, että siinä saa kiipeillä, kun rekkaa rupeaa yliteippaamaan. Apuna ovat telineet ja työtasot.

– Rekkaan kuluu teippiä paljon, mutta työnä ja ajallisesti se on helpompi kuin kaarevapeltinen henkilöauto. Sellaisen yliteippaamiseen pitää varata pari päivää. Määrällisesti eniten tummennetaan autojen ikkunoita.

Yritys tekee myös työmaatauluja, isoja opasteita, roll-upeja, kylttejä ja valomainoksia. Jopa lattioiden ja tiiliseinien teippaus sujuu. Kauppojen lattioille on tehty korona-ajan etäisyystarroja.

Työntekijöitä on tällä hetkellä yhteensä kolme.

– Syksyn aikana on hiljaisen haun kautta tarkoitus saada yksi tai kaksi uutta. Viisi työntekijää meillä oli kolmisen vuotta, mutta nuoremmat menevät ja hakevat paikkaansa. Se on elämää. Ketään ei ole jouduttu irtisanomaan, kaikki ovat olleet luontaista poistumaa.