Tankotanssi on voimaa, notkeutta, tasapainoa ja kehonhallintaa

0
Ohjaaja Hanna Majuri näyttää lopuksi pää alaspäin tehtävän liikkeen, joita ei alkeiskurssilaisilla normaalisti teetetä. Liike on nimeltään ”Kaksonen”.

Majurimoven salilla pääsee nuoren lajin maailmaan

Majurimoven kuntosalille saapuessa ehtii juuri kysäistä vastaanottotiskillä olevalta Niklas Niskaselta, missä päin täältä mahtaa löytyä se tankotanssi, niin jo saa vastauksen. Kulman takaa käytävän päästä nimittäin kuuluu äänekäs nauru ja hauskanpito. Ei voi erehtyä: Tuolta!

Tunnilla on parhaillaan neljä naista opiskelemassa lajia ohjaajansa, somerolaisen Hanna Majurin johdolla. Urheilullisuus kulkee suvuissa: Hanna Majuri on Majurimoven yrittäjä Sari Majurin käly, Antti Majurin sisar.

Marika Ahtaaluoma kokeilee omalla vuorollaan seisontaa, jossa myös kädet irrotetaan tangosta. Johanna Laakkio tarkkailee takana ja saa pian oman vuoronsa yrittää.

Paikalla ohjattavina ovat Marika Ahtaanluoma, Satu Hieta-Koski, Johanna Laakkio ja Kati Palsa. Heistä vain Ahtaanluoma kertoo kokeilleensa lajia aiemmin, Loimaalla.

– Kaksi on tällä kertaa estynyt tulemasta. Kuusi harrastajaa mahtuu kerrallaan mukaan kolmelle tangolle. Tätä on hyvä harjoitella pareina; kun toinen tekee, saa toinen levätä ja oppia samalla katsoessaan toisen suoritusta. Ja voi lepuuttaa käsiä ja jalkoja, Hanna Majuri selvittää iloisena.

Hän on käynyt aiemmin ohjaajakurssit. Omassa harrastuksessa on ollut taukojakin, mutta yhteensä hän on harrastanut tankotanssia neljän vuoden ajan.

– Tässä muita ohjatessa saa treenattua itsekin koko ajan lisää! On mukavaa, kun alkeiskurssien myötä saa itselleen treenikavereita. Sekin on tässä hyvä puoli.

Tankotanssin alkeiskurssi kokoontuu Majurimovella neljä kertaa. Aikaisemmin on ollut jo kaksi kurssia ja neljäskin on tulossa.

– Tarkoituksena on, että kurssin jälkeen voidaan yhdessä jatkaa tätä sitten normiviikkotunteina.

Hanna Majuri pyörii, johon Satu Hieta-Koski (vas.) on juuri lähdössä. Kati Palsa pääsee tekemään tätä liikettä seuraavana.

Varusteita on vähän. Tankotanssissa on tärkeää pukea päälleen lyhyet shortsit sekä toppi. Niiden avulla tankotanssija saa kitkaa ihon ja tangon väliin kiipeillessään tangolla.

– Tässä pääsee kokeilemaan, onko tämä sellainen laji, jota haluaa harrastaa. Hirmuisen hauskaa meillä on täällä aina ollut yhdessä!

Hanna Majuri kokee onnistuneensa.

– Ohjaajana olemisen yksi kriteereistä on täyttynyt, jos kaikilla on hauskaa. Tätä tehdään ilman piiskaa ja pakkoa, hän nauraa.

Kaikki tangolla tehtävät jutut ovat nimeltään liikkeitä. Tällä kertaa tehdään takakoukkua, lankkua, kaksosta, aurinkoa, palomiestä. Lisäksi tangolla kiivetään, istutaan ja seistään.

Vaativalta näyttää.

– Ihan ilman pehmustemattoja mennään. Vaativampiin liikkeisiin voi sitten myöhemmin ottaa mattoja.

Hanna Majuri kertoo harrastavansa liikuntaa ”aika paljon”.

– Käytän salin palveluja. Kestävyysliikuntana on spinning ja peruslenkit. Kehonhuoltoa teen yin-joogassa ja pilatesfunc:ssa.

– Terveelliset elämäntavat ovat mulle itselle tosi tärkeitä. Tykkään liikkua ja liikuttaa muita.

n Seuraava tankotanssin alkeiskurssi alkaa Majurimovella 12. tammikuuta.

Fakta:Tankotanssi

  • on tanssi- ja liikuntamuoto, jossa käytetään lattiasta kattoon ulottuvaa tankoa
  • liikuntamuotona laji kehittää erityisesti voimaa, notkeutta ja koordinaatiota
  • kehittyi 800 vuotta sitten Mallakhamba -nimisestä intialaisesta urheilulajista, jossa hyödynnetään noin kolme metriä pitkää puutankoa
  • sirkuksen kiinalaista tolppaa voidaan pitää osana tankotanssin historiaa
  • ensimmäiset kansainväliset kilpailut järjestettiin Amsterdamissa 2005
  • suomen ensimmäinen tankotanssikoulu perustettiin 2007
  • tankotanssia voi harrastaa sekä staattisella että pyörivällä, eli spinnitangolla
  • tankotanssissa tehtäviä liikkeitä ja niiden variaatioita on satoja, niitä tulee edelleen lisää

    Lähde Wikipedia ym.