Vuoden nuori yrittäjä liikuttaa 85 ihmistä viikossa

0
Terhi Toivosen 16-vuotias poni Manta on suosittu ratsu tallilla.

Someron Yrittäjät valitsi tänä vuonna Vuoden nuoreksi yrittäjäksi omaa talliaan Kimalassa pyörittävän Terhi Toivosen.
Ura yrittäjäksi lähti 2011, jolloin Toivonen pyöritti palkkatyönsä ohella rehujen jälleenmyyntiä. Varsinainen työ oli Härkätien Ratsastuskeskuksessa ratsastuksenohjaajana, joksi hän on kouluttautunut Harjun oppimiskeskuksessa. Toivonen on valmistunut myös agrologiksi (AMK) 2009 ja hierojaksi Turun hieronta-akatemiasta 2012.
Neljän ja puolen vuoden työrupeaman jälkeen hän jäi äitiyslomalle 2013 tammikuussa.
– Minulla oli täällä kotona hevonen ja poni. Tarkoituksenani ei ollut perustaa omaa tallia, mutta äitiysloman jälkeen oppilaat ilmestyivät luokseni ja ilmoittivat alkavansa ratsastamaan tallillani, kertoo Toivonen.


Syntyi Terhin talli. Se on nykyään kymmenen hevosen harrastetalli, jonka toiminta on painottunut lasten ja nuorten kanssa tehtävään työhön.
– Sen päätin heti alussa, että jos johonkin ryhdyn, teen sen sitten kunnolla.
Niinpä nuori yrittäjä on kehittänyt tallin toimintaa määrätietoisesti ja omaa linjaansa noudattaen. Vuonna 2014 talli valittiin Suomen Ratsastajainliiton jäsentalliksi. Harrastetallin statuksen toivat monipuoliset harrastusmahdollisuudet, toimintaan soveltuvat hevoset ja puitteet sekä koulutettu henkilökunta.
Vuonna 2015 talli valittiin Lounais-Suomen parhaaksi ratsastuskouluksi. Palkinnon takaa löytyy tallin oppilaiden hyvä menestys Lounais-Suomen alueen SRL:n hyväksymien ratsastuskoulujen ja harrastetallien kesken käydyissä kilpailuissa.


Hevosia on koulun käytössä kymmenen, joista yhdeksän Toivosen omia.
– Hevosten määrää on lisätty aina vasta tarpeen mukaan.


Tunneilla käy nyt 85 harrastajaa viikossa. Lisäksi Toivonen pyörittää kerhotoimintaa.
Viime Vuonna Toivonen ja joukko tallin aktiiveja perustivat Somerolle uuden yhdistyksen, Someron seudun hevosurheilijat, joka kuuluu Suomen Ratsastajainliittoon. Tällä hetkellä jäseniä on 130.
Someron seudun hevosurheilijat järjestää jäsenilleen kilpailuja, retkiä ja muita tapahtumia. Somero-lehdestä onkin saatu lukea useista kilpailumenestyksistä sekä hauskoista tapahtumista, kuten ratsukoiden naamiaisista tai kepparikerholaisten retkestä Häntälän notkoihin.

Someron seudun Hevosurheilijoiden porukkaa kokoontui Terhin Tallille. Jäsensihteeri Terhi Toivonen (vas.) on positiivisesti yllättynyt, seuraan on jo heti alkuvaiheessa liittynyt sata jäsentä.

Terhi Toivonen hevosineen on myös nähty usein niin joulukadun avajaisissa kuin Katutansseissakin.

Someron Yrittäjien tuleva puheenjohtaja Jani Kurvinen kukitti Vuoden nuoren yrittäjän.

Terhi Toivonen iloitsee saamastaan Vuoden nuori yrittäjä tunnustuksesta. Jani Kurvisen yhdistyksen puolesta ojentamassa kimpussa on yrittäjätaipaleeseen sopivasti kauniiden kukkien lomassa myös ohdakkeita.
– Ensimmäiset viisi vuotta yrittäjänä meni vain katsoessa ja ihmetellessä, että mihin tässä oikein mennään, Toivonen kertoo.
– Yrittäjä personoituu tosi vahvasti yritykseensä. Joissakin tapahtumissakin, missä olen hevosteni kanssa ollut, on tultu sanomaan, että: Ai, sä olet se Terhin talli.
– Sen olen huomannut, että omasta ideologiastaan on pidettävä kiinni. Toimintaa on kehitettävä, mutta jalat on pidettävä maassa.
– Asiakkaat ovat iso voimavara. Olen nähnyt tässä monta kasvutarinaa, kun harrastus on aloitettu alle kouluikäisenä ja nyt ollaan jo lukiossa.
Työpäivä eläinten kanssa alkaa aamulla ja loppuu illalla. Perhe elää samassa pihapiirissä yrittäjäarkea. Pienten lasten kanssa tallin pyörittäminen on Toivosen mukaan järjestelykysymys, joskin välillä vaaditaan huumorintajua.
– Nyt kun lapset ovat eskarissa ja koulussa, niin minulle jää neljä tuntia päivässä ihan omaa aikaa keskittyä kokonaan näihin hommiini, kertoo kahden lapsen äiti.

Terhin tallissa on 12 hevosta, 9 on yrittäjän omia.

Toivonen kehuu ratsastusta harrastuksena. Yrittäjyyden lisäksi hän harrastaa sitä itsekin, eli valmentautuu ja kilpailee koko ajan.
– Siinä tulee työstettyä omaa osaamistaan. Ratsastus on kuitenkin maailman vaikein taitolaji.
Hän muistuttaa, että laji vaati kärsivällisyyttä ja omaa kiinnostusta lajia kohtaan.
– Eläin vaistoaa ja reagoi ihmisen mielialaan. Mutta eläimen kanssa oleminen antaa todella paljon.
Harrastaminen onnistuu hyvin myös tällaisena pandemia-aikana, sillä ratsastaessa pidetään muutenkin hevosten välissä turvavälit.
– Tallissa, esimerkiksi hoitotilanteissa ja yleensäkin meillä on maskipakko.
Säännöt tallissa ovat ilman pandemiaakin tiukat.
– Kun yhdistetään pienet lapset ja isot eläimet, on oltavat selkeät perussäännöt, joista pidetään kiinni. Lisäksi meillä isommat aina auttavat pienempiä.
– Silti tärkeintä on, että meillä on hauskaa. ja sitähän piisaa, tallilla on aivan ihanat hevoset ja oppilaat.