#TestAndChill-kampanja Varsinais-Suomen nuorille koronan hillitsemiseksi- Maskigäng-kampanja kannustaa nuoria kasvomaskin käyttöön

0

Tänään käynnistyy Varsinais-Suomessa nuorille suunnattu kampanja, jolla muistutetaan siitä, että lievissäkin koronaan viittaavissa oireissa on jäätävä kotiin.  Lisäksi kampanja innostaa hakeutumaan koronatestiin.

Koronavirus leviää nyt nopeasti ennen kaikkea nuorten keskuudessa. Varsinais-Suomessa noin puolet lokakuun tartunnoista todettiin alle 30-vuotiailla. Suurimman koronatartunnan saaneiden ja altistuneiden ryhmän muodostavat tällä hetkellä perhe- ja lähipiiritapaukset sekä niistä seuranneet jatkotartunnat muun muassa kouluissa ja oppilaitoksissa. Maakunnan koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun, Saloon ja Raisioon. Koronapandemiaryhmä on havainnut, että koronatesteihin ei enää hakeuduta yhtä herkästi kuin alkusyksyllä.

Pysy kotona ja hakeudu testiin

Kampanjan tarkoituksena on herätellä nuoria näinä poikkeuksellisina aikoina. Kampanjan viesti on, että pienissäkin flunssaoireissa on erittäin tärkeätä pysyä kotona ja hakeutua koronatestiin. Nuoria lähestytään tunteiden ja mielikuvien keinoin.

– Olemme havainneet koronaväsymystä. Kampanjalla haluamme haastaa nuoret ja nuoret aikuiset tsemppaamaan nyt, jotta ensi vuonna hiihtolomat, vappu, festarit, turnaukset, lakkiaiset, fuksiaiset ja kaikki muut yhteiset kokoontumiset voitaisiin taas järjestää tavalliseen tapaan. Haluamme herätellä nuoria sen kautta, että aivan jokaisen meidän valinnat arjessa ovat merkityksellisiä koronapandemian leviämisen ehkäisemisessä, sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Maria Roos kertoo.

Alueen kunnat mukana kampanjassa

Kampanjan lähtökohtana on, että nuoria puhutellaan niissä kanavissa ja paikoissa, joissa he viettävät aikaa. Kampanja nähdään Varsinais-Suomessa sosiaalisen median kanavissa, kulkuneuvoissa sekä kuntien kautta eri nuorten vapaa-ajan viettopaikoissa kuten urheiluseurojen, järjestöjen, partion, kuoron, kirjastojen ja nuorisotalojen tiloissa.

– Haluamme stopin epidemian leviämiselle Varsinais-Suomessa ja haastaa kaikkia alueen toimijoita mukaan tärkeän koronaviestin levittämiseen, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

TestAndChill-kampanja on rakennettu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja alkuvaiheesta saakka mukana ovat olleet Salo ja Turku. Kaikki kunnat ovat mukana viemässä yhteistä viestiä maakuntamme nuorten parhaaksi.

Nuoruutta ei voi elää etänä ja siksi Maskigäng-kampanja kannustaa nuoria kasvomaskin käyttöön TikTokissa

Tyks on mukana lisäksi monen toimijan yhteisessä nuorille suunnatussa maskikampanjassa. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit sekä HUS, HSL, Tyks ja Omnia ovat huomanneet, että etenkin 15–19-vuotiaiden keskuudessa maskien käyttö on ollut vähäisempää kuin on toivottu. Kampanjan viesti on, että nuoruutta ei voi elää etänä, joten maskien käyttö on tärkeää. Kampanjatunniste on #maskigäng. Kampanja lanseerataan TikTok-vaikuttajien avulla ja sosiaalisen median kanavissa.