Toiveissa uusi palvelutalo, joka olisi valmis 2022

0
Uutta palvelutaloa kaavaillaan rakennettavaksi terveyskeskuksen rakennuskompleksin tuntumaan (valkea pääty). Vanha Tervaskanto on keltatiilinen rakennus kuvassa oikealla takana.

Kaupunki hoitaa taloon itse palvelut

Tervaskannon korvaavan palvelutalon rakentamista on vatvottu pitkään. Nyt hankkeen ohjausryhmä on tullut siihen tulokseen, että on parempi, että kaupunki tai sen omistama yhtiö hoitaa omalla henkilöstöllään taloon palvelut. Kaupunki etsii talolle ulkopuolisen rakentajan, vuokraa siltä tilat ja tekee 20 vuoden vuokrasopimuksen.

Aiempi suunnitelma oli, että hoivapalveluyhtiö hoitaisi rakentamisen lisäksi myös palvelut talossa. Näin oli kaavailtu Mehiläisen kanssa, joka vetäytyi taannoin hankkeesta.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen sanoo, että useamman rakentajan kanssa on käyty markkinavuoropuhelua ja kiinnostusta hoivakodin rakentamiseen löytyy.

– Tavoite on, että uusi rakennus olisi valmis vuoden 2022 loppuun mennessä, joten ensi vuonna sitä pitäisi päästä jo rakentamaan, toteaa kaupunginjohtaja.

Talo olisi yhtä suuri ja siellä olisi 60 paikkaa, kuten oli aiemminkin kaavailtu. Kaikki eivät ole tehostetun palveluasumisen paikkoja, vaan osa käy kevyempään hoivaan. Uuden talon myötä Someron kaupungilla olisi tarjota 176 tehostetun palveluasumisen paikkaa, jonka arvioidaan riittävän tulevinakin vuosina.

Tervaskannon vanhan rakennuksen kohtalo on auki. Aiempi suunnitelma oli myydä rakennus rakentajalle/hoivapalvelutoimijalle.

– Kiinnostus tällaiseen yhteistyöhön on hiipunut. Vaikea sanoa, missä käytössä kaupunki vanhaa Tervaskantoa jatkossa pitäisi. Nyt Tervaskannon kaksi kerrosta on hoivakotikäytössä. Alin kerros on ollut sisäilmaongelmien vuoksi jo pitkään pois käytöstä. Tämän päivän hoivakodiksi se ei sovellu. Jos emme löydä sinne järkevää toimintaa, niin purkaminen voi olla edessä, miettii Suikkanen.

Kaupunki valmistautuu tarjouskilpaan. Sitä ennen pidetään iltakoulu sekä perusturva- että tekniselle lautakunnalle ja kaupunginhallitukselle.

Lähiaikoina ohjausryhmä pääsee käymään läpi asiakirjoja ja valmistelemaan tarjouskilpailuaineistoa. Sen jälkeen kilpailuttaminen siirtyy teknisen lautakunnan käsiteltäväksi.

Uuden palvelutalon tilannetta esiteltiin kaupunginhallitukselle tämän kokouksessa alkuviikosta. Kaupunginhallitus oli yhtä mieltä ohjausryhmän linjauksista.