Työhön on vaikea kuntouttaa etänä

0
Kasvomaskien teko on laitettu hetkeksi syrjään. Niiden tekemiseen voidaan tarttua tarpeen mukaan. Nyt valmistaudutaan jouluun. - Meillä on myymälässä jo nyt monenlaista joulutavaraa myytävänä ja lisää on tulossa, kertovat kuntouttavan työtoiminnan kädentaitojen työpajaohjaaja Virve Kosonen ja vastaava työpajaohjaaja Riina Lehtinen.

Kuntouttavan työtoiminnan Ecotekolan kädentaitopaja Jukolassa oli kiinni kaksi ja puoli kuukautta. Syynä oli korona. Kuntouttavan työtoiminnan sopimukset kyllä jatkuivat kevään.

Asiakkaiden taloudellinen tilanne oli tiukka, mutta myös henkinen. Seinät alkoivat kaatua päälle, kun oli pysyteltävä kotona neljän seinän sisällä.

Kun kaupungin työntekijät tarvitsivat maskeja, niin kuusi henkilöä kutsuttiin takaisin ompelukoneiden ääreen.

– Työntekijät olivat hyvin tyytyväisiä, kun pääsivät takaisin töihin, saivat rahaa, vaihtelua ja näkivät muita ihmisiä. He järjestivät kotiasiat niin, että pystyivät palaamaan töihin, sanoo työpajaohjaaja Virve Kosonen.

Nyt kädentaitopajassa työt taas jatkuvat liki täydellä teholla. Väkeä otettiin takaisin porrastetusti. Viikossa paikalla on noin 30 kädentaitopajalaista, henkilökunta sekä opiskelijoita päälle.

Turvavälit pystytään järjestämään, kun työpisteet pidetään etäällä toisistaan, käytetään visiirejä ja maskeja, muistetaan pestä kädet eikä tulla sairaana töihin. Ruokailuja on porrastettu.

Töitä on haastava tehdä. Visiiri ei sovi kaikkiin töihin, sillä pleksi heijastaa ja sen kanssa on vaikea hahmottaa tekemisiään.

TE-palvelut kävi aiemmin kerran viikossa paikalla, mutta ovat maaliskuusta asti tehneet etätöitä. Aktivointisuunnitelmat on tehty siitä asti puhelimitse ja näin toimitaan ainakin vuoden loppuun saakka.

– Kyllä olisi hyvä nähdä kasvotusten. Monelle on tärkeää, että lähtee kotoa muiden ihmisten pariin. Sosiaalinen puoli on iso osa kuntoutusta, tähdentää vastaava työpajaohjaaja Riina Lehtinen.

– Kuntouttavaa työtoiminnan ohjausta on hyvin vaikea antaa etänä. Tähän liittyy niin paljon muutakin kuin työ, kuten esimerkiksi sosiaaliset kontaktit, jotka auttavat jaksamisessa ja etenemisessä opiskeluihin ja töihin, jatkaa Lehtinen.

Työpajaohjaaja Virve Kosonen kehuu ohjattaviensa työilmapiiriä mainioksi.

– Työpöytien ääressä käydään hyviä keskusteluja. Sosiaalinen elämä rikastuu. Monista pajalla käyneistä on tullut kavereita, joita nähdään kuntoutustoiminnan ulkopuolellakin.

Lehtinen ja Kosonen sanovat vuoden olleen raskas kaikille. On jouduttu uusien asioiden eteen.

– Se on nähty ihan konkreettisesti, että kuntoutettavan työpajan asiakkaat tarvitsevat tukea. Ja me työntekijät olemme täällä heitä varten.

Kahden ja puolen kuukauden kädentaitopajan kiinniolo antoi henkilökunnalle aikaa siivota ja saattaa pajan paikat kuntoon sekä valmistella asioita, hankkia esimerkiksi materiaaleja tulevia töitä varten.

– Se oli toisaalta hengähdystauko, jolloin oli aikaa ideoida tulevaa varten, sanoo Kosonen.

Nyt kädentyöpajassa valmistellaan tuotteita joulusesonkiin. Jukolan myymälään on tulossa tuttuja villasukkia, mutta myös uutta.

– Nyt on tehty pipoja rusetilla. Rusetin voi vaihtaa, saa esimerkiksi heijastavankin rusetin.

Tarjolle tulee pöytäkuusia jouluvaloin.

– Kannattaa poiketa myymälässä Jukolan alakerrassa.