Urheilun jälkikaikuja ja tulevan tutkailuja

0
Aulis Tiensuu

Koronavuoden 2020 yleisurheilun arvokisat aikuisten maaottelua lukuun ottamatta joko peruttiin tai siirrettiin ensi vuoteen. SM-kilpailut saatiin sentään järjestettyä.
Someron Esa menestyi huippu-urheilijoidensa ansiosta Kalevan Malja -kilpailussa ja Seuraliigassa erinomaisen hyvin. Kalevan Maljassa Esa sijoittui Suomen parhaana alle 10 000 asukkaan paikkakunnan seurana 24. sijalle 50 pisteellä (viime vuonna 25. pistein 48) ja Seuraliigassa sijoitus oli 34. pistein 194 (viime vuonna 39. pistein 179). Naapureista Salon Vilpas ja varsinkin Forssan Salama jäivät selvästi Someron Esan jälkeen.
Esan parhaat Kalevan Maljan pisteiden kerääjät olivat Max Lampinen 21 ja Silja Kosonen 16. Lisäksi Silja Kosonen keräsi Seuraliigan tulospisteitä 20. Seuraavaksi eniten tulospisteitä saavuttivat Henri Liipola ja Tommi Holttinen , molemmat 16.
Esan sijoitus ja pistemäärät olisivat voineet olla tuntuvasti paremmatkin. Useita kymmeniä lisäpisteitä olisi voinut tulla, mikäli koko kauden kentiltä poissa ollut Linnea Harala olisi päässyt kisaamaan, mikäli kauden seiväskärki Tommi Holttinen olisi pystynyt hyppäämään Kalevan kisojen finaalissa, mikäli Mico Lampinen olisi päässyt SM-kisoihin ja mikäli muutamien muidenkin loukkaantumisilta olisi vältytty. Myös Veikka Sarén olisi voinut kerryttää lisää Esan pistepotteja, mikäli se olisi ollut mahdollista päälajinsa triathlonin ohessa.
Esa on ollut vuosikymmeniä erityisen menestyksekäs kasvattajaseura ja pärjännyt hyvin tyttöjen ja poikien mittelöissä. Valtakunnallisessa nuorisotoimintakilpailussa seura ei kuitenkaan ole ollut kovin korkealla ja on valunut pikku hiljaa alaspäin. Tänä vuonna kilpaa ei virallisesti käytykään, mutta epävirallisesti pisteet kuitenkin laskettiin. Esan sijoitus oli 166. pistein 47. Vuosi sitten pistemäärä oli vielä kaksinkertainen, mutta sijoitus (134.) ei silloinkaan ollut kummoinen.
Toinen huolestuttava esimerkki: Alle 15-vuotiaiden henkilökohtaisten lajien pm-kilpailuista Esan tytöt ja pojat saivat tänä vuonna 11 mitalia, joista seuran myöhemmin jättäneet Kärhän sisarukset saalistivat kahdeksan ja muut vain kolme. Vuotta aiemmin samoista kilpailuista esalaiset saivat ilman Kärhiä peräti 26 mitalia.
Nyt katseet on suunnattava kuitenkin tulevaisuuteen. Uusi harjoittelukausi on menossa ja toivon mukaan ensi kesänä myös siirretyt kansainväliset arvokilpailut voidaan jo järjestää. Esalla on vahvat edustajat tavoittelemaan menestystä niissä.
Myös nuorten 8-vuotiaiden ja sitä vanhempien harjoitukset pyörivät viikoittain. Suurin osa Tiistaikilpailujen osanottajista on ollut nyt alle kouluikäisiä ja tavoitteena tuleekin olla saada kasvatettua heistä lisää piiritasolle 9-vuotiaiden ja sitä vanhempien sarjojen urheilijoita sekä sitten 14-vuotiaista alkaen myös SM-kisaurheilijoita. Yleisurheilu yksilölajina on näin korona-aikanakin yksi turvallisimmista lajeista.
Harjoituskertojen lisäämisen sekä SM-kisaikäisten henkilökohtaisen valmennuksen tehostamisen edellytyksenä on saada ohjaajia ja valmentajia lisää. Niitä on varmaan mahdollista kouluttaa, tarvitaan vain innostusta asiaan. Esan uusi puheenjohtaja Veera Hälli , joka aikanaan kasvoi seuran Tiistaikisoista piiri- ja SM-kisojen menestyksen kautta aina nuorten EM-kisojen mitalistiksi, tuntee tuon tien omakohtaisesti. Somerolta on mahdollisuus ponnistaa vaikka kuinka korkealle, kuten Veera Hälli ja monet muut ovat viime vuosikymmeninä osoittaneet.
Olisiko Esalla seurojen yhteistyöelimeksi edelleen jäävän Someron Liikunnan avulla sekä yhdessä muiden nuorten yleisurheilutoimintaa harjoittavien somerolaisseurojen Voiman ja Veikkojen kanssa järjestettävissä tehostettua lajin koulutus- ja ohjaustoimintaa? Uusi Esan puheenjohtaja tuntee nämäkin mahdollisuudet.
Nyt lopulta myös Someron urheilukenttä kaipaa ansaitsemansa peruskorjauksen yli 40 vuoden jälkeen. Se olisi ollut järkevintä tehdä jo kuluneena kesänä, mutta viimeistään sitten ensi kesänä. Remontin aikana tarvitaan korvaavia kilpailu- ja harjoittelupaikkoja, joita on samalla järjestettävä.

Aulis Tiensuu
urheilutoimittaja