Valituksia HB-Betonin melusta

0
HB-Betonin meluja

Ympäristölautakunta haluaa tietää ensin melumittausten hinnat

HB-Betoniteollisuus Oy:n toiminnasta aiheutuvasta meluhaitasta on tehty tämän syksyn aikana useita valituksia. Tehtaan ympäristöluvassa määrätään, ettei melu saa ylittää 55 desibeliä kello 7–22 välisenä aikana, jolloin tehdas kahdessa vuorossa Somerolla pyörii.

Meluja on mitattu aiemmin vuosina 2016 ja 2018. Mittauksista ei löydetty lupamääräykset ylittävää melua.

Tuotantopäällikkö Jukka Parviainen kertoo, että tehtaan tuotantoprosessi ei ole oleellisesti muuttunut näiden mittausten jälkeen.

– Tuotanto tehtaalla loppuu kello 21. Viimeinen tunti on siivousta, jolloin ääntä tulee ainoastaan pyöräkoneista ja lastauksesta. Melu naapurustoon on valitettavaa, mutta tuntuu turhalta mitata sitä lähes joka vuosi, Parviainen toteaa.

Sen verran ympäristö on muuttunut, että yhden naapurikiinteistön ja tehtaan välistä on kaadettu metsää ympäristöluvan myöntämisen jälkeen. Melun on todettu olevan häiritsevää myös asunnon sisätiloissa.

Ympäristölautakunta päätti pyytää tarjoukset melumittauksista tehtaan ympäristössä joka suunnassa olevien lähimpien 10 kiinteistön piha-alueella.

Esityslistasta poiketen lautakunta päätti, ettei mittauksiin vielä heti ryhdytä.

– Haluamme kuulla ensin, mitä mittaukset tulevat maksamaan. Aina ne jotain maksavat. Pitää olla nuuka veromaksajien rahoista, kun ajat ovat kovat, toteaa lautakunnan puheenjohtaja Mikko Virtanen .