Vuonna 1990: Koko kylä halasi Ullan eläkkeelle

0
- Tässä minun ensimmäinen oppilaani, Ulla Hammarén (oik.) esitteli Lea Ojalan (keskellä), joka tuli nuoren opettajattaren oppiin kuusivuotiaana. Viimeisellä viikollaan koulussa Ulla sai opastaa Ojalan Salla-tytärtä (vas.), yläasteen yhdeksäsluokkalaista, joka perehtyi opettajan ammattiin työhöntutustumisviikollaan.

Somero-lehti 2.11.1990

Ulla Hammarénin 38 opettajavuotta ohi

Luokan seinustalla tuikki 38 kynttilää Ulla Hammarénin 38 opettajavuoden kunniaksi. ”Opettajalle rakkaudella. Ethän unohda meitä”, luki Anun, Terhin, Annan, Teemun omakuvissa.

Tuomas Ojala, 8, saatteli Ullan läksiäisjuhlaan koululle entisten ja nykyisten oppilaiden reunustamaa kunniakujaa pitkin. Juhlan tuntua loivat myös ulkokynttilöiden rivit tien varressa.

Nurmijärven tyttöä muistettiin laululla ja katkelmalla Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Sitten alkoi läksiäislaulujen, -puheiden, -kukkien ja -lahjojen vyöry.

– Päivällä itkin niin paljon. Ajattelin, että illalla en itke enää yhtään, Ulla Hammarén sanoi läksiäisjuhlassaan. Väkisin siinä silmät kuitenkin kostuivat.

Koulutoimenjohtaja Markku Koskinen totesi, että Ullan pitkä työrupeama Keltiäisten koulussa on ollut merkittävä osa suomalaisen koululaitoksen historiaa ja maaseudun elämää.

Ulla Hammarénin läksiäisjuhlan teki kaksinverroin haikeaksi se tieto, että Keltiäisten oppilasmäärä on tänä lukuvuotena enää 15.

Menneistä ajoista oli elävänä esimerkkinä Siiri Manner. Hänen yhdeksästä lapsestaan kahdeksan aloitti koulutien Ullan opissa. Opettaja muisteli nähneensä Siiri Mannerin aikoinaan jokaisessa koulun juhlassa.

Entinen suurperheen äiti pääsi kuitenkin yllättämään ja laulaa luikautti ”Jos voisin laulaa kuin lintu voi, jos soisi äänein kuin leivon soi, niin ystävälleni laulaisin ja murheet mielestään poistaisin.”

Sydäntälämmittävää kuultavaa olivat Keltiäisten oppilaiden syyslaulutkin, ”Salkolan satakielten” Lea ja Salla Ojalan tulkitsema Eino Leinon runo, Heikki Lahden laulama ”En päivääkään vaihtaisi pois” sekä Mirvan ja Hannelen harmonikansoitto.

– Nyt sinulle alkaa haasteita sataa. Eläkeläisen kiireiset päivät ovat edessä, ennusti Teemu Lindgren. Somerniemen kirkkoherran Lauri Moilanen kiitteli Ullaa toiminnasta seurakunnan luottamustehtävissä ja kirkkokuorossa ja ehätti toivomaan, että Ulla ”vapaaherrattarena” osallistuisi vähintään yhtä aktiivisesti seurakuntatyöhön.

Somerniemi-Seuran puheenjohtaja Martti Turunen vihjaisi, että kotiseutuseura näkisi mielellään entistä puheenjohtajaa toiminnassaan. Olipa Turunen kirjoittanut toiveensa korttiinkin.

Aurinkoisella ja elämänmyönteisellä opettajalla riittää vientiä eläkepäivinään. Ensimmäiseksi Ulla ja Aarre Hammarén käyvät juomassa kahvit konditoriossa eläkkeelle pääsyn kunniaksi.

Polku kouluun ei umpeudu. Kudontasaliksi muuttuneen vanhan keittolan kangaspuissa on luotuna kymmenen metriä poppanakankaan lointa ja kahden kaulaliinan loimet.

 

Opettaja Ulla Hammarénin 38 opettajavuotta Keltiäisten koulussa päättyivät lokakuun viimeisenä päivänä. Tuomas Ojala saatteli Ullan läksiäisjuhlaan.