Vuonna 2010: Eemeli Salomäelle kolmen kuukauden kilpailukielto

0

Somero-lehti 12.11.2010

Teksti: Aulis Tiensuu

SUL:n ja Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) tekemän selvityksen mukaan Eemeli Salomäki on käyttänyt Indapamida -nimistä lääkettä, joka näkyi seiväshyppääjän Joensuun Eliittikisojen yhteydessä antamassa dopingtestissä 21.8.2010.
SUL:n ja ADT:n tekemissä selvityksissä on käynyt ilmi, että Salomäki on luullut käyttäneensä indometasiinia sisältänyttä särkylääkettä olkapäävammansa hoitoon, minkä Salomäki on myös testitilaisuuden yhteydessä ilmoittanut. Lieventävänä asianhaarana tapauksessa on pidettävä sitä, että Salomäen käyttämän lääkeaine on virheellisesti merkitty sallituksi ADT:n julkaiseman Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2010 -oppaassa. Lisäksi asiassa on otettu huomioon, että ADT:n valvontalautakunnan lausunnon mukaan Salomäki ei ole saanut urheilullista hyötyä kyseisen lääkeaineen käytöstä.
Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Antti Pihlakoski painottaa, että SUL noudattaa antidopingohjelmansa mukaista tiukkaa linjaa myös inhimillisten virheiden seurauksena tapahtuneiden väärinkäytösten kohdalla.
– Vaikka kyseessä on sarja inhimillisiä erehdyksiä, eikä urheilija ole lääkeaineella pyrkinyt urheilusuorituksen parantamiseen, urheilija vastaa aina elimistöstään löytyvistä aineista. Antidopingsäännöstöön sekä ADT:n valvontalautakunnan lausuntoon ja SUL:n sovittelulautakunnan lausuntoon perustuen olemme asettaneet Salomäen kolmen kuukauden kilpailukieltoon, kertoo puheenjohtaja Pihlakoski.
Eemeli Salomäen kilpailukielto on alkanut 27. syyskuuta, jolloin ADT ilmoitti hänelle positiivisesta dopingnäytteestä. Kilpailukielto päättyy 27.12.2010, ja Salomäki on sen jälkeen vapaa jatkamaan urheilu-uraansa.
Käytännössä kilpailukielto on merkityksetön, sillä se ajoittuu aikaväliin, jossa ei ole kilpailuja. Onnetonta asiassa on se, että Salomäki kuitenkin menettää parhaana suomalaisurheilijana Eliittikisasarjassa voittamansa 10 000 euron palkintosumman, vaikka kyseinen kilpailu ei ollut kilpailukiellon aikana. Joensuun Eliittikisojen jälkeen Salomäki voitti vielä muun muassa Ruotsi-ottelussa, ja se voitto säilyy kilpailukiellon alettua vasta myöhemmin.
Kalliit oppirahat Salomäelle tuli maksettavaksi. Kohtuullisempaa olisi ollut, että olisi saanut tästä tahattomasta ja täysin hyödyttömästä asiasta pelkän varoituksen. Nykyiset doping-säännöt on tehty todella tiukoiksi. Tällöin voi erehdyksessä käydä kuten Salomäelle, sillä kaikissa epäselvissä tapauksissa urheilija itse kantaa vastuun. Toivottavaa on, että asia heti perusteellisesti selvitettynä tulee kaikille selväksi eikä leimaa uran jatkoa millään tavalla, sillä siihen ei nyt ole perusteita hyötyä tavoittelevien doping-rikkomusten tapaan.

Eemeli Salomäki: Puhdas vahinko

Eemeli Salomäki on antanut oman kertomuksensa Suomen Urheiluliitolle ja Suomen Antidopingtoimikunnalle, jossa hän on kertonut tapahtumien kulun.
– Ensimmäisenä haluan kertoa olevani pahoillani tahattomasti aiheuttamastani hässäkästä.
– Olen saanut Suomen Urheiluliitolta kolmen kuukauden kilpailukiellon kielletyn diureetin käyttämisestä. Diureettia sisältänyt näyte otettiin Joensuun eliittikisoissa elokuussa. En vaatinut B-näytteen tutkimista, koska nyt on tiedossani, että olen tietämättäni ottanut väärää lääkettä olkapääkipuni lievittämiseen.
– Käytin tietämättäni diureettia, vaikka tarkoitukseni oli käyttää sallittua kipulääkettä. Käyttämäni lääkeaine ei ollut merkitty kielletyksi ADT:n Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2010 -julkaisussa, tarkistin asian ennen käyttöä. ADT:n lausunnon mukaan käyttämäni diureetti ei ole parantanut suorituskykyäni.
– Hässäkkä sai alkunsa Barcelonan EM-kisoissa. Asioin Barcelonassa apteekissa ja pyysin indometasiinia sisältävää särkylääkettä. Suomessa olen käyttänyt olkapääkipuun tarvittaessa tuotetta nimeltä Indometacina. Apteekkari antoi minulle valmisteen, joka nimi oli Indapamida. Apteekkari myös tiesi, että olen urheilija, kun hänen kanssaan vähän aikaa keskustelin.
– Huomasin heti saadessani tuotteen, että tuotenimi on vähän eri kuin aikaisemmin ostamissani indometacina-valmisteissa, ja kun pääsin apteekista takaisin hotellille, tarkistin välittömästi, onko kyseinen tuote kiellettyjen aineiden listalla, kertoo Salomäki.
– Tätä lääkettä, josta kilpailukielto tuli, ei ollut listattu kielletyksi.
– Asiassa minua hämäsi myös se, että eri valmistajilla voi olla erinimisiä lääkkeitä, joiden vaikuttava aine on sama. Luulin, että vaikuttava aine on sama, kuin aikaisemmin ostamissani valmisteissa. Käytin Indapamidaa Suomeen palattuani olkapääkipujen hoitoon siinä uskossa, että se on Indometasiini-valmiste ja ettei se sisällä mitään kiellettyä ainetta. Joensuun Eliittikisojen testissä minua pyydettiin ilmoittamaan syömäni lääkkeet. Pöytäkirjaan on kirjoitettu valmisteen vaikuttavaksi aineeksi Indo, jota luulin syöväni.
– Testituloksen ilmoittamisen yhteydessä kuulin, että lääkeaine on tarkoitettu nesteen poistoon kehosta. Olen tiennyt, että nämä niin sanotut diureetit ovat kiellettyjä aineita. En missään olosuhteissa suostuisi käyttämään kyseisiä tuotteita, vaikka ne olisivat sallittujakin, sillä henkilökohtaisesti olen yrittänyt nostaa painoani saadakseni voimaa.
– Diureettien käyttö siis ei parantanut suoritustani, vaan päin vastoin. Tämä on todettu myös ADT:n valvontalautakunnan lausunnossa.
– Tein merkintöjä myös nettiblogiini, kun kehoni ei tuntunut normaalilta. Oletin outojen tuntemuksien johtuneen reissaamisesta, stressistä ja siitä, että jäin Kalevan kisoissa ilman tulosta. Nyt jälkikäteen voi ajatella, että erehdyksessä syömilläni diureeteilla on voinut olla tekemistä outojen tuntemuksien kanssa myös Kalevan kisoissa. Mene ja tiedä.
– Joka tapauksessa, otan itse täyden vastuun tapahtuneesta. Opetus on ollut raju ja vetänyt välillä hiljaiseksi näinkin puheliaan ja eloisan kaverin. Tässä oli tapahtuman kulku rehellisesti kerrottuna. Saamani rangaistus tuntuu kovalta, koska kyseessä on usean osapuolen inhimillisten erehdysten sarja, joka oli monen sattuman summa, kuten olen kertonut.
– Nyt kuitenkin keskityn ja treenaan täysillä ja sisuuntuneena tulevaan kilpailukauteen, jolloin tavoitteet ovat jälleen korkealla, päättää Eemeli Salomäki oman tiedotteensa.

Manageri ja tärkeä sponsori luottavat täysin

Eemeli Salomäen managerina toimiva Harri Niskanen, joka myös edustaa hänen yhtä pääsponsoriaan Cresta Management Oy:tä, harmittelee onnetonta sattumaa ja siitä koituvia mittasuhteiltaan yliampuvia seurauksia.
– Eemeli Salomäen positiivinen dopingnäyte ja siitä seurannut kilpailukielto on seurausta huolimattomuudesta. Eemeli on ollut asiassa vilpitön ja kertonut heti rehellisesti, miten asiat ovat edenneet. Cresta Managementilla ei ole mitään syytä epäillä Eemelin selvitystä, jonka mukaan hän käytti erehdyksessä diureettia särkylääkkeenä, ja että sillä oli hänen suorituskykyynsä pikemminkin haitallisia kuin sitä parantavia vaikutuksia, joka on todettu myös ADT:n valvontalautakunnan lausunnossa, kertoo Harri Niskanen asiasta.
– Eemeli on selvästi ymmärtänyt aiheuttamansa hässäkän ja vahingon kaikille mukana oleville tahoille ja henkilöille. Cresta toivoo kuitenkin kaikilta ymmärrystä asian tiimoilta, koska kyseessä on eloisalle ja vilkkaalle urheilijalle sattunut inhimillisten erehdysten sarja. Cresta aikoo olla tässä vaikeassakin tilanteessa nuoren urheilijan tukena, ja kilpailukielto on mielestämme tässä tapauksessa jopa liian raju sanktio, sanoo Niskanen.
– Emme hyväksy dopingia emmekä muuta vilppiä, jolla tavoitellaan menestystä. Eemelin tapauksessa kyse ei ollut tietoisesta vilpistä tai hyödyn hakemisesta. Huippu-urheilijan tehtäviin kuuluu kuitenkin olennaisena osana tarkkuus ja huolellisuus, tässä on myös Eemelillä parannettavaa. Meidän näkemyksemme mukaan tässä kovassa koulussa Eemeli nyt läksynsä oppii, ja edessä on vielä monta menestyksekästä vuotta suomalaisen miesseiväshypyn veturina, toteaa Crestan Harri Niskanen lopuksi.