Ympäristölautakunta haluaa säilyttää urheilukentän katsomon

0

Päätöstä edelsi selvänumeroinen äänestys

Urheilukentän katsomon säilyttäminen jakaa yhä edelleen suuresti mielipiteitä Somerolla. Tämä nähtiin ympäristölautakunnan kokouksessa.

Varsinais-Suomen Ely-keskus on pyytänyt Someron lausuntoa katsomon suojeluasiassa. Taustana on Someron rakennusperinne ry:n huhtikuussa tekemä esitys Ely-keskukselle, että Someron urheilukentän katsomo määrättäisiin suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla.

Ely-keskus on pyytänyt lausuntoa sekä kaavoituksen näkökulmasta että rakennuksen sijaintikiinteistön omistajana. Lisäksi kaupunkia kuullaan katsomon sijaintikiinteistön naapurikiinteistön omistajana.

Maankäyttöinsinööri Jyrki Virtanen totesi valmistelijana, että kaavojen puolesta ei ole esitetty mitään sellaista, mikä tukisi kyseisen katsomon suojelua.

Lautakunnan varajäsen Anne Teräväinen (kok.) halusi muutosesitystä. Teräväinen muistutti asemakaavan olevan urheilukentän osalta jo lähes 10 vuotta vanha, joten rakennuskannan uudelleenarviointi on järkevää.

Teräväinen huomautti katsomon olevan hieno esimerkki sodan jälkeisen Suomen liikuntapaikkarakentamisesta sekä tärkeä osa urheilukenttäalueen ja koko Someron identiteettiä. Katsomo on edelleen tarkoituksenmukainen, viihtyisä ja yhteisöllinen. Toiminnallisuus ei ole vanhentunut.

Anne Teräväisen ehdotusta kannatti Totti Nuoritalo (kok.). Asia meni äänestykseen, jossa muutosesitys voitti äänin 5–3.

Säilytystä puolsivat myös Ulla Korpihuhta (sd.), Katariina Kauriinoja (vihr.) ja Sanna-Maria Rajala (sd.). Pohjaesityksen kannalle jäivät keskustalaiset Mikko Virtanen, Sami Moisander ja Antti Hakala.

Muutosehdotuksen kannattajat tähdentävät, että vaikka he eivät pidä katsomon suojelua tarpeellisena, niin he pitävät kuitenkin tärkeänä sen säilyttämistä ja korjaamista.

Lautakunnan puheenjohtaja Mikko Virtanen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Virtanen totesi ymmärtäneensä monelta taholta, että katsomon rakenteissa on vakavia puutteita ja ongelmia. Virtanen totesi kuulleensa turvallisuusriskistä, minkä vuoksi hän ei ollut muutetun esityksen kannalla.