Altistumisia useista juhlista– Somerolla 25 koronatartuntaa

0

Koronatartuntojen määrässä Somerolla tuli päivän suvantovaihe. 15.12. mennessä THL oli kirjannut Somerolta 25 tartuntaa, kun edellinen kirjaus, 19, oli peräisin torstailta viikko sitten eli 10.12. Tänään torstaina luku on edelleen sama 25.

Iso määrä ihmisiä on Somerolla altistunut Covid-19-taudin lisääntymisen myötä. Monista yksityisjuhlista tiedetään levinneen Somerolle altistumisia, jotka ovat peräisin paikalla olleilta tartunnan saaneilta ihmisiltä.

Monet juhlat ovat olleet vierasmääriltään pienempiä, kuin villeinä kiertäneet huhut ovat kertoneet. Altistuneiden määräksi läsnä olleet arvioivat alle 20 per tilaisuus. Kokoontumissuositus yksityistilaisuuksissa on 10.

Myös vieraita kuljettaneita somerolaisia taksiautoilijoita on altistunut juhlijoiden kuljetuksissa koronavirukselle. Autoilijat ovat jo suorittaneet 10 päivän kestäneen karanteenin. Se on heidän kohdaltaan ohi, tautia ei heissä ilmennyt.

Altistumisia on tullut tietoon myös julkisilta paikoilta palveluyrityksistä Joensuuntien varrelta.

Perusturvajohtaja Marjaana Sorokin on seurannut huolestuneena Someron kehitystä johtavan lääkärin Arja Lukan kanssa. Sorokin vahvistaa, että juhlia on ollut enemmän kuin muutamia, sekä pienimuotoisempia että isompia.

– Tietysti on ollut epäonnea. Tämä nyt raadollisesti näyttää, mitä voi tapahtua kun tautialtistuksia leviää ketjuna. Toivon tämän olevan herätyksenä kaikille. Tämä tilanne täytyy ottaa tosissaan.

Sorokin huomauttaa, että välttämättä aina esimerkiksi yrittäjät eivät miellä, että jos hänelle tulee 14 vuorokauden karanteeni, niin kuka sitten hoitaa työt.

– Siinä on silloin tavallaan tosi kyseessä.

Marjaana Sorokin ja Arja Lukka ovat laatineet somerolaisille eräänlaisen ”paimenkirjeen”. Siinä selitetään termejä: mitä tarkoittaa jos on esimerkiksi altistunut tai joutuu karanteeniin. He ovat todenneet tiedotteen lähettämisen tarpeelliseksi Somero-lehden kautta tartunta- ja altistusmäärien nyt kohotessa.

– Kaikkien täytyy ryhdistäytyä epidemian suhteen. Kaikkien pitää suojautua ja käyttää maskeja, välttää tapaamisia ja yksityistilaisuuksia – ja vielä vastaisuudessa joulunaikana.

– Tämä on meiltä vetoomuksena, ettei riskiryhmissä oleville, heidän läheisilleen ja heitä hoitaville, ehdoin tahdoin aiheuteta lisätyötä. Vaikka ajattelemattomuuttaankin, niin erilaisiin tilaisuuksiin meneminen aiheuttaa hirvittävän työn terveydenhuollolle, jossa tarvitaan lisäkapasiteettia tilanteesta selviämiseksi. Se on aina pois jostain muulta.

Kaikkien pitää tietää, miten toimia.

– Jotenkin tuntuu, että ihmiset eivät aina ymmärrä altistumisen ja karanteenin tarkoittavan sitä, että silloin ei ihmisten ilmoilla liikuta, eikä olla kontaktissa.

Somerolainen valtuutettu on huolestunut joidenkin keski-ikäisten miesten suhtautumisesta. He eivät kaikki ole altistumisten, oireiden saamisten ja testaamisten jälkeen jääneet omaehtoiseen karanteeniin. Tähän Marjaana Sorokinilla on selkeä vetoomus.

– Jos viranomainen on määrännyt altistumisesta tai sairastumisesta johtuen karanteeniin, tulee annettuja ohjeita noudattaa. Kun ei ole vielä varma, seuraako altistumisesta koronatartunta vai ei. Pitäisi ymmärtää, että tapausmäärät pahimmassa tapauksessa kertautuvat.

– Meillä on suhteellisen hyvä resurssi testauksessa, vaikkakin pieni kapasiteetti. Jos se kuormittuu tällaisten tilanteiden testauksissa, se on aina pois jostain muusta. Pienillä teoilla voi säästää oikeasti paljon seuraamuksia.

Karanteeni on aina tartuntatautilain mukainen viranomaismääräys, jota tulee noudattaa. Omaehtoiseen karanteeniin olisi syytä jäädä oireisena siihen asti, kunnes varmistus mahdollisesta koronataudista on testauksesta saatu.