Järjestäisinkö Juhlat

0

Nythän on juhlinnan aikaa: Ei kun uutena vuotena koolle iso ystävien joukko. Eikö olisikin hienoa, vai onko sittenkään?
Mietintätauko.
Olenko oikeasti niin juhlia vaille, että juuri nyt on välttämätöntä tehdä se? Mitähän seurauksia siitä muutaman tunnin ilosta olisi?
Viiden tunnin ilo: Kahden viikon täydellinen karanteeni.
Kun en voi tietää, onko jollain tartunta oireettomana, niin miten valitsen osallistujat? Kuka tahansa voi olla taudin kantaja! Jos olen järkevä, en kutsu ketään. Mitkä juhlat ne semmoiset ovat? Jos en ole järkevä, niin kutsun vaikka 20. Kyllä riemua riittää, mutta entä mahdolliset seuraukset?
Jos joukossa on yksikin piilotartuttaja, moniko saa taudin. Englantilaisten yliopistojen yhteistyössä suomalaisten yliopistojen kanssa tekemän tutkimuksen mukaan koronan tarttuvuus on noin kaksi kertaa kovempi kuin influenssan. Jokainen taas tietää, että se on hirveän tarttuva.
Kevään jutut huonosta tarttuvuudesta on tutkimuksella kumottu.
Kuinka moni saa juhlissa tartunnan? Viisi vai kaksikymmentä? Kuinka moni ehtii tartuttaa edelleen ennen omaa karanteeniaan, tarttuuko vanhuksiin, johtaako se jonkun sukulaisen tai ystävän kuolemaan? Samaisen yliopistotutkimuksen mukaan tauti kohdalle osuessaan on noin 2,5 kertaa tappavampi kuin influenssa. Tämän päivän vähäiset kuolonuhrit johtuvat siis hyvästä suojautumisesta, ei taudin tehottomuudesta.
Kuinka monen vuoden alku menisi pilalle? Jos 20 joutuisi karanteeniin, niin sitten myös heidän perheensä, eli noin 60 henkeä.
Kuinka paljon sairaanhoito kuormittuisi? Kuinka moni hoitaja joutuisi keskeyttämään lomansa tullakseen töihin?
Riitäisikö sairaalan kapasiteetti?
Kuinka pitkäksi aikaa tauti jäisi kiertämään kaupunkiimme?
Mille muille alueille se leviäisi?
Monille työnantajille iso taloudellinen menetys, kun tekijät joutuvat karanteeniin.
Aika ajattelematon tai tietämätön olisin tai suorastaan itsekäs jos juhlat järjestäisin. Jätän nyt kuitenkin järjestämättä. Viiden tunnin ilosta moiset riskit ja monelle vaikeaa aikaa ja surua. En sentään ole niin itsekäs vaikka itse ehkä hengissä selviäisin tai jopa sairastumatta, nuori ihminen.

Juhlituttaako?