Makea saaristolaisleipä sopii monen jouluherkun kanssa, esimerkiksi graavilohen ja kinkun.
Tässä yksi monista saaristolaisleivän reseptiversioista.
Saaristolaisleipä (3 leipää)
1 l appelsiinimehua
100 g hiivaa
1 tl suolaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamallasta
3 dl vehnäleseitä
1,2 l vehnäjauhoja
Siirappivesi: 1 dl siirappia ja 1/2 dl vettä
Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää joukkoon suola, siirappi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi.
Voitele vuoat. Jaa taikina leipävuokiin. Anna kohota liinan alla tunnin verran.
Lämmitä uuni 150 asteiseksi. Anna vuokien olla uunissa tunti.
Sekoita siirappivesi. Nosta vuoat tunnin paistamisen jälkeen uunista ja sivele pinta siirappivedellä. Laita vuoat takaisin uuniin ja paista vielä noin 30 minuuttia.
Anna saaristolaisleipien vetäytyä vähintään seuraavaan päivään. Leivät voi hyvin pakastaa, ja maku vaan paranee.