Joulukalenteri: luukku 19

0
Lumimarja on läpimitaltaan noin sentin kokoinen.

Valkolumimarjan kukat ovat vaaleanpunaiset. Ne ovat pieniä ja vaatimattomia. Mutta pensaan koristeellisuus tuleekin esille vasta syksyllä, kun pensaan pyöreän valkoiset marjat säilyvät oksissa pakkasiin saakka.

Valkolumimarja on lumettoman talven kaunis koristepensas. Kannattaa muistaa, että sen marjat ovat ihmiselle myrkyllisiä!

Wikipediasta: ”Lumimarjat (Symphoricarpos) on pieni kuusamakasveihin (Caprifoliaceae) kuuluva kesävihanta pensassuku, johon kuuluu noin 15 lajia. Pääosin lajit ovat kotoisin Pohjois- ja Keski-Amerikasta, yksi on kotoisin Länsi-Kiinasta. Pensaan lehdet ovat 1,5–5 cm pitkiä, puikeita ja ehytlaitaisia. Kukat ovat pieniä, väriltään vihertävän valkoisesta vaaleanpunaiseen, ja kasvavat useimmilla lajeilla 5–15 kukan kimpuissa. Muutamissa lajeissa kukat kasvavat yksittäisinä tai pareittain (esim. S. microphyllus). Kukinta-aika on heinäkuusta elokuuhun. Hedelmät ovat halkaisijaltaan 1–2 cm, pehmeitä ja väritys vaihtelee lumenvalkoisesta (esim. S. albus) vaaleanpunaiseen (S. microphyllus), punaiseen (S. orbiculatus), ja yhden lajin (S. sinensis) marjat ovat mustahkon violetteja. Valkolumimarja (S. albus) on tärkeä ravinnonlähde viiriäiselle, fasaanille ja teerille, mutta ihmiselle marjan katsotaan olevan lievästi myrkyllinen. Aikuiselle pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita, lapsille marjojen nauttiminen saattaa aiheuttaa lieviä oireita kuten oksentelua, huimausta ja lievää väsymystä. Valkoisen marjan sisus muistuttaa säkenöivää rakeista lunta. Valkolumimarja on koristeellisen valkoisen hedelmänsä vuoksi suosittu koristepensas puutarhoissa.

Lajeja:

Symphoricarpos acutus
Symphoricarpos albus – valkolumimarja
Symphoricarpos albus var. laevigatus – valkolumimarja
Symphoricarpos × doorenbosii – hollanninlumimarja
Symphoricarpos guadalupensis
Symphoricarpos hesperius
Symphoricarpos longiflorus
Symphoricarpos mexicanus
Symphoricarpos microphyllus
Symphoricarpos mollis
Symphoricarpos occidentalis – kanadanlumimarja
Symphoricarpos orbiculatus – korallilumimarja
Symphoricarpos oreophilus
Symphoricarpos palmeri
Symphoricarpos rotundifolius
Symphoricarpos sinensis